Εξιχνιάστηκε υπόθεση πώλησης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Εξιχνιάστηκε υπόθεση πώλησης παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω διαδικτύου

Νοέμβριος 05, 2018 - 17:26

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξιχνιάστηκε, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης «Pangea XI», υπόθεση που αφορά προώθηση και πώληση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων μέσω διαδικτύου - Συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας.

 

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, εξιχνιάστηκε, στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης “Pangea XI”, υπόθεση που αφορούσε προώθηση και πώληση παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων, μέσω διαδικτύου.

Για την υπόθεση συνελήφθη ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας για παράβαση της νομοθεσίας «για την εμπορία εν γένει των φαρμακευτικών, διαιτητικών και καλλυντικών προϊόντων», Υπουργικής Απόφασης που αφορά στα φάρμακα που προορίζονται για ανθρώπινη χρήση, για «νοθεία τροφίμων» και «ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την ύπαρξη ιστοσελίδας ηλεκτρονικού καταστήματος καθώς και ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των οποίων διαφημίζονταν, προωθούνταν και πωλούνταν, πλήθος παράνομων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων.

Ακολούθως, από διαδικτυακή έρευνα, διαπιστώθηκε η λειτουργία των επίμαχων ιστοσελίδων και τα στοιχεία τέθηκαν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία παράγγειλε προκαταρκτική εξέταση, για τη διερεύνηση των καταγγελλομένων και την ανακάλυψη των αγνώστων δραστών.

 

Από την ενδελεχή και εμπεριστατωμένη ψηφιακή – διαδικτυακή έρευνα, την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική προανάκριση, διακριβώθηκε η εμπλοκή του ημεδαπού στην υπό έρευνα υπόθεση.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (1.451) δισκία-χάπια διαφόρων φαρμακευτικών σκευασμάτων,
  • (6) σκευάσματα υπό τη μορφή γέλης (gel),
  • (5) προϊόντα με εμποτισμένο επίθεμα,
  • (14) δισκία αναβολικών,
  • πλήθος παραστατικών, τα οποία αφορούσαν αποδείξεις αποστολής δεμάτων με αντικαταβολή, συνολικής αξίας περίπου (4.500) ευρώ,
  • πλήθος κενών συσκευασιών διαφόρων φαρμακευτικών προϊόντων και σκευασμάτων,
  • πλήθος εγγράφων και χειρόγραφων σημειώσεων σχετιζόμενων με την ως άνω εγκληματική δραστηριότητα,
  • (840) ευρώ και
  • κινητό τηλέφωνο με δύο κάρτες SIM.

 

Δείγμα των κατασχεθέντων σκευασμάτων και προϊόντων, απεστάλη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.) για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο, ενώ το κατασχεθέν χρηματικό ποσό θα αποσταλεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

 

Το κατασχεθέν ψηφιακό πειστήριο, θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακές εξετάσεις.

 

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην αρμόδια Εισαγγελία.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες του τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας :

  • Τηλεφωνικά: 111 88
  • Στέλνοντας μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου e-mail στο:  ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω των εφαρμογών (applications) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID και FEELSAFE
  • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (Portal) της Ελληνικής Αστυνομίας https://portal.astynomia.gr
  • Επίσης σχετική ενημέρωση υπάρχει στο δικτυακό τόπο https://cyberalert.gr/feelsafe/