Τσίπρας: Ψηφίστε τώρα τα μέτρα – Μητσοτάκης: Ανταλλάξατε Σκοπιανό με τις συντάξεις

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τσίπρας: Ψηφίστε τώρα τα μέτρα – Μητσοτάκης: Ανταλλάξατε Σκοπιανό με τις συντάξεις

Δεκέμβριος 11, 2018 - 22:06

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Σκληρή κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή με αφορμή το νομοσχέδιο για την ακύρωση της περικοπής στις συντάξεις.

Εκτός από τις συντάξεις, η κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη επικεντρώθηκε τόσο στο Σκοπιανό, όσο και στην σκανδαλολογία. Από τη μία πλευρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αντάλλαξε τις συντάξεις με το Σκοπιανό και με τον Αλέξη Τσίπρα να λέει πως ο αντιπολιτευόμενος Τύπος επινοεί σκάνδαλα.

Ο κ. Τσίπρας είπε: «Χαίρομαι», σχολίασε, «που ήρθε σήμερα μαζί μας και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, διότι μέχρι πριν από λίγες μέρες δεν ξεκίναγε ομιλία χωρίς να προβλέπει την περικοπή των συντάξεων». «Χαίρομαι», πρόσθεσε, «που τώρα όλοι μαζί, φαντάζομαι δεν θα υπάρχει βουλευτής της αντιπολίτευσης, που δεν θα μοιραστεί μαζί μας αυτή τη χαρά, να ψηφίσει ναι σε όλα, σε ένα ακόμη φιλολαϊκό σχέδιο που φέρνουμε στη Βουλή».

«Κάποιοι επιμένουν να μην κατανοούν ότι κάθε βήμα μας εντάσσεται σε ένα σαφή και συγκεκριμένο σχεδιασμό. Και μιλούν λοιπόν για παροχολογία και για δωράκια», είπε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση και τους «συμπαραστάτες της στα ΜΜΕ και διάφοροι δημοσιολογούντες».

Χαρακτήρισε εξαιρετικά προσβλητικό τον χαρακτηρισμό περί παροχολογίας, όχι απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά απέναντι στους πολίτες αυτής της χώρας. Σχολίασε ότι αυτοί επί χρόνια στερήθηκαν βασικών αγαθών «επειδή εσείς ρίξατε τη χώρα στα βράχια και σας έβλεπαν να ψηφίζετε Ναι σε όλα μόνο σε περικοπές που εσείς φέρνατε».

«Εμείς, λοιπόν, δεν κάνουμε παροχές. Αλλά αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η σκληρή και πρωτόγνωρη λιτότητα των ημερών σας», σημείωσε. «Επιστρέφουμε σταδιακά σε εκείνους που επλήγησαν από την κρίση και τα μνημόνια, αυτά που στερήθηκαν για χρόνια άδικα, τόνισε. Και κάλεσε όσους «αναμασάτε την καραμέλα της παροχολογίας, να δείξετε λίγο σεβασμό σε αυτούς τους ανθρώπους».

«Προχωράμε, όπως εξήγγειλα στη ΔΕΘ, στην πρόσληψη 3.200 εργαζομένων για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι". Πρόκειται για θέσεις μόνιμου προσωπικού - οι οποίες θα καλυφθούν μέσω ΑΣΕΠ και θα κατανεμηθούν στις δομές των δήμων όλης της χώρας και η προκήρυξη θα γίνει άμεσα και με μέριμνα να αναγνωριστεί στο μέγιστο βαθμό η προϋπηρεσία και η εμπειρία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

«Πρόκειται για μια πράξη ευθύνης», τόνισε, «τόσο έναντι των συμπολιτών μας που έχουν απόλυτη ανάγκη της φροντίδας που παρέχει το πρόγραμμα, όσο όμως και έναντι των εργαζομένων, που για 18 ολόκληρα χρόνια επιτελούν πολύτιμο κοινωνικό έργο, ευρισκόμενοι στον αέρα, με συμβάσεις που καλύπτονται είτε από ΕΣΠΑ, είτε ειδικούς λογαριασμούς είτε άλλες πηγές χρηματοδότησης».

«Αυτό σήμερα τελειώνει. Μόνιμο προσωπικό, σταθερές θέσεις εργασίας, ουσιαστική αναβάθμιση ενός προγράμματος που παρέχει φροντίδα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας», είπε, για να σχολιάσει: «Ούτε αυτή είναι "παροχή" ή "δώρο", αλλά είναι μια καίρια παρέμβαση».

