Ανδριανός ερώτηση στη βουλή για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός ερώτηση στη βουλή για την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης

Οκτώβριος 17, 2012 - 19:13

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Κ. Χατζηδάκη με θέμα τις εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις του υψηλού ΦΠΑ στην εστίαση.
Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Όπως καθημερινά μου μεταφέρουν επαγγελματίες του κλάδου εστίασης στην Αργολίδα, αλλά και σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επώνυμων Οργανωμένων Αλυσίδων Εστίασης (ΣΕΠΟΑ), μέσα σε ένα χρόνο ο τζίρος στα καταστήματα εστίασης έχει υποχωρήσει κατά 40%, από περίπου 3 δισ. ευρώ ετησίως σε 1,8 δισ. ευρώ ετησίως. Στο ίδιο διάστημα υπολογίζεται ότι έχουν βάλει «λουκέτο» περί τις 4.000 επιχειρήσεις και έχουν χαθεί πάνω από 30.000 θέσεις εργασίας. Στην ιδιαίτερα αρνητική αυτή εξέλιξη συμβάλλει καθοριστικά ο υψηλός ΦΠΑ 23%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως επισημαίνει ο ΣΕΠΟΑ, αντί της προσδοκώμενης αύξησης των εσόδων του κράτους από την αντίστοιχη αύξηση του ΦΠΑ, τα έσοδα αυτά εντέλει μειώθηκαν ενώ παράλληλα συρρικνώθηκαν και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές.
Με δεδομένο ότι ο υψηλός συντελεστής 23% στο ΦΠΑ στην εστίαση, λειτουργεί καταστροφικά για τον κλάδο, με περισσότερα λουκέτα και απώλειες θέσεων εργασίας  αλλά και εσόδων για το κράτος
ΕΡΩΤΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
1. Αν και πότε θα προχωρήσουν στην μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στον κλάδο εστίασης».