Αντιπροσωπεία του κόμματος "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" της Βορείου Ηπείρου στην Τρίπολη(video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Αντιπροσωπεία του κόμματος "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" της Βορείου Ηπείρου στην Τρίπολη(video)

Οκτώβριος 15, 2012 - 16:05

Συναντήσεις με Τατούλη και Σμυρνιώτη και με Αδελφότητα Βορειοηπειρωτών- Στη συνοδεία της αντιπροσωπείας παρών και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του ΔΣ Δημήτρης Παυλής που έχει γίνει επίτιμος δημότης της επαρχίας Αλύκου στην περιοχή των Αγίων Σαράντα.
Αντιπροσωπεία του κόμματος "Ομόνοια" ή "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" της Βορείου Ηπείρου με επικεφαλής τον μοναδικό βουλευτή στο Αλβανικό Κοινοβούλιο Ευάγγελο Ντούλες πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στην Τρίπολη.
Τον κ. Ντούλες συνόδευαν ο Χρήστος Καΐσης- δήμαρχος της επαρχίας Αλύκου της περιοχής των Αγίων Σαράντα, ο Χαράλαμπος Νίκας -υπεύθυνος προγραμμάτων ΕΕ περιφερειών Αργυροκάστρου και ο Γιάννης Μπάμπης- μέλος του Κόμματος και οικονομικός παράγοντας στην περιοχή των Αγίων Σαράντα.
Η αντιπροσωπεία του κόμματος "Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" είχε συναντήσεις πέραν της Αδελφότητας Βορειοηπειρωτών που υπάρχει στην Τρίπολη και είναι πολυπληθής και  με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη καθώς και με  το δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη.
Στη διάρκεια της συνάντησης με τον κ. Τατούλη -με τον οποίο ο βουλευτής κ. Ντούλες γνωρίζονται από παλιά-τέθηκαν διάφορα θέματα που απασχολούν τους Βορειοηπειρώτες και ζητήθηκε η παροχή τεχνογνωσίας κατά κύριο λόγο από την Περιφέρεια ενώ υπήρξε ενημέρωση για ζητήματα που είχε ασχοληθεί ο κ. Τατούλης από τη θέση του Υφυπουργού Πολιτισμού όπως η αναγνώριση των νεκροταφείων αλλά και οι ανασκαφές σε πόλεις της Βορείου Ηπείρου... Ο κ. Ντούλες τόνισε πως τα προβλήματα είναι πολλά και οι Αλβανικές Αρχές δεν είναι πάντα φιλικές και επικρατούν αντιλήψεις που δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το μεγάλο πρόβλημα είναι όπως τόνισε πως η νομοθεσία μπορεί να υπάρχει αλλά από την εφαρμογή της τη χωρίζει ένα τεράστιο χάος.
Διατεθειμένη η περιφέρεια να βοηθήσει σε τεχνογνωσία αλλά και μέσω του προγράμματος ΙΝΤEREC
Ο κ. Τατούλης ενημέρωσε το βουλευτή και την αντιπροσωπεία πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι στο πλευρό τους και τους ζήτησε να βρουν έναν τρόπο να δημιουργήσουν συμμαχίες για προγράμματα που είναι διακρατικά. Ενώ τους τόνισε πως η Περιφέρεια θα προσφέρει τεχνογνωσία και βοήθεια στο θέμα αυτό και στο επόμενο INTEREC - το σημαντικό πρόγραμμα των διακρατικών συμμαχιών και συνεργασιών, ώστε οι κοινότητες εκεί να έχουν partner την Περιφέρεια Πελοποννήσου ή θα υπάρξει η επιδίωξη μέσα στο σχεδιασμό της Περιφέρειας να είναι οι κοινότητες αυτές σε πολιτικό κυρίως επίπεδο και όχι τόσο σε οικονομικό.
Και ο κ. Παυλής ζήτησε να δοθεί τεχνογνωσία στηνπεριοχή της Βορείου Ηπείρου και γενικά να προσφερθεί ό,τι είναι δυνατόν, αφού "η καρδιά του ελληνισμού χτυπά και εκεί"..., αφού υπάρχει δυναμικό και υποδομές και μπορεί να γίνει μία περιοχή με πιλοτική ανάπτυξη...
Δείτε στο βίντεο ένα μεγάλο μέρος από την συζήτηση που έγινε στην Περιφέρεια.
Συνάντηση με δήμαρχο Τρίπολης Γιάννη Σμυρνιώτη
Στη διάρκεια της συνάντησης με το δήμαρχο ο κ. Σμυρνιώτης ανέφερε πως "έχουμε μεγάλη χαρά που υποδεχόμαστε τον βουλευτή και πρόεδρο του κόμματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων" της Δημοκρατίας της Αλβανίας και συμπατριώτη μας και το δήμαρχο Αλύκου- συμπατριώτη μας και θα μας δοθεί η ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις και να εξετάσουμε δυνατότητες συνεργασίας τόσο σε επίπεδο ΟΤΑ όσο και σε επίπεδο βοήθειας από πλευράς Βουλευτή". Ο κ. Σμυρνιώτης επεσήμανε πως " η ομογένεια πρέπει να αποτελέσει έναν πυλώνα φιλίας και ανάπτυξης ανάμεσα στους δύο λαούς, αφού και όμορες χώρες είμαστε και κοινά σημεία έχουμε που μας ενώνουμε και πρέπει να βάλουμε στην άκρη αυτά που μας χωρίζουν. Θεωρούμε ότι η ομογένεια της Βορείου Ηπείρου έχει υποστεί πολλά δεινά στο παρελθόν και πρέπει σε μία Ενωμένη πλέον Ευρώπη όλοι να συνλειτουργήσουμε ώστε να ξεπεράσουμε τις διαφορές του παρελθόντος και να κάνουμε έναν καινούριο ξεκίνημα ώστε η ομογένεια της Βορείου Ηπείρου να λειτουργήσει ισότιμα μέσα στην Αλβανική κοινωνία και να αποτελέσει γέφυρα φιλίας και συνεννόησης με την Αλβανική Δημοκρατία.
Ε.Τ.

qITo6QNiNys