Καμία περικοπή στις συντάξεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Καμία περικοπή στις συντάξεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Νοέμβριος 15, 2018 - 21:47

Την μη περικοπή των συντάξεων για το 2019 οριστικοποίησε την Πέμπτη η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης ( ΕWG ) αφήνοντας και περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των ελαφρύνσεων που έχουν αναπτυξιακό αποτύπωμα .

Πηγές του υπουργείου οικονομικών μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Euroworking group τόνιζαν ότι αφού εξετάστηκε η εισήγηση της Ελλάδας και η θετική αποτίμηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκανε δεκτό χωρίς ενστάσεις το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019.

Αυτό σημαίνει ότι οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες ενέκριναν και την μη περικοπή των συντάξεων αλλά και το πλαίσιο των ελαφρύνσεων που πρότεινε η Ελλάδα.

Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους κατά τη συνεδρίαση των Ευρωπαίων τεχνοκρατών οριστικοποιήθηκε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων δεν είναι απαραίτητο ούτε δημοσιονομικά καθώς η Ελλάδα μπορεί χωρίς να το εφαρμόσει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ούτε και διαρθρωτικό καθώς η δαπάνη για το ασφαλιστικό θα συνεχίσει να μειώνεται και τα επόμενα χρόνια.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και η συζήτηση που ακολούθησε για το ελληνικό θέμα επικεντρώθηκε κυρίως στο πακέτο των ελαφρύνσεων καθώς φαίνεται ότι υπάρχει περιθώριο να «ενισχυθούν» όσα έχουν σαφές «αναπτυξιακό αποτύπωμα» με αποτέλεσμα το κόστος να μπορεί να αυξηθεί για το 2019 από τα 763 εκ ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός στα 900 εκατ. ευρώ.