«Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων»

Σεπτέμβριος 21, 2018 - 10:36

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα (Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018), η ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, με θέμα: «ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην προστασία των ζώων».

Χαιρετισμούς απηύθυναν η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στο χαιρετισμό του, επεσήμανε:

«…Η Ελληνική Αστυνομία γνωρίζοντας, αναγνωρίζοντας και κατανοώντας πλήρως τις συνέπειες του προβλήματος αυτού, δραστηριοποιείται ακόμα περισσότερο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτού του νοσηρού και ασύμβατου με την έννοια του ανθρωπισμού φαινομένου, αφού ορίζεται ως ένα από τα αρμόδια όργανα για τη βεβαίωση των εν λόγω παραβάσεων που διαπιστώνει κατά την άσκηση των ελεγκτικών της καθηκόντων.

Ωστόσο, για να επιτευχθεί αυτό, δεν αρκεί να επαναπαυόμαστε στον κατασταλτικό ρόλο της Αστυνομίας, αλλά οφείλουμε όλοι μας ως κοινωνικά ευαισθητοποιημένοι άνθρωποι και ως πολίτες μίας ευνομούμενης δημοκρατικής κοινωνίας, λειτουργώντας αποτρεπτικά, να συνδράμουμε τους συναρμόδιους φορείς καταγγέλλοντας οποιαδήποτε επίμεμπτη συμπεριφορά υποπίπτει στην αντίληψή μας.

Παράλληλα, προς το σκοπό, όχι μόνο της καταστολής παραβατικών συμπεριφορών, η Ελληνική Αστυνομία μέσα από την οφειλόμενη επιχειρησιακή δράση που αναπτύσσει, εκδηλώνει και ευρύτερες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, διοργανώνει ημερίδες όπως η σημερινή ή συμμετέχει σε ανάλογες πρωτοβουλίες άλλων Οργανισμών, Υπηρεσιών και Φορέων. Εξάλλου, για την αντιμετώπιση των προρρηθέντων φαινομένων απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, μέσα από την ενεργή δράση και το παραγόμενο έργο…».   

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη στην ομιλία της υπογράμμισε ότι η κακοποίηση των ζώων ταυτίζεται με την κακοποίηση στον άνθρωπο και κυρίως στα παιδιά, αλλά και με την βίαιη επιβολή ισχύος προς τον αδύναμο και τον διαφορετικό. Τόνισε δε, ότι «έχουμε κοινωνική και πολιτική υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουμε και να διαπαιδαγωγηθούμε στην κατεύθυνση πως η κακοποίηση των ζώων εμπεριέχει ταπεινά κι αποτρόπαια χαρακτηριστικά, που δεν είναι συμβατά και ανεκτά για τη δημοκρατία και τον πολιτισμό μας».

Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη εξήρε την πρωτοβουλία της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης Ημερίδας, επισημαίνοντας ότι «απαντάει σ' ένα βαθμό και σε όσους επιφυλάσσουν για τους ανθρώπους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Σώμα τον μονοθεματικό ρόλο του οργάνου καταστολής. Είτε για μικροπολιτικούς λόγους, είτε από ιδεολογικές αγκυλώσεις, είτε επειδή το μοντέλο κοινωνίας που επιθυμούν είναι στρεβλό κι αντιδημοκρατικό».   

Στη συνέχεια, στο χαιρετισμό της η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, τόνισε:

«…Η Ελληνική Αστυνομία αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να δείξει και να αναδείξει μέσα από τα σχολειά μέσα από τη δράση της στη γειτονιά μέσα από τη συμπεριφορά των στελεχών, των ανδρών και των γυναικών ότι η κοινωνική Αστυνομία είναι παρούσα, όχι μόνο για να εργαστεί προκειμένου να προλάβει να υπηρετήσει και να εγγυηθεί αλλά να υπηρετήσει και να εγγυηθεί με κοινωνικό πρόσωπο την ασφάλεια όλων.

Μεταξύ αυτών δε και τα ζώα, η κακοποίηση των οποίων πραγματικά συνδέεται με παθογένειες οι οποίες συμβαίνουν μέσα στην οικογένεια όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία.

Πραγματικά συνδέεται με συμπεριφορές, οι οποίες ενδεχομένως να χρήζουν και άλλης φροντίδας αλλά η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει και τα ζώα μέσα στο περιβάλλον και μέσα στην κοινωνία των ανθρώπων και η Ελληνική Αστυνομία έχει φορτιστεί και με αυτό το καθήκον το οποίο νομίζω ότι μέχρι τώρα διεκπεραιώνουμε εξαιρετικά επιτυχημένα και με  αποτελεσματικό τρόπο…».

Ακολούθως η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, στην ομιλία της σημείωσε:

«…Ο ρόλος ο δικός σας, ο ρόλος της Αστυνομίας στην εφαρμογή του νόμου και των τροποποιήσεών του από το ΥΠ.Α.Α.Τ. είναι πάρα πολύ σημαντικός. Δυστυχώς, παρόλο που θέλουμε να λεγόμαστε πολιτισμένοι, παρόλο που ζούμε σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, τα φαινόμενα της κακοποίησης είναι πάρα πολλά και αυτό είναι τραγικό…

 

…Εγώ λοιπόν αυτό το οποίο  οφείλω να πω ένα δημόσιο ευχαριστώ στην δράση τους και στην λειτουργία τους, να τους καλέσω να συνεργαστούμε ώστε να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, να καλέσουμε λοιπόν και την Ελληνική Αστυνομία να βοηθήσει σ’ αυτή την κατάσταση, γιατί πιστεύω αυτό το πολύ σοβαρό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί από τα πάνω, μπορεί να λυθεί μόνο με συνεργασίες, μόνο με συνέργιες και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε όλοι, να αφήσουμε στο πλάι τυχόν διαφορές που υπάρχουν. Ο στόχος πρέπει να είναι κοινός, να προστατέψουμε αυτά τα αδύναμα πλάσματα που δεν έχουν φωνή αλλά έχουν ψυχή…»

 

Τέλος, στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτος Φιλιππάκος, επεσήμανε:

 

«…είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι ο τρόπος που συμπεριφέρεται ο άνθρωπος στα ζώα – από μικρή ηλικία – υποδηλώνει και τη συμπεριφορά που θα εκδηλώσει μεγαλώνοντας, στον περίγυρό του. Η βία απέναντι στα ζώα μπορεί εύκολα να μετατραπεί και σε εκδήλωση βίας απέναντι σε άλλους ανθρώπους…

…Η βία διαφόρων μορφών, απειλεί όλους μας, απειλεί τα παιδιά μας, απειλεί τα ζώα, που οι περισσότεροι από μας αγαπάμε, απειλεί οτιδήποτε ομορφαίνει την καθημερινότητά μας και διαταράσσει την ψυχική μας ισορροπία και ευαισθησία, που τόσο έχουμε ανάγκη…»

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις από την αρμόδια Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Συνηγόρους  του Πολίτη, Αξιωματικό της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, την Πρόεδρο της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, εκπρόσωπο της Περιφέρειας Αττικής, την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, καθηγητή του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την Πρόεδρο του Συλλόγου «Ιππόθεσις», την Πρόεδρο του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, εκπρόσωπο της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας και τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος.

Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Πρόεδρος του Μετοχικού Ταμείου Στρατού Χρήστος Κουτσογιαννόπουλος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Παναγιώτης Τρυφιάτης, εκπρόσωποι των δικαστικών Αρχών, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι φιλοζωικών Συλλόγων και Οργανώσεων.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλακης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές Διευθύνσεων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, καθώς και άλλοι Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό.