1η ΤΟΜΥ Άργους: «Κολυμπώ με ασφάλεια, προλαμβάνω τον πνιγμό»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

1η ΤΟΜΥ Άργους: «Κολυμπώ με ασφάλεια, προλαμβάνω τον πνιγμό»

Αύγουστος 14, 2018 - 11:43

Την Τρίτη 31/07/2018 και την Παρασκευή 03/08/2018 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης σειράς δράσεων πρόληψης και αγωγής υγείας με ωφελούμενους τους μαθητές του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) «Παιδική Πολιτεία» του δήμου Άργους – Μυκηνών πραγματοποίησε τις δυο επόμενες δράσεις της.

Το θέμα της πρώτης εξ αυτών ήταν «Κολυμπώ με ασφάλεια, προλαμβάνω τον πνιγμό» και σκοπός της ήταν να μυήσει στα παιδιά στο τι είναι η ασφαλής κολύμβηση, ποια είναι τα μέτρα προστασίας στην παραλία και στην πισίνα προς αποφυγή ατυχημάτων, καθώς και σε ποιες καιρικές συνθήκες θα πρέπει να αποφεύγουμε την κολύμβηση στη θάλασσα.  

Η διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους αποτελούμενη από τη Γενική Ιατρό κ. Σπυράκη, την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Μπόζνου και την ΠΕ Κοινωνική Λειτουργό κ. Γιαννακοπούλου, παρουσίασε στους 26 μαθητές του ΚΔΑΠ με τη μεθοδολογία της άτυπης εκπαίδευσης, προσαρμοσμένη για μαθητικό πληθυσμό, τις κάτωθι θεματικές ενότητες:

  • Τι είναι η ασφαλής κολύμβηση
  • Μέτρα προστασίας στην παραλία προς αποφυγή ατυχημάτων
  • Απαραίτητος εξοπλισμός (συναρτήσει της ηλικίας) για ασφαλή κολύμβηση
  • Αποφυγή κολύμβησης σε κακές καιρικές συνθήκες, σε θάλασσα με ισχυρά ρεύματα και με μεγάλα κύματα
  • Πώς θα μείνουμε ψύχραιμοι, όταν νιώθουμε ότι κινδυνεύουμε
  • Που πρέπει να απευθυνθούμε σε περίπτωση κινδύνου

Οι μαθητές συμμετείχαν ζωηρά στη συζήτηση, διατυπώνοντας σχετικές απορίες τους και καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες αναφορικά με το κολύμπι και το παιχνίδι στη θάλασσα. Ακολούθησε παρουσίαση σχετικού εκπαιδευτικού βίντεο.

Το θέμα της δεύτερης δράσης ήταν «Παίζω με ασφάλεια, προλαμβάνω τα ατυχήματα» και αποτέλεσε αίτημα των ίδιων των μαθητών. Σκοπός της δράσης ήταν να κατανοήσουν τα παιδιά ότι το παιχνίδι συνοδεύεται από σωματικά και ψυχικά οφέλη, να αντιληφθούν ότι το παιχνίδι πρέπει να γίνεται με ασφάλεια και να μάθουν απλούς κανόνες προστασίας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού με στόχο την αποφυγή ατυχημάτων. Η διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους παρουσίασε στους 25 μαθητές του ΚΔΑΠ τις κάτωθι θεματικές ενότητες:

  • Τι είναι το ασφαλές παιχνίδι
  • Παιχνίδι σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Τι πρέπει να διαθέτει μια παιδική χαρά, ένα σπίτι, ένα σχολείο και ένα γήπεδο για να θεωρούνται ασφαλή για τα παιδιά
  • Οδηγίες για την ασφαλή συμμετοχή των παιδιών στα παιχνίδια  
  • Τι προσφέρει το παιχνίδι στη ψυχική και σωματική υγεία των παιδιών

 

Οι μαθητές του ΚΔΑΠ συμμετείχαν με ενθουσιασμό στη δράση, εξέφρασαν σειρά σχετικών ερωτήσεων και απόλαυσαν το σχετικό εκπαιδευτικό βίντεο.

Για την επιτυχή έκβαση της δράσεων η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί ιδιαιτέρως τον πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Α.-Μ. κ. Διολίτση, τη διευθύντρια του ΚΔΑΠ Άργους «Παιδική Πολιτεία» κ. Κούλη, καθώς και τους εργαζόμενους του ΚΔΑΠ για την αποτελεσματική συμβολή τους.

Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ
 

ΣΠΥΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ

ΕΑ’ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