«Πνοές Ανέμων» Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

«Πνοές Ανέμων» Εκδηλώσεις στο Ναύπλιο

Οκτώβριος 17, 2018 - 14:16

Το 2008 το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων σχεδίασε και έθεσε για πρώτη φορά σε εφαρμογή την επικοινωνιακή δράση πανελλαδικής εμβέλειας με τίτλο Περιβάλλον και Πολιτισμός. Στόχος της δράσης είναι η ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου της χώρας και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του. Κεντρικός άξονας είναι η προβολή του δεσμού των τεσσάρων στοιχείων της φύσης (γη, νερό, φωτιά, αέρας) με την ανθρώπινη σκέψη και δημιουργία διαχρονικά.

Εφέτος ολοκληρώνεται ο κύκλος της προβολής των τεσσάρων στοιχείων της φύσης με την υλοποίηση για δεύτερη συνεχή χρονιά δράσεων εμπνευσμένες από τη θεματική του "αέρα", με το γενικό τίτλο "Πνοές Ανέμων". Ο αέρας αποτελεί βασικό συστατικό της ατμόσφαιρας και συνεπώς δομικό στοιχείο της φύσης και της ίδιας της ζωής. Οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι θεωρούσαν τον αέρα ένα από τα κυριότερα κοσμογονικά στοιχεία, ενώ η υπαρξιακή αναγκαιότητα και η λυτρωτική ενέργειά του συναντώνται στη φυσική αλλά και στην ψυχική ζωή.

Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται στις 18, 19, 20 και 21 Οκτωβρίου 2018. Σε αυτές συμμετέχουν 40 Φορείς από 30 Περιφερειακές Ενότητες από όλη την επικράτεια ενώ 63 αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία και μνημεία θα υλοποιήσουν ποικίλες δράσεις όπως εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες και οικογένειες, θεματικές ξεναγήσεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, διαλέξεις και ενημερωτικές παρουσιάσεις, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, εικαστικά εργαστήρια, προβολές, δράσεις ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και άλλα.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, 18 - 21 Οκτωβρίου 2018, η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μουσεία και τα μνημεία του κράτους είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες που θα συμμετέχουν στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Αργολίδας, το  Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ν. Κίου και την Εθνική Πινακοθήκη Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου - παράρτημα Ναυπλίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Πνοές Ανέμων», θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις στο Ιστορικό κέντρο της πόλης του Ναυπλίου και στην Ακροναυπλία, την Πέμπτη 18,  την Παρασκευή 19, το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Οκτωβρίου  με θέμα «Η συμβολή  του αέρα στην εξέλιξη του Ναυπλίου».

Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν περιήγηση - ξενάγηση με αφετηρία το ιστορικό κέντρο του Ναυπλίου και κατάληξη την Ακροναυπλία. Θα διαμορφωθεί συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θεματική τον αέρα και την επιρροή του στην εξέλιξη της ιστορίας της πόλης σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Σε συγκεκριμένες στάσεις θέασης, θα γίνονται αναφορές σε θέματα όπως:  Η κατεδάφιση των τειχών του ιστορικού κέντρου και ο ρόλος του αέρα στην πόλη. Η  ανάπτυξη του λιμανιού. Η σημερινή χρήση του αέρα για την παραγωγή εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Η τοπογραφία της Ακροναυπλίας  και η κατασκευή των ανεμόμυλων στον ιστορικό βράχο. Βιωματικά παιχνίδια προσανατολισμού και γνωριμία με την ονομασία των ανέμων.

Το παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ταξίδια που δεν τέλειωσαν ποτέ…». Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με έργα τέχνης του Πάρι Πρέκα, τα οποία λειτουργούν ως σύμβολα φυγής από την καθημερινότητα. Συγχρόνως ως «ταξιδιωτικές» ζωγραφικές μαρτυρίες, συνθέτουν ένα οδοιπορικό ταξίδι, ένα προσκύνημα στις απέραντες ομορφιές της Ελλάδας. Τα παιδιά έχοντας ως πηγή έμπνευσης τα έργα του Πάρι Πρέκα, μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα τέχνης, ακούγοντας μουσική για τον άνεμο και τη θάλασσα. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού.

Τηλέφωνο επικοινωνίας για το κοινό: 27520 27502, 25063 (Χ. Αντωνιάδης) και 27520 21915 (Λ. Καρακούρτη - Επιμελήτρια Ε.Π.Μ.Α.Σ)

 

Ημερομηνία: 
Σάββατο, 20 Οκτώβριος, 2018 - 10:00