Χαιρετισμός Ανδριανού στο Συμπόσιο για την Ναυπλιακή Επανάσταση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χαιρετισμός Ανδριανού στο Συμπόσιο για την Ναυπλιακή Επανάσταση

Οκτώβριος 13, 2012 - 13:08

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι, ιδιαίτερα σ’ αυτή την συγκυρία, ο Δήμος Ναυπλίου ανακήρυξε το 2012 σε έτος εορτασμού των 150 χρόνων από τη Ναυπλιακή Επανάσταση του 1862.
Η μελέτης της ιστορίας έχει δύο κυρίως λειτουργίες:
Πρώτα απ’ όλα, μας υπενθυμίζει ότι ανήκουμε σε μια ιστορική πορεία που έρχεται από το παρελθόν και θα συνεχιστεί στο μέλλον, συνδέοντας τους ανθρώπους και τις γενιές ενός λαού με άρρηκτους δεσμούς συνέχειας και ευθύνης.
Δεύτερον, αν και δεν μας δείχνει τον ακριβή δρόμο που πρέπει να πάρουμε, η ιστορία μας επιτρέπει να αποφύγουμε την επανάληψη των ίδιων λαθών ξανά και ξανά. Είναι η βάσανος που διαψεύδει πολλές ιδέες που στο χαρτί φαίνονται καλές, όμως οι συνέπειές τους είναι συχνά οι εντελώς αντίθετες από τις προσδοκώμενες.
Σήμερα, χρειαζόμαστε επιτακτικά και τις δύο αυτές λειτουργίες.
Χρειαζόμαστε να δούμε τις σκληρές δοκιμασίες που περνά η χώρα και η κοινωνία μας και στην ιστορική τους διάσταση. Τόσο για να πάρουμε δύναμη, βλέποντας ότι η Ελλάδα ξεπέρασε ακόμη και πολύ μεγαλύτερες περιπέτειες, όσο και για να δούμε τους όρους και τις προϋποθέσεις της υπέρβασης: την δημοκρατία, την ενότητα και την ομοψυχία, την δικαιοσύνη, την υπευθυνότητα, την αποτελεσματικότητα.
Και βεβαίως, χρειαζόμαστε την διαρκή υπενθύμιση των λαθών του ιστορικού μας παρελθόντος. Οι διχόνοιες, ο λαϊκισμός, αλλά και η αδιαφορία της εξουσίας απέναντι στις ανάγκες και τα αιτήματα των πολιτών, μας οδήγησαν κάθε φορά σε δύσβατα μονοπάτια. Σήμερα, είναι πιεστικά αναγκαίο να θωρακιστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα έναντι αυτών των θανάσιμων κινδύνων.
Το Συμπόσιο αυτό θα συμβάλει σημαντικά στην ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων της Ναυπλιακής Επανάστασης, αλλά και του πλαισίου μέσα στο οποίο αυτά έλαβαν χώρα. Και είμαι βέβαιος ότι τα πορίσματα που θα εξαχθούν, πέραν του ότι θα εμπλουτίσουν την ιστορική γνώση, θα αποτελέσουν χρήσιμες πηγές έμπνευσης και προβληματισμού σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των προβλημάτων του σήμερα.
Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου».