Λαϊκή Συσπείρωση: Παρέμβαση του Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λαϊκή Συσπείρωση: Παρέμβαση του Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Σεπτέμβριος 12, 2018 - 10:33

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου:

Όχι στις αισχρές διεκδικήσεις των εργολάβων για αποζημιώσεις στα χαρτιά

Συζητάμε την αποδοχή 600.000 ευρώ από το ΠΔΕ για να τις δώσουμε πανωπροίκι σε εργολάβο και έπονται άλλες 400.000 τόκοι γιατί η υπόθεση σέρνεται από το 2011.
Είναι δύο έργα για τα οποία έχουμε ζητήσει επανειλημμένα στην Οικονομική Επιτροπή να έρθουν για συζήτηση στο ΠεΣυ, αφού ο εργολάβος ζητά 1 εκατ. ευρώ στα χαρτιά και η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής, η Περιφερειακή Αρχή αρνείται να τα φέρει ούτε καν για συζήτηση – ενημέρωση, όχι για απόφαση να μην πάρει ούτε ένα ευρώ επιπλέον ο εργολάβος.
Πρόκειται για απλά έργα βελτίωσης επαρχιακών οδών στη Μεσσηνία που εκτελέστηκαν το 2007-2008 επί ΝΔ, αλλά οι μεθοδεύσεις έγιναν μετά το 2011, επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που την ευθύνη της Περιφέρειας έχει η σημερινή περιφερειακή αρχή και ερχόμαστε τώρα επί ΣΥΡΙΖΑ να πληρωθούν τα πανωπροίκια.
Και μετά τσαντίζεστε όταν σας λέμε ότι οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήρθαν να ολοκληρώσουν τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν ή δεν μπορούσαν να κάνουν οι προηγούμενοι.
Μερικά στοιχεία για τα έργα:
π/υ 4.800.000 και 2.480.000
Έκπτωση 12%!!! Όταν αντίστοιχα έργα τα τελευταία χρόνια συμβασιοποιούνται με εκπτώσεις της τάξης του 40 – 50 ή και 60%.
Καλύφθηκαν όλα τα απρόβλεπτα, υπογράφτηκαν και συμπληρωματικές συμβάσεις και πληρώθηκαν και πάνω από τον προϋπολογισμό 5.640.000 για το ένα έργο και 2.360.000 για το άλλο έργο.
Άλλα έλεγε και μάλιστα γραπτά η Υπηρεσία στον ανάδοχο να κάνει, και άλλα έκανε αυτός, ζητώντας στο τέλος και πανωπροίκια. Είναι ο ίδιος και για τα δύο έργα.
Χωρίς να καλέσει ο εργολάβος την Υπηρεσία να διαπιστώσουν μαζί την ώρα που εκτελείτο το έργο, τις διεκδικήσεις του, μόλις το τέλειωνε και έχει χώσει τσιμεντάρει ή ασφαλτοστρώσει π.χ. τους αγωγούς όμβριων και δεν φαίνονταν ζητούσε πανωπροίκια.
Ζητά π.χ. να πληρωθεί με 47 ευρώ το m3 για εξόρυξη, την ώρα που το τιμολόγιο μελέτης, τα τεύχη δημοπράτησης και η σύμβαση προβλέπουν 3 ευρώ το m3. Δεκαέξι φορές πάνω στο ένα έργο και πέντε φορές πάνω στο άλλο έργο.
Κάνει η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων  έλεγχο κάνοντας δύο τομές και διαπιστώνει ότι δεν έγινε εξυγίανση του εδάφους και δεν βρέθηκε το υλικό που υποτίθεται ότι έστρωσε για την έδραση του επιχώματος. Απάτη καραμπινάτη από τον ανάδοχο και αντί να τον κυνηγήσετε, να κινήσετε τις διαδικασίες κακοδικίας, τα κουκουλώνετε.
Περίεργες συμπτώσεις που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά.
Στο σκεπτικό της απόφασης 72/2011 του Τριμελούς Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης.
Στην αίτηση αναίρεσης της Δικηγόρου που έχει ορίσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας και
Στην απόφαση του ΣτΕ αναφέρεται με σαφήνεια ότι έχει ¨απορριφθεί  σιωπηρά από τον Υπουργό η αίτηση θεραπείας του εργολάβου¨ όταν το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ με την με αριθμό 8/11/31-3-2009 γνωμοδότηση του και με την υπ’ αριθμό Δ1/1165/23-4-2009 απόφαση του Υπουργού απορρίφθηκαν όλα τα αιτήματα του ανάδοχου εργολάβου ως αβάσιμα και απαράδεκτα. Και μάλιστα κατά τρόπο εμπεριστατωμένο και αναλυτικά, με μεγάλη πλειοψηφία επτά (7) μέλη προς ένα (1). Μειοψήφησε μόνο το μέλος εκπρόσωπος των εργολάβων, που παραβρέθηκε στο συμβούλιο.
Και μετά μου λέτε ότι τυχαία δεν παραβρέθηκε η δικηγόρος που όρισε η Περιφέρεια και δεν κλήθηκε η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων να εκφέρει γνώμη στη συνεδρίαση του ΣτΕ που έκρινε την αναίρεση της Περιφέρειας.
Είναι καθαρά ο ανάδοχος αξιοποιώντας το νομικό θεσμικό πλαίσιο που είναι σε όφελος των εργολάβων και ελλείψεις και μεθοδεύσεις κατάφερε να εκδοθεί δικαστική απόφαση προφανώς εσφαλμένη, για να μην την χαρακτηρίσουμε αλλιώς.
Έχει ευθύνη το Υπουργείο, που παρά τις επανειλημμένες γραπτές οχλήσεις – εισηγήσεις της Διεύθυνσής Τεχνικών Έργων σιωπά και δεν απαντά.
Μία απόφαση και μόνο του ΠεΣυ μπορεί και πρέπει να παρθεί. Δεν δικαιούται και δεν πρέπει να πάρει ούτε ένα ευρώ πανωπροίκι ο ανάδοχος εργολάβος.

Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Γόντικα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για το αλιευτικό καταφύγιο Μαραθούπολης

Πριν από εννέα μήνες, φέρατε πρόχειρα, εκτός ημερήσιας διάταξης και χωρίς εισήγηση το θέμα στο ΠεΣυ και παρά τις αντιδράσεις πήρατε μία απόφαση, ελεγχόμενη για τη νομιμότητά της.
Στη συνέχεια δεν υποβάλλατε το φάκελο για ένταξη του έργου σε πρόγραμμα, χάσατε τις προθεσμίες, γιατί το ξεχάσατε, είχατε άλλες σκοτούρες (π.χ. τη διοργάνωση της φιέστας του αναπτυξιακού συνεδρίου με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τους κοριούς στη ΠΕ Μεσσηνίας…) πρέπει τέλος πάντων να δώσετε λογαριασμό στο ΠεΣυ, τι έγινε το Φλεβάρη του 2018 και δεν υπεβλήθη ο φάκελος.
Τώρα ξαναφέρνετε το θέμα, χωρίς μια στοιχειώδη εισήγηση για τη σκοπιμότητα, τα οφέλη, τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά. Αυξήσατε τον προϋπολογισμό του έργου κατά 700.000 ευρώ, χωρίς καμία αιτιολόγηση. Μέσα σε ένα 9μήνο 700.000 ευρώ επιπλέον γιατί;
Η εξέλιξη της όλης υπόθεσης για αυτό το έργο, δείχνει την προχειρότητα που σας διακρίνει. Ένταξη έργων για την ένταξη, χωρίς μελέτη, χωρίς εισήγηση, χωρίς πλάνο, χωρίς προτεραιότητες.
Μόνο κριτήριο, δουλειές για τους εργολάβους και διαμόρφωση των υποδομών για την καπιταλιστική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού.
Αν τα δεκάδες εκατομμύριο ευρώ που δώσατε τα τελευταία χρόνια στην Πελοπόννησο  για εκβάθυνση λιμανιών για να πιάνουν κρουαζιερόπλοια, για μαρίνες και αλιευτικά καταφύγια για να δένουν τα γιοτ  και τα πολυτελή σκάφη τους οι σκαφάτοι του ποιοτικού τουρισμού, τα δίνατε για τις υποδομές για την γεωργική ανάπτυξη θα ήταν αλλιώς τα πράγματα στην Πελοπόννησο.
Θα είχαν φτιαχτεί τα αρδευτικά δίκτυα στην Τριφυλία στη Μαντινεία και θα είχαν αξιοποιηθεί, το Φιλιατρινό φράγμα και ο ταμιευτήρας της Τάκα. Θα είχαν πάει τα νερά του Ανάβαλου όχι μόνο στο Κουτσοπόδι και στα Φύχτια αλλά και στα Ίρια και στην Επίδαυρο και στην Κυνουρία.
Θα είχαν αντιμετωπιστεί σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες.
Δεν το κάνετε αυτό, γιατί συνειδητά υπηρετείτε τους στόχους και τις προτεραιότητες της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τώρα για τον τουρισμό, αύριο τους υδάτινους πόρους, αφού θα έχει προχωρήσει το ξεπούλημα τους στο μεγάλο κεφάλαιο, όπως με το ΣΔΙΤ για τα νερά του Ανάβαλου που προωθείτε.
Δεν είναι έργο λοιπόν προτεραιότητας για τις λαϊκές ανάγκες και το καταψηφίζουμε.

Δελτίο Τύπου