Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 9.901.000€ έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε παραγωγούς της Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: 9.901.000€ έχει καταβάλει ο ΕΛΓΑ σε παραγωγούς της Αργολίδας

Οκτώβριος 17, 2018 - 14:46

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Απάντηση Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  σε Ανδριανό για την αποζημίωση σε καλλιεργητές της Αργολίδας για τις χαλαζοπτώσεις του Νοεμβρίου 2017.

Στην 1126/31-8-2018 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων σε δικαιούχους πληγέντες από τη χαλαζόπτωση του Νοεμβρίου 2017 σε περιοχές του Άργους και του Κουτσοποδίου, απάντησε ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτης.

Στην απάντηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τη χαλαζόπτωση που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2017 κυρίως σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε) Αργολίδας, σημειώνεται ότι διενεργήθηκαν από τους γεωτεχνικούς του ΕΛ.Γ.Α. οι απαραίτητες επισημάνσεις, έγιναν αναγγελίες και υποβλήθηκαν 3.500 δηλώσεις περίπου. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων ολοκληρώθηκε. Έχει κοινοποιηθεί ένα μεγάλο μέρος των πορισμάτων και έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Αναφορικά με τη διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., σημειώνεται ότι η εν λόγω διαδικασία είναι συγκεκριμένη και ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία ως εξής:

  • Με την εμφάνιση της ζημιάς στην καλλιέργεια διενεργούνται οι απαραίτητες επισημάνσεις, γίνονται αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις.
  • Ο Οργανισμός, εν συνεχεία, προβαίνει σε εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
  • Πραγματοποιείται η επεξεργασία των στοιχείων από το αρχείο ΟΣ∆Ε, το οποίο αποστέλλεται στον ΕΛ.Γ.Α. από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εντός του φθινοπώρου έκαστου χρόνου.
  • Κοινοποιούνται τα πορίσματα. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι ο χρόνος κοινοποίησης εξαρτάται από τον όγκο των πορισμάτων. Στην περίπτωση των περιοχών του Άργους και του Κουτσοποδίου, ο όγκος διεκπεραίωσης των πορισμάτων ήταν μεγάλος. Ως εκ τούτου, σημειώθηκε μία δικαιολογημένη καθυστέρηση.
  • Ακολουθεί η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν υποβάλει τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (∆Κ/Ε) και έχουν καταβάλει τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη ∆Κ/Ε.

Διευκρινίζεται ότι κάθε στάδιο της προαναφερθείσας διαδικασίας χρειάζεται και τον ανάλογο χρόνο για να ολοκληρωθεί. Ωστόσο, εφόσον είναι εφικτό, ο Οργανισμός καταβάλλει τις σχετικές αποζημιώσεις μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα από τη συγκομιδή του προϊόντος και εφόσον έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του αρχείου ΟΣ∆Ε. Ειδικότερα, σε σύγκριση με τα παρελθόντα έτη, οι εκκαθαρίσεις των ζημιών γίνονται με ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Όσον αφορά στις ζημιές που σημειώθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Π.Ε. Αργολίδας το έτος 2017, επισημαίνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α. έχει προχωρήσει στην καταβολή των αποζημιώσεων, ύψους 9.901.000,00 ευρώ, στους δικαιούχους παραγωγούς, που αφορά στο 90% των εκκαθαρίσεων, συμπεριλαμβανομένων και των περιοχών του Άργους και του Κουτσοποδίου, ενώ, μετά την έγκριση αναθεώρησης του προϋπολογισμού από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει άμεσα στους δικαιούχους παραγωγούς και το υπόλοιπο του ποσού που προκύπτει για την ολοκλήρωση των αποζημιώσεων (10%)».