Ανδριανός για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός για την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας

Οκτώβριος 24, 2012 - 14:51

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Στην 588/28-9-2012 Αναφορά που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας με το απαιτούμενο χαμηλόβαθμο αστυνομικό προσωπικό απάντησε γραπτώς ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Δένδιας.
Ο Υπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
«[…] σας γνωρίζουμε ότι η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών της ελληνικής περιφέρειας αποτελεί αντικείμενο διαρκούς και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας. Προς τον σκοπό αναβάθμισης της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας των περιφερειακών αστυνομικών Υπηρεσιών, εξετάζονται και αξιολογούνται οι πραγματικές αστυνομικές ανάγκες κάθε περιοχής, η λειτουργία και η αποτελεσματικότητα των οικείων αστυνομικών Υπηρεσιών καθώς και άλλα συναφή στοιχεία, ώστε να προκριθούν οι πλέον ουσιαστικές, ορθολογικές και ωφέλιμες για τις τοπικές κοινωνίες και το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον λύσης.
Πέραν των ανωτέρω, από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει τεθεί ως βασικός στόχος υψηλής προτεραιότητας η αναβάθμιση του επιπέδου προστασίας και ασφάλειας τόσο των αστικών κέντρων όσο και της ελληνικής περιφέρειας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού επιδιώκουμε, ιδίως, την όσο το δυνατόν πληρέστερη στελέχωση των αστυνομικών Υπηρεσιών καθώς και την αυτοπροστασία και εν γένει ασφάλεια του προσωπικού. Πεποίθησή μας είναι ότι η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των Υπηρεσιών και η προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού αποτελούν αναγκαία προαπαιτούμενα προκειμένου να ανταποκρίνεται αυτό με επάρκεια στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για την καλύτερη εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.
Ειδικότερα το θέμα της στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών αντιμετωπίζεται σήμερα μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, η οποία είναι ελλειμματική, με την ορθολογική κατανομή αυτής σύμφωνα με τις ειδικές προβλέψεις του κανονισμού που διέπει τις μεταθέσεις και τις εν γένει μετακινήσεις του ένστολου προσωπικού. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κατανεμηθεί και οι οργανικές θέσεις στις υφιστάμενες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας, με δύναμη η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής τους, όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολο των αστυνομικών Υπηρεσιών.
Στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλονται από το Υπουργείο και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας για την ενίσχυση των περιφερειακών Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό ώστε να εκπληρώνουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αποστολή τους, κατά τις τακτικές και συμπληρωματικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους για την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας προκηρύχθηκαν προς πλήρωση 9 θέσεις αστυνομικών διάφορων βαθμίδων και 1 θέση ειδικού φρουρού. Σημειώνεται δε ότι κατά το τρέχον έτος ενόψει της αποφοίτησης νέων Ειδικών Φρουρών από τα Κέντρα Εκπαίδευσης της Σχολής Αστυφυλάκων, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμώντας τις υπηρεσιακές ανάγκες που είχαν διαμορφωθεί από τις τελευταίες τακτικές μεταθέσεις (2011) προκήρυξε για την ΑΔ Αργολίδας κατ’ εφαρμογή αρθρ. 12 παρ. 9 π.δ. 211/2005 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, 2 πρόσθετες θέσεις ειδικών φρουρών οι οποίες καλύφθηκαν από ειδικούς φρουρούς που είχαν ζητήσει μετάθεση με τις τακτικές μεταθέσεις του παρελθόντος έτους.
Επιπροσθέτως, κατά τη θερινή περίοδο, για την κάλυψη εποχιακών αναγκών αστυνόμευσης των Υπηρεσιών τουριστικών περιοχών, η Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας ενισχύθηκε με 23 τριτοετείς Δόκιμους Αστυφύλακες.
Οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Β’ και Ειδικών Φρουρών από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη, γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια (άρθρο 3 πδ 100/2003 και πδ 211/2005) και ουδεμία παρέμβαση γίνεται από την Υπηρεσία. Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 19 του πδ 100/2003 και το άρθρο 15 του πδ 211/2005 δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον Αστυνομικό Διευθυντή Αργολίδας να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του Αστυνόμου Α’ ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν στην εκάστοτε Υπηρεσία.
Σε ό,τι αφορά στην προκήρυξη περισσότερων θέσεων σε ορισμένες Αστυνομικές Διευθύνσεις, σας γνωρίζουμε πως οφείλεται και στο γεγονός ότι στην εδαφική αρμοδιότητά τους ιδρύθηκαν νέα Τμήματα Μεταγωγών Δικαστηρίων και οι θέσεις αυτές κρίθηκαν απαραίτητες για την έναρξη λειτουργίας και τη στοιχειώδη στελέχωση των νέων αυτών Υπηρεσιών.
Για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας σας ενημερώνουμε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος αντεγκληματικές πολιτικής, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας κλήθηκαν να εκπονήσουν νέα ειδικά επιχειρησιακά σχέδια καταγράφοντας τις αστυνομικές δράσεις που αναπτύσσουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εγκληματικότητας, αλλά και τις επιδιωκόμενες συνεργασίες με συναρμόδιους φορείς για την αποτελεσματική διαχείρισή τους και την εξάλειψη των παραγόντων που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους. Τα σχέδια καταστρώθηκαν με βάση το χάρτη εγκληματικότητας σύμφωνα με τα υφιστάμενα στατιστικά στοιχεία εγκληματικότητας όχι μόνο κατά περιφερειακή ενότητα, αλλά και κατά περιοχή σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Κατά την υλοποίηση των σχεδίων αυτών αναπτύσσονται τόσο γενικές όσο και εξειδικευμένες αστυνομικές δράσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Ελληνική Αστυνομία έχει τεθεί ως στόχος υψηλής προτεραιότητας η ενίσχυση της εμφανούς αστυνόμευσης σε όλες τις περιοχές της χώρας και η αναβάθμιση της σχέσης της με τους πολίτες στο επίπεδο της καθημερινότητας. Ειδικότερα, στην περιοχή της Αργολίδας, διενεργούνται σε καθημερινή βάση πεζές και εποχούμενες περιπολίες, συγκροτούνται ειδικά συνεργεία αστυνομικών ελέγχων για την πραγματοποίηση στοχευμένων επιχειρήσεων, τη διενέργεια ελέγχων αστυνομικού ενδιαφέροντος και την εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας σε κάθε συντρέχουσα περίπτωση, με στόχο την πρόληψη και γενικά την αποτελεσματική αντιμετώπιση της υφιστάμενης εγκληματικότητας καθώς και τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφάλειας στους κατοίκους. Επιπλέον, στην εν λόγω περιοχή εφαρμόζεται ο θεσμός της δίκυκλης αστυνόμευσης και του Αστυνομικού της Γειτονιάς που αποτελεί μια πρόσθετη αστυνομική δράση. Μέσα από τις συνεχείς επαφές με τους πολίτες επιδιώκεται να εντοπιστούν, να προσεγγιστούν και να επιλυθούν τα προβλήματα που υποβαθμίζουν την περιοχή σε επίπεδο γειτονιάς και να εδραιωθεί μια σταθερή σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνεργασία και την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων στην επίλυση θεμάτων που κλονίζουν το αίσθημα ασφαλούς διαβίωσής τους.
Πάντως οι προαναφερόμενες αστυνομικές δράσεις εμφανούς αστυνόμευσης συνεχίζονται και τα σχέδια βελτιώνονται και επικαιροποιούνται προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη κοινωνική διαβίωση και η ομαλή εξέλιξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής. Γνώμονας στις δράσεις αυτές είναι ο σεβασμός του πολίτη, η υπευθυνότητα έναντι αυτού και η δημιουργία σχέσεων αξιοπιστίας – συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας και των κατοίκων της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερόμενων Υπηρεσιών, καθώς και τις προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών αποτελεί για το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας κύριο και διαρκή στόχο και σταθερή επιδίωξή μας.
Αναφορικά με τη βαρύνουσα εγκληματικότητα, από τα τηρούμενα στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας στοιχεία, προκύπτει ότι στην εδαφική περιφέρεια αρμοδιότητας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αργολίδας για τα έτη 2011 και 2012 και το διάστημα του πρώτου 8μήνου αυτών, δεν παρατηρήθηκε μεταβολή του ποσοστού των ανθρωποκτονιών (2 υποθέσεις για κάθε έτος), ούτε των τελεσθεισών ληστειών (11 υποθέσεις για κάθε έτος), πλην όμως στην περίπτωση των ληστειών επιτεύχθηκε μεγάλο ποσοστό εξιχνίασης αυτών αφού κατά το έτος 2012 εξιχνιάστηκαν όλες. Επίσης οι αρμόδιες υφιστάμενες Υπηρεσίες της ΑΔ Αργολίδας προέβησαν στη σύλληψη 67 ατόμων για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών το ανώτερο χρονικό διάστημα του 2011, έναντι 63 ατόμων για το έτος 2012, ενώ κατασχέθηκαν και αρκετά μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών ουσιών.
Σε όλες τις περιπτώσεις εγκληματικών πράξεων, σας ενημερώνουμε ότι οι αρμόδιες Υπηρεσίες Ασφαλείας επελήφθησαν άμεσα προανακρίσεων στο πλαίσιο της οποίας εκδηλώθηκαν και εκδηλώνονται όλες οι απαραίτητες και κατά περίπτωση ενδεδειγμένες δικονομικές και αστυνομικές ενέργειες ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός της διενεργούμενης προανακρίσεως, δηλαδή να αποκαλυφθούν οι δράστες και να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν. Για το λόγο αυτό το προσωπικό των εν λόγων Υπηρεσιών εργάζεται με υπομονή, μεθοδικότητα και αντικειμενικότητα, αξιοποιώντας κατάλληλα κάθε νόμιμο μέσο, κάθε διαθέσιμο στοιχείο και πληροφορία.
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου και την Αστυνομική Διεύθυνση Αργολίδας δόθηκαν εντολές και οδηγίες για την εντατικοποίηση των ενεργειών τους, την ενεργοποίηση του προσωπικού και την κατάλληλη αξιοποίηση των μέσων που διαθέτουν ώστε να βελτιωθεί το επίπεδο αστυνόμευσης στην εν λόγω Αστυνομική Διεύθυνση. Παράλληλα, επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας των αστυνομικών Υπηρεσιών με τις κατά περίπτωση συναρμόδιες Υπηρεσίες και άλλους φορείς για την πρόληψη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών και τη διασφάλιση της κοινωνικής γαλήνης και συνοχής σε όλες τις περιοχές της».