«Λέτε ότι δεν θα κόψετε άλλο τις συντάξεις όταν εσείς υπογράψατε την μείωση των συντάξεων και ενώ προηγούμενα έχετε κόψει όλες τις νέες και έχετε πριονίσει όλες τις παλαιότερες», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Με κυνισμό στήσατε ένα διχασμό πάνω στο Σκοπιανό. Ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ανταλλάξατε ένα μέτρο που δεν θα έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μία μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδεύσατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη. Έτσι όμως δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της χώρας, εξυπηρετούνται ξένα συμφέροντα. Αυτό που λένε στις Βρυξέλλες για σας κ. Τσίπρα, είναι ότι κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν τόσο εύκολος στην διαπραγμάτευση. Τα δώσατε όλα κ. Τσίπρα».

Και συνέχισε απευθυνόμενος πάντα προς τον κ. Τσίπρα λέγοντας: «Αναλάβατε δεσμεύσεις και υψηλά πλεονάσματα και υποθηκεύσατε όλον τον πλούτο της χώρας. Αυτό είναι το άτυπο 4ο μνημόνιο (...) Την ίδια ώρα που ήλθατε εδώ για να πείτε ότι αποτρέψατε τη μείωση των συντάξεων, ξεχνάτε να πείτε ότι έχετε κάνει 17 παρεμβάσεις που μειώνουν τις συντάξεις. Επίσης ξεχνάτε να πείτε ότι με το νόμο Κατρούγκαλου έχετε δημιουργήσει ένα μεγάλο ρήγμα με τους νέους συνταξιούχους. Είναι ένας νόμος άδικος ο νόμος Κατρούγκαλου γιατί τιμωρεί αυτούς που έχουν εργαστεί περισσότερο και για αυτό θα τον καταργήσουμε. Λέτε ότι θα καταργήσετε την προσωπική διαφορά αλλά ξεχάσατε να πείτε ότι εμείς τον Ιούλιο καταθέσαμε τροπολογία για την κατάργηση του μέτρου, την οποία εσείς καταψηφίσατε».

Κατηγόρησε εξάλλου τον πρωθυπουργό ότι είπε ψέμματα και ρώτησε ρητορικά: «Ποια κυβέρνηση κατήργησε τις συντάξεις χηρείας και το ΕΚΑΣ, ποια κυβέρνηση αύξησε όλα τα όρια ηλικίας και τις εισφορές και πετσόκοψε και τα εφάπαξ; Εσείς κ. Τσίπρα. Έχετε ξετινάξει παλιούς και νέους συντεξιούχους με 17 παρεμβάσεις. Έχετε κοστίσει στην ελληνική οικονομία περισσότερο από 100 δισ. Καταδικάσατε την χώρα σε μία παρατεταμένη ύφεση, διαλύσατε την μεσαία τάξη». Είπε δε, ειρωνικά: «Ιδού ο Έλληνας πρωθυπουργός υπερήφανος στην καρέκλα του για όσα έχει κάνει».

Ακολούθως επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για τη φορολογία. Επιβλήθηκαν 29 νέοι φόροι ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αύξηση ΦΠΑ, μετάθεση προϊόντων στον αυξημένο συντελεστή, κατάργηση μειωμένου ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, κατάργηση φοροαπαλλαγών, κατάργηση έκπτωσης φόρου για μισθωτή εργασία, αύξηση συντελεστών για εισόδημα από τα ενοίκια, αύξηση προκαταβολής φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αύξηση συντελεστή πολυτελούς διαβίωσης, επιβολή φόρου στην συνδρομητική τηλεόραση, στη σταθερή τηλεφωνία και στο διαδίκτυο, αύξηση φόρου στην αμόλυβδη βενζίνη και στο ντίζελ κίνησης, επιβολή φόρου στο κρασί και στον καφέ», είναι μερικοί από τους φόρους αυτούς.

Γενικεύοντας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Ήταν μία πολιτική εναντίον όλων, είναι ο απολογισμός της φορομπηχτητικής σας πολιτικής. Εμείς θέλουμε λιγότερους φόρους και περισσότερες επενδύσεις, εσείς φορολογείτε τους πολλούς για να τους κρατάτε μετά ομήρους με την πολιτική των επιδομάτων. Οι φόροι αποδεικνύουν από πού προέρχονται τα λίγα αντίδωρα που μοιράζετε σήμερα. Είναι τα χρήματα που έχουν εισπραχθεί στο πολλαπλάσιο από τη μία τσέπη για να μοιράζετε ψίχουλα στην άλλη... Ο κίνδυνος να μην μπορούμε να δανειστούμε από τις αγορές με λογικά επιτόκια και να προσφύγουμε ικέτες στην ΕΕ δεν έχει παρέλθει. Και δεν θα παρέλθει όσο δεν έχει η χώρα ανακτήσει την αξιοπιστία της. Εσείς κ. Τσίπρα είσαστε αυτός που δεν επέτρεψε στην χώρα να ολοκληρώσει το δεύτερο μνημόνιο, υπογράψατε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο και βάλατε στην χώρα σε έναν άτυπο τέταρτο μνημόνιο».

(Πληροφορίες: dikaiologitika.gr)  φωτογραφίες eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης