1η ΤΟΜΥ Άργους: Δράση «Υγιεινή Διατροφή: Γλυκαντικές ουσίες»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

1η ΤΟΜΥ Άργους: Δράση «Υγιεινή Διατροφή: Γλυκαντικές ουσίες»

Νοέμβριος 12, 2018 - 09:09

Την Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018 η 1η ΤΟΜΥ Άργους στο πλαίσιο της ανάπτυξης και υλοποίησης δράσεων και παρεμβάσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προαγωγή της υγείας, πραγματοποίησε την ενδέκατη δράση της με ωφελούμενους τους ενήλικους πολίτες του δήμου Άργους-Μυκηνών.
Το θέμα της εν λόγω δράσης ήταν «Υγιεινή Διατροφή: Γλυκαντικές ουσίες» και σκοπός της ήταν οι πολίτες να γνωρίσουν τις γλυκαντικές ουσίες ή «γλυκαντικά», την προέλευση, τα είδη και τις ιδιότητές τους, προκειμένου να είναι σε θέση να προβαίνουν σε ενσυνείδητη επιλογή τους έναντι της  κατανάλωσης ζάχαρης. Σήμερα, οι γλυκαντικές ουσίες είναι ευρέως διαδεδομένες, χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία παραγωγή  τροφίμων, βρίσκονται στο τραπέζι μας και μπορούν να συμβάλλουν θετικά στη διαχείριση νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης. Επειδή, ωστόσο, όλες οι γλυκαντικές ουσίες δε στερούνται θερμίδων, η ανάγνωση και η κατανόηση του περιεχομένου των ετικετών των συσκευασμένων τροφίμων είναι πάντα πολύ σημαντική.
Η διεπιστημονική ομάδα της 1ης ΤΟΜΥ Άργους αποτελούμενη από τη Γενική Ιατρό κ. Χ. Σπυράκη και την ΠΕ Νοσηλεύτρια κ. Γ. Μπόζνου παρουσίασαν με τη μεθοδολογία της εκπαίδευσης ενηλίκων τα εξής σημεία:
Τι είναι τα γλυκαντικά;
Ποιες είναι οι διαφορές τους από τη ζάχαρη;
Σε ποιες κατηγορίες διακρίνονται;
Ποια είναι τα είδη των γλυκαντικών;
Ποια γλυκαντικά έχουν λίγες θερμίδες ;
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης  ;
Ποια είναι η αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη γλυκαντικών;
Τι αναφέρει η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη χρήση των γλυκαντικών;

Ακολούθησε συζήτηση για το ανωτέρω θέμα, ανταλλαγή απόψεων και δέσμευση για την υιοθέτηση καλών πρακτικών μέσω της μείωσης της ποσότητας της ζάχαρης στην καθημερινή διατροφή και αντικατάστασής της με φυσικές γλυκαντικές ουσίες, κατά προτίμηση αυτές που στερούνται θερμίδων.
Για την επιτυχή έκβαση της δράσης η 1η ΤΟΜΥ Άργους ευχαριστεί θερμά τη διευθύντρια του Επιμελητηρίου Αργολίδας κ. Δανοπούλου, καθώς και τους υπαλλήλους για την αποτελεσματική συμβολή τους.
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΜΥ ΑΡΓΟΥΣ

ΣΠΥΡΑΚΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
 ΕΑ’ ΓΕΝΙΚΗ ΙΑΤΡΟΣ