Εξοπλιστικά: Χειροπέδες για το ζεύγος Παπαντωνίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εξοπλιστικά: Χειροπέδες για το ζεύγος Παπαντωνίου

Οκτώβριος 24, 2018 - 10:14

φωτογραφία eurokinissi

Με χειροπέδες και μετά από πολύωρες απολογίες που κράτησαν συνολικά 24 ώρες ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι αργά χθες το βράδυ με ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτών Διαφθοράς.

Μετά την απόφαση για προσωρινή τους κράτηση και οι δύο με συνοδεία αστυνομικών μετήχθησαν στη ΓΑΔΑ, όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ σήμερα Τετάρτη αναμένεται να αποφασιστεί σε ποιo σωφρονιστικό κατάστημα θα κρατηθούν με πιθανότερη εκδοχή τις φυλακές Κορυδαλλού.

Η απολογία Παπαντωνίου κράτησε περί τις 18 ώρες και διεξήχθη επί δύο ημέρες, Δευτέρα και Τρίτη, ενώ επί πέντε ώρες απολογήθηκε χθες η σύζυγός του.

Το κατηγορητήριο βαρύ το οποίο αποτελούσε ολόκληρο τόμο, πάνω από 650 σελίδες, αποτέλεσε τη βάση των πολύωρων απολογιών, οι οποίες ελήφθησαν από την ανακρίτρια Διαφθοράς Ηλιάνα Ζαμανίκα και τον επίκουρο ανακριτή Γεώργιο Ευαγγέλου.

Ο πρώην υπουργός εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου μετά την απόφαση για προσωρινή του κράτηση δήλωσε ότι «η εργαλιοποίηση της δικαιοσύνης αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία» και πρόσθεσε «το δόγμα Πολάκη εφαρμόζεται γενικά».

Κατά την πολύωρη απολογία του ο πρώην υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, απάντησε σε βροχή ερωτήσεων σχετικά με τη σύμβαση για αναβάθμιση του προγράμματος για έξι φρεγάτες του Πολεμικού Ναυτικού που υπεγράφη επί των ημερών του στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Αρνήθηκε τα του κατηγορητηρίου, ότι η υπογραφή της σύμβασης αυτής προκάλεσε ζημιά στο ελληνικό δημόσιο, η οποία αποτιμάται σε 400 εκ.ευρώ και υποστήριξε ότι αν η σύμβαση αυτή ακυρωνόταν, τότε θα είχε υποστεί βλάβη το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που αντιμετώπιζε ο ίδιος και η σύζυγός του ως συνδικαιούχος κάποιων λογαριασμών του, ο πρώην υπουργός σύμφωνα με πληροφορίες αρνήθηκε ότι πήρε χρήματα για τη σύμβαση των φρεγατών, και επέμεινε στην αρχική του θέση ότι δεν υπήρξε αποδέκτης παράνομων πληρωμών.

«Κατά την 15 ετή ενδελεχή έρευνα των οικονομικών μου, φέρεται, να ανέφερε στην ανακρίτρια, δεν προέκυψε τραπεζική κίνηση, έμβασμα ή μαρτυρία ότι διέπραξα ποινικό αδίκημα, οι λογαριασμοί μου είναι πεντακάθαροι».

Κατά το κατηγορητήριο ποσό 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων εντοπίστηκαν σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού σε ελβετικές τράπεζες, ποσό που αποδίδεται σε παράνομες πληρωμές που συνδέονται με τη σύμβαση των φρεγατών.

Αρνητική υπήρξε στην απολογία της και η Σταυρούλα Κουράκου για την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος υποστηρίζοντας - και αυτή- ότι τα χρήματα ήταν του συζύγου της από την εποχή που ζούσε και εργαζόταν στο εξωτερικό.

Ομως οι εξηγήσεις των δύο δεν έπεισαν ανακριτές και εισαγγελέα που αποφάσισαν αργά χθες το βράδυ, στις 11.30 την προσωρινή τους κράτηση.

Ο πρώην υπουργός, όπως αναφέρουν πληροφορίες, κατέρρευσε όταν του ανακοινώθηκε η απόφαση και μετήχθη λίγο αργότερα μαζί με τη σύζυγό του για διανυκτεύρεση στη ΓΑΔΑ.

(ΠΗΓΗ: kathimerini.gr)