Παρέμβαση Βαγγέλη Γούργαρη για χρηματοδότηση ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρέμβαση Βαγγέλη Γούργαρη για χρηματοδότηση ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων

Σεπτέμβριος 25, 2018 - 10:52

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Παρέμβαση του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, Βαγγέλη Γούργαρη, στη συνεδρίαση του ΠΕΣΥΠ για τη χρηματοδότηση του ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων Πελοποννήσου:

Η πλειοψηφία φέρατε σήμερα μια ακόμη πρόταση για τη χρηματοδότηση του έργου «ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ», άλλη μία πρόταση για χρηματοδότηση σε ένα έργο που παλαιότερα μας λέγατε με πολύ κομπασμό πως θα λειτουργούσε τουλάχιστον από την Άνοιξη του 2014. Τώρα στο τέλος του 2018 φτου κι από την αρχή που λένε στο χωριό μου.

Δεν σταματάτε πουθενά προκειμένου να ολοκληρώσετε ένα έργο απόλυτα αντιπεριβαλλοντικό και αντιοικονομικό. Τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου θα πληρώσουν το τεράστιο κόστος κατασκευής και από πάνω θα ληστεύονται από την εταιρεία για 28 τουλάχιστον χρόνια μέσα από τα τέλη που θα πολλαπλασιαστούν, ενώ θα θάβεται το 52% των απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ.

Στη διαμόρφωση των απαράδεκτων όρων αυτής της άθλιας σύμβασης είχατε την αμέριστη στήριξη και σύμπραξη των κυβερνήσεων Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που έχει επιλεγεί να ολοκληρώσει όλες τις βρώμικες δουλειές συνέπραξε και αυτή στις απαράδεκτες μεθοδεύσεις σας και συνυπέγραψε στις 14-6-2014 τη σύμβαση της ντροπής.

Συνένοχες σ’ αυτή την πορεία είναι και οι Δημοτικές αρχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου γιατί συνέπραξαν μαζί σας στις μεθοδεύσεις για τη στήριξη της ΣΔΙΤ και μερικές φορές σας ξεπέρασαν. Κάποιοι δήθεν διαφωνούντες Δήμαρχοι δεν λένε ακόμη και σήμερα, κουβέντα για τους όρους της σύμβασης και όλοι μαζί, διαφωνούντες και συμφωνούντες, υλοποιούν τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ για την ενδιάμεση – προσωρινή διαχείριση.

Τα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου ξέρουν πολύ καλά πόσο θα κοστίσει η διαχείριση σας, στο περιβάλλον, την υγεία και την τσέπη τους.

Όσα εκατομμύρια Ευρώ και να ξοδέψετε δεν μπορείτε να τους πείσετε ότι το μαύρο είναι άσπρο, ούτε βέβαια και με τη νέα δόση των δυόμιση εκατομμυρίων Ευρώ που θα αποφασίσετε σήμερα.

Παρά το αστικό νομοθετικό πλαίσιο που είναι στα μέτρα των επιχειρηματικών ομίλων, παρά τη στήριξη της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, παρά τα εκατομμύρια που ξοδεύετε, ο λαός είναι ξεκάθαρα αντίθετος, αποδεχτείτε το και σταματήστε τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

Παράνομα πιστοποιήσατε ότι η εταιρεία πληρεί τους όρους της Προκήρυξης για την πολυδιαφημισμένη ιδιωτική χωροθέτηση, ενώ γνωρίζατε από τα έγγραφα της ότι ομολογούσε πως τα συμβόλαια για την απόκτηση γης στην Παλαιόχουνη ήταν πλαστά, πράγμα που επιβεβαίωσαν οι δικαστικές αποφάσεις.

Εσείς για να προσπεράσετε τις απανωτές δικαστικές αποφάσεις που δικαίωναν τους κατοίκους, πήρατε απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση των εκτάσεων.

Όλα δείχνουν ότι θα φτάσετε ακόμη και στην επίταξη αυτών των εκτάσεων.

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο κατήφορος. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να επιβάλετε στον κόσμο αυτό το έγκλημα.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έχετε σήμερα μια ακόμη ευκαιρία, να βάλετε ένα τέλος καταψηφίζοντας την πρόταση.

Αν δεν το κάνετε θα είστε υπόλογοι στα λαϊκά στρώματα της Πελοποννήσου. Εμείς όπως κάνουμε από την αρχή καταψηφίζοντας την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στο κεφάλαιο, καταψηφίζουμε και την πρόταση σας.

Η μόνη φιλολαϊκή λύση είναι η διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται μέσα από τους Δήμους και από Ενιαίο Δημόσιο Φορέα, χωρίς καμιά ανάμειξη ιδιωτών. Ο φορέας αυτός θα υλοποιεί πολιτική πρόληψης παραγωγής απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και με ευθύνη του κράτους και με επιστημονικά κριτήρια να γίνεται χωροθέτηση για την υγειονομική ταφή του υπολείμματος.