Η «Πελοπόννησος Πρώτα» για τον Προϋπολογισμό του 2019

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η «Πελοπόννησος Πρώτα» για τον Προϋπολογισμό του 2019

Νοέμβριος 16, 2018 - 19:19

Τις παρατηρήσεις τους πάνω στον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το 2019, που συζητήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στην Τρίπολη, παρουσίασαν από την «Πελοπόννησος Πρώτα» ο επικεφαλής της, Νίκος Πατσαρίνος και ο περ. σύμβουλος και αντιπρόεδρος του ΠΕ.ΣΥ. Γιώργος Γαβρήλος.

 

Νίκος Πατσαρίνος: «Η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει δείξει σεβασμό ούτε στους πόρους ούτε στις διαδικασίες»

Λαμβάνοντας υπόψη τις γνωστές δεσμεύσεις με τις οποίες συντάσσεται ο προϋπολογισμός (ΚΥΑ, κ.λπ.), ο Νίκος Πατσαρίνος τόνισε την ανάγκη για σταδιακή αύξηση των πόρων στην αυτοδιοίκηση, κάτι που, όπως είπε, φάνηκε στο κλείσιμο του ΄17 όσον αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι μόνο. Ωστόσο έκανε λόγο για έλλειμμα στην αποκέντρωση δράσεων, με όλες τις αποφάσεις να λαμβάνονται στο κέντρο και με αυξημένη γραφειοκρατία.

Αναφερόμενος στο ταμειακό υπόλοιπο των 52 εκ. ευρώ, χαρακτήρισε θετικό το ότι για πρώτη φορά εμφανίζεται ένας πίνακας κατανομής, που όμως δεν είναι επαρκής και αναλυτικός ώστε να μπορεί κανείς να παρακολουθήσει το μεγάλο αυτό ποσό και να είναι αποδοτικός.

Κρίνοντας τον Προϋπολογισμό του 2019 σε σχέση με τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, ο επικεφαλής της «Πελοπόννησος Πρώτα» σημείωσε ότι η χώρα απομακρύνεται από τις δεσμεύσεις που της επέβαλαν τα μνημόνια, ενώ χαιρέτισε την οριστικοποίηση τής μη μείωσης των συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο στόχος, μέσα από τον «Κλεισθένη» είναι η αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης, με αποκέντρωση, αρμοδιότητες και πόρους, ενώ επικαλούμενος τη Συνταγματική Αναθεώρηση, είπε ότι είναι ευκαιρία να γίνουν θετικές αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Όσον αφορά το μεγάλο θέμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, σημείωσε ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να μιλάει για αναλογία 1 προς 1, όταν άλλες δυνάμεις και ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένουν στο 1 προς 5, υπονοώντας προφανώς ότι η δημόσια λειτουργία του κράτους δεν τις πολυαπασχολεί.

Για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: Τόνισε την ανάγκη εξορθολογισμού και ουσιαστικής στροφής των πόρων στους τομείς της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και του περιβάλλοντος.

Για τη ΣΔΙΤ Απορριμμάτων: Επανέλαβε την αντίθεση της παράταξης στον τρόπο που η Περιφερειακή Αρχή έχει επιλέξει να χρηματοδοτήσει το έργο για τις επόμενες δεκαετίες.

Για τη μεταφορά μαθητών: Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει βήματα, όμως πρόσθεσε ότι, παρά τις δεσμεύσεις της, η Περιφέρεια δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει ενιαία το θέμα με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από περιοχή σε περιοχή.

Για τη δακοκτονία: Ο κ. Πατσαρίνος σημείωσε ότι εκτός από τις κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες, που είναι κυρίαρχα στοιχεία, υπάρχει έλλειμμα από πλευράς Υπουργείου, που επανεξετάζει το θέμα, αλλά και από την Περιφέρεια. Συμπλήρωσε ότι η πρόταση που γίνεται σήμερα, θα έπρεπε να έχει ήδη υλοποιηθεί και να μην περιμένουμε να πάμε στις εκλογές.

Για τα Κοινωνικά Προγράμματα ο κ. Πατσαρίνος σχολίασε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση με άλλες Περιφέρειες, ενώ για τα Κοινωφελή Προγράμματα είπε ότι μπαίνουν για πρώτη φορά στον προϋπολογισμό κάτι το οποίο χαιρέτισε. Εξέφρασε δε την ελπίδα τα 311 άτομα που θα συμμετέχουν, να καταφέρουν να αντλήσουν σχετική εμπειρία.

Προγραμματικές Συμβάσεις: Έκανε λόγο για σωρεία προγραμματικών που υπογράφει η Περιφέρεια, αλλά όχι με τη διαβάθμιση και τις προτεραιότητες που θα έπρεπε. Μίλησε για εξυπηρέτηση και «πελατειακές» σχέσεις με τους Δήμους και τελευταία με το χώρο της Εκκλησίας. Τέλος, αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά στην αδιαφανή λειτουργία της Αναπτυξιακής «Πελοπόννησος Α.Ε.», χαρακτηρίζοντάς τη μελανό σημείο στη λειτουργία της Περιφέρειας.

Κλείνοντας ο κ. Πατσαρίνος επισήμανε την προσπάθεια που γίνεται σήμερα να στηθεί η χώρα στα πόδια της, αλλά με κοινωνικά κριτήρια, πράγμα το οποίο έχει αρχίσει να φαίνεται και στον τρόπο που αντιμετωπίζει την αυτοδιοίκηση. «Σε αυτή την προσπάθεια όλοι κρίνονται. Και θεωρούμε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας έχει κριθεί αρνητικά, γιατί δεν έχει δείξει σεβασμό ούτε στους πόρους ούτε στις διαδικασίες».

Γιώργος Γαβρήλος: «Αντί για μεγάλα έργα, συμβάσεις με Δήμους για συμπληρώματα»

Αναφερόμενος στον αναπτυξιακό και κοινωνικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Γιώργος Γαβρήλος άσκησε κριτική στην Περιφερειακή Αρχή λέγοντας ότι δεν ανταποκρίνεται σε αυτούς τους ρόλους. «Από τη συγκεκριμένη Περιφερειακή Αρχή, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι πολλοί πόροι διατίθενται μέσω προγραμματικών συμβάσεων στους Δήμους και διασπώνται σε πολύ μικρά έργα. Αυτό δε βοηθάει στην ανάπτυξη» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ειδικότερα για την Αργολίδα, στην οποία εκλέγεται ο κ. Γαβρήλος, σημείωσε ότι ειδικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια της θητείας της - 5 με τον προϋπολογισμό του 2019 - η Περιφερειακή Αρχή δεν έχει να επιδείξει ούτε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο παρά μόνο συμπληρώματα μέσα από προγράμματα με Δήμους.

Τέλος, αναφέρθηκε στα σοβαρά προβλήματα της μεταφοράς των μαθητών και της καταστροφής της ελαιοπαραγωγής από το δάκο, ζητήματα που επίσης δεν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά.

Η παράταξη
«Πελοπόννησος Πρώτα»