Σύσκεψη φορέων για το παραεμπόριο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Σύσκεψη φορέων για το παραεμπόριο

Οκτώβριος 25, 2012 - 10:36

Το Επιμελητήριο Αργολίδας ενημερώνει τα μέλη του για την συμμετοχή του στην σύσκεψη με τους φορείς μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη την Τρίτη 16/10/2012 στα γραφεία της Περιφέρειας στην Τρίπολη.
Το Επιμελητήριο Αργολίδας μετά από απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής εκπροσώπησε ο Γ. Γραμματέας κ. Δημήτρης Μητσόπουλος.
Στη σύσκεψη παρευρέθηκαν ο Γ. Γ. Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, ο επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου (ΣΥ.Κ.Α.Π.) στρατηγός ε.α.         κ. Δ. Μπουλούκος , ο επικεφαλής του Σ.Δ.Ο.Ε. Πελοποννήσου , αντιπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ, του Λιμενικού, των Διευθύνσεων Εμπορίου,  των Επιμελητηρίων, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου, Εμπορικού Συλλόγου Τρίπολης κ.α.
Έγινε ενημέρωση για τις προθέσεις της Περιφέρειας από τον Περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη, και στη συνέχεια ο Γ.Γ. κ. Στ. Κομνηνός αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό από την πολιτεία προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης του παραεμπορίου.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε  στην έντονη πολιτική βούληση από πλευράς Υπουργείου, την δημιουργία του συντονιστικού κέντρου το οποίο θα δικτυωθεί και στην υπόλοιπη χώρα με πιλοτική Περιφέρεια την Πελοπόννησο, όπως επίσης την ενεργοποίηση των Κέντρων Ελέγχων Λαϊκών Αγορών και Υπαιθρίου Εμπορίου (Κ.Ε.Λ.Α.Υ.Ε.)  για τον αποτελεσματικό έλεγχο του παραεμπορίου, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας όπου αυτή χρειάζεται.
Κατόπιν μίλησαν ο επικεφαλής του ΣΥ.Κ.Α.Π. κ. Μπουλούκος για το νέο συντονιστικό και το ρόλο του, και κατόπιν οι αντιπρόσωποι του ΣΔΟΕ και των σωμάτων ασφαλείας που όλοι εκδήλωσαν την πρόθεση να συνδράμουν στην καταπολέμηση του φαινόμενου.
Από την πλευρά των Επιμελητηρίων και των Εμπορικών Συλλόγων υπήρξε σφοδρή κριτική  απέναντι στο θεσμό των ΚΕΛΑΥΕ, που από το 2005 έως σήμερα είναι απολύτως ανύπαρκτα, όπως διατυπώθηκε από πολλούς η άποψη ότι ο συγκεκριμένος θεσμός έχει προβληματική δομή και άρα είναι αδύνατο να είναι αποτελεσματική.
Οι περισσότεροι πρότειναν να δημιουργηθεί νέα και ανεξάρτητη δομή που θα κινείται και θα λειτουργεί αυτόνομα, και να καταργηθούν τα ΚΕΛΑΥΕ. Ο Γ. Γ. Εμπορίου απήντησε  ότι η απόφαση είναι να προχωρήσουν με τα ΚΕΛΑΥΕ, και ότι θα δοθεί τεράστια έμφαση ώστε αυτά να λειτουργήσουν κανονικά και αποτελεσματικά. Μετά από συζήτηση 4 ωρών για πλήθος λεπτομερειών που άπτονται του θέματος η σύσκεψη έληξε με το συμπέρασμα ότι θα ενεργοποιηθούν τα ΚΕΛΑΥΕ , θα δημιουργηθεί Περιφερειακό ΣΥΚΑΠ, η νομοθεσία για τις απομιμήσεις θα αλλάξει άμεσα, και επίσης η Περιφέρεια θα είναι σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.