Οι νέοι αγρότες ενημερώνουν για τα αρωματικά φυτά και τον Ασκληπιείο βοτανικό κήπο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Οι νέοι αγρότες ενημερώνουν για τα αρωματικά φυτά και τον Ασκληπιείο βοτανικό κήπο

Οκτώβριος 24, 2012 - 16:48

Την Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012, στις 18.00, η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και οι συμμετέχοντες στην Επίσκεψη Μάθησης (Learning Visit) στην Θέρμη-Κρούσσια-Πολυκάρπη προσκαλούν τους συμπολίτες Αργολιδείς στην φιλόξενη αίθουσα της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας στο Ναύπλιο (3ο χλμ Ναυπλίου-Κίου), για να μοιρασθούν μαζί με όσους επιθυμούν τις εμπειρίες που είχαν για την καλλιέργεια αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών και την λειτουργία του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου.
Η Επίσκεψη Μάθησης αυτοοργανώθηκε από την ΕΝΑ Αργολίδας (όλο το ΔΣ με την κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα & τον κ. Βαγγέλη Μπινιάρη) και υποστηρίχθηκε από τον Δήμο Επιδαύρου, ενώ είχε και την εκφρασμένη πρόθεση ενίσχυσης από την Π. Ε. Αργολίδας. Η διαδρομή περιέλαβε την Αταλάντη Λοκρίδας, την Κατερίνη (οι πότες), την Θέρμη Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Προστασίας και Αξιοποίησης Αυτοφυών και Καλλωπιστικών φυτών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), τα Κρούσια Κιλκίς (Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσίων & Ξενώνας Κρουσίων), την Πιπεριά Αριδαίας (Φυτώρια Γ. Γκλαβάκη), το Λυκόστομο (Γιορτή Κάστανου), την Όρμα και την Πολυκάρπη Πέλλας (αγρόκτημα Δρ Α. Γρηγοριάδου, Εξειδικευμένα φυτώρια ΜΥΡΤΙΣ).
Η Επίσκεψη Μάθησης έφερε κοντά και αντάλλαξαν γνώσεις και εμπειρίες, τους: Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (Πρόεδρος ΕΝΑ Αργολίδας), Βασίλης Μπιμπής (Δημοτικός Σύμβουλος Επιδαύρου), Βαγγέλης Μπινιάρης (Γραμματέας ΕΝΑ Αργολίδας), Δήμητρα Τσακίρη (Άργος), Δημήτρης Πεπόνας (Ναύπλιο), Κατερίνα Γιαννακοπούλου (Ερμιόνη), Κωνσταντίνα Κωστάκη (Λυγουριό), Γεώργιος Μπινιάρης (Δήμαινα), Βαγγέλης Φραμπασχάλης (Ναύπλιο), Παύλος Στριφτός (Πόρτο Χέλι), Μαρία Μπαλατσού ( Θεσσαλονίκη), Χριστιάνα Γαρδικιώτη (Άστρος), Μαρία Κεραμιδά (Θεσσαλονίκη), Δημήτρης Μιχαηλίδης (ΠΕΝΑ), Δημήτρης Λιόσης (Λυγουριό), Αθηνά Μιχαηλίδου (Μέγαρα), Νίκος Λιόλιος (Δήμαρχος Λοκρών), Δρ Ελένη Μαλούπα (τακτική Ερευνήτρια ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου (ΜΥΡΤΙΣ), Γιάννης Γκλαβάκης (τ. Ευρωβουλευτής, αγρότης), Αποστόλης Κούρτης (αμπελουργός, Ράχη), Δημήτρης Δαλαμήτρας (πρόεδρος ΕΝΑ Πιερίας), Παναγιώτης Γκιοργκίνης (πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών), Στέλλα Γκουδίνογλου (ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ), Γιώργος Κουκουλιάτας (Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου), Κερασία Παπούλία (ΕΜ), Νίκος Στεφανίδης (ΕΝΑ Πιερίας), Θανάσης Εσκίδης (ΕΝΑ Πιερίας), Κατερίνα-Μαργαρίτα Κουκ (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Γιώργος Τσοκτουρίδης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Πόπη Κατσαρού (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), Ασημίνα Πασχαλίδου (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) Στέλλιος Παπακωνσταντίνου, Μαρία Μαχαίρα, Ανδρέας Οικονόμου (Φίλοι Βαλκανικού Κήπου), Θεόφιλος Τζούλης (ΜΥΡΤΙΣ) και πολλούς άλλους.
Οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να διαμορφώσουν σαφή εικόνα για το όραμα του Ασκληπιείου Βοτανικού Κήπου και για τις δυνατότητες αξιοποίησης της καλλιέργειας αρωματικών-φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, ώστε με την σύνθεση της έρευνας και της επιδιωκόμενης τεχνικής υποστήριξης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ και η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας, μαζί με την στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Επιδαύρου και της Περιφέρειας, να δημιουργήσουν σημεία στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας και μέσω συνεργαζομένων καλλιεργειών να συνθέσουν Αποδεικτικούς αγρούς και να δώσουν ξανά την ελπίδα ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί και πάλι να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση και να υποστηρίξει την ανάπτυξη στον τόπο, στην Αργολίδα και στην Ελλάδα, με αξιοσέβαστους αγρότες, όπως όλοι οι συμπολίτες.
Το αναμνηστικό πιάτο της ΈΝΑ Αργολίδας και η ανταλλαγή αναμνηστικών και δώρων δεν μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος των εμπειριών, ούτε την ευγνωμοσύνη σε όσους συνέβαλλαν για την πραγματοποίηση αυτής της Επίσκεψης Μάθησης, σίγουρα όμως όλοι οι συμπολίτες στην Αργολίδα μπορούν να συμμετέχουν την Κυριακή, 4 Νοε 2012, στις 18.00 στην αίθουσα της Π.Ε. Αργολίδας για να μοιρασθούμε όλοι τμήμα από την σχηματισθείσα υπεραξία με τις γνώσεις και εμπειρίες που αποκτήθηκαν από την πίστη, τον ενθουσιασμό και την προσπάθεια της Ελένης, του Ανδρέα, της Κατερίνας, του Θεόφιλου, του Δημήτρη και του Γιάννη.