Ημερίδες της Ένωσης Αστυνομικών Αργολίδας σε συνεργασία με την 1η ΤΟΜΥ Άργους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ημερίδες της Ένωσης Αστυνομικών Αργολίδας σε συνεργασία με την 1η ΤΟΜΥ Άργους

Δεκέμβριος 13, 2018 - 21:19

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης ενημέρωσης και διά βίου επιμόρφωσης των συναδέλφων αστυνομικών και σε συνεργασία με την 1η ΤΟΜΥ Άργους υλοποίησε σειρά ημερίδων, διάρκειας δυο (2) ωρών η καθεμιά, με θέμα «Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία», στους χώρους της υπηρεσίας μας στο Άργος.

Η πρώτη ημερίδα, που υλοποιήθηκε στις 26/11/2018, περιλάμβανε αφενός τους ορισμούς και τις βασικές έννοιες της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και αφετέρου τους φυσικούς παράγοντες κινδύνου, στους οποίους μπορεί να εκτίθεται το ανθρώπινο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Παρουσιάστηκε αναλυτικά η επίδραση της θερμοκρασίας, του αερισμού και της υγρασίας, του φωτός και του θορύβου στους εργαζόμενους. Έμφαση δόθηκε στα χαρακτηριστικά του άρρωστου κτιρίου και τις επιπτώσεις του συνδρόμου του άρρωστου κτιρίου στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων.

Η δεύτερη ημερίδα υλοποιήθηκε στις 03/12/2018 και εστίασε στους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου στο χώρο εργασίας, οι οποίοι μεταφέρονται αερογενώς από άτομο σε άτομο, επηρεάζοντας την υγεία των εργαζομένων μέσω της εμφάνισης σχετικών νοσημάτων. Αναπτύχθηκαν νοσήματα, όπως η γρίπη, η φυματίωση, η μηνιγγίτιδα, ενώ έγινε αναφορά και σε ανθεκτικές μορφές αυτών, όπως η πολυανθεκτική φυματίωση και η φυματίωση εκτεταμένης αντοχής. Επισημάνθηκαν οι τρόποι προστασίας των εργαζομένων από τους αερογενώς μεταδιδόμενους παράγοντες κινδύνου, μέσω της υιοθέτησης καλών πρακτικών και της χρήσης μέσων ατομικής προστασίας, όπως η μάσκα και τα γάντια.

Η τρίτη ημερίδα υλοποιήθηκε στις 10/12/2018 και είχε ως αντικείμενο τους βιολογικούς παράγοντες κινδύνου, που μεταδίδονται αιματογενώς μετά από επαφή με αίμα ή άλλα βιολογικά υγρά μολυσμένου ατόμου, όπως οι ιοί της ηπατίτιδας και ο ιός HIV. Παρουσιάστηκαν επιδημιολογικά δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση των ανωτέρω ιών, τα συμπτώματα των νοσημάτων που προκαλούν και κυρίως η δυνατότητα πρόληψης των νοσημάτων εκείνων, για τα οποία διατίθεται αποτελεσματικό εμβόλιο. Παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη τήρησης των ατομικών μέτρων προστασίας για την περίπτωση των ιών, για τους οποίους δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμο εμβόλιο.

  Επιπλέον, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), που πρέπει να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και κυρίως η μάσκα, τα γάντια, η προστατευτική στολή, τα προστατευτικά γυαλιά και τα προστατευτικά ακουστικά, με στόχο την προστασία τους από τους αντίστοιχους κινδύνους. Η τρίτη ημερίδα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και την επίδειξη του σωστού τρόπου πλυσίματος των χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκειμένου για τον περιορισμό της διασποράς των μικροβίων.

Για την επιτυχή διεξαγωγή των ημερίδων, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας ευχαριστεί θερμά το επιστημονικό προσωπικό της 1ης ΤΟΜΥ Άργους, την κ. Χριστίνα Σπυράκη Γενικό Ιατρό, την κ. Γεωργία Μπόζνου Νοσηλεύτρια ΠΕ και την κ. Βασιλική Γιαννακοπούλου Κοινωνική Λειτουργό ΠΕ, που ανταποκρίθηκαν άμεσα και παρείχαν τις παραπάνω δράσεις πρόληψης και αγωγής υγείας στους εργαζόμενους της Αστυνομίας Αργολίδας.

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας, στο πλευρό όλων των συναδέλφων, θα συνεχίσει να αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τον κλάδο μας, προς όφελος της υπηρεσίας μας και των εργαζομένων. Βίντεο https://youtu.be/iBciBl51YvY
ΓΙΑ ΤΟ  Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΑΤΣΙΡΗΣ                                                                       ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΠΡΑΓΚΑΣ

ArgolidaPortal.gr Άργος -Ένωση Αστυνομικών Αργολίδας «Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία»