Περί λίστας Λαγκάρντ, Μνημονίου και φοροδιαφυγής

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Περί λίστας Λαγκάρντ, Μνημονίου και φοροδιαφυγής

Οκτώβριος 28, 2012 - 14:19

Επειδή πολύς λόγος έχει γίνει για το "κακό Μνημόνιο", νομίζω πως είναι καιρός να αποσαφηνίσουμε τα εξής:
Το Μνημόνιο είναι αποτέλεσμα του γεγονότος πως η Ελλάδα τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια δανείζεται από διεθνείς και εγχώριες τράπεζες και μεγάλους θεσμικούς επενδυτές (σε απλά Ελληνικά, ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες...) τεράστια χρηματικά ποσά "για να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη της χώρας".
Η Ελλάδα, δια μέσω των Κυβερνήσεων της και του κρατικού γραφειοκρατικού μηχανισμού της, αντί να χρησιμοποιήσει τα τεράστια ποσά που δανειζόταν επί 30 και βάλε χρόνια, τα χρησιμοποίησε αφενός για να γεμίσει τις τσέπες μιας μικρής ομάδας ευνοούμενων των εκάστοτε Κυβερνήσεων, αλλά και για να χρηματοδοτήσει μια "ανάπτυξη" η οποία στηριζόταν απλά και μόνο στην κατανάλωση, με το εξής σκεπτικό:
"Δώσε (δανεικό) χρήμα σε όλον τον κόσμο, να έχει να ξοδεύει, να κινείται η οικονομία, να είναι όλοι ευτυχισμένοι".
Και, δε λέω, καλό είναι αυτό το σκεπτικό, αλλά έχει ένα μικρό-πλην σημαντικό- ελάττωμα:
ΠΑΡΑΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΤΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙΣ!
Το κακό με τα δανεικά, πέρα από το γεγονός πως πρέπει να τα επιστρέψεις, είναι πως πρέπει να τα επιστρέψεις ΜΕ ΤΟΚΟ.
Και, αυτό σε απλά Ελληνικά, σημαίνει το εξής:
Αν δανείζεσαι χρήματα "για να αναπτύξεις την οικονομία". πρέπει να αναπτύξεις την οικονομία κατά τέτοιον τρόπο, ώστε το εισόδημα της Χώρας να αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό που να καλύψει τα χρήματα που δανείστηκες, τους τόκους των δανεικών, και την αύξηση του πλούτου της Χώρας που δίνεται στην κατανάλωση...
Απλό, έτσι;
Όμως, επειδή επί 30 χρόνια οι Κυβερνήσεις της Χώρας όχι μόνο δανείζονταν χρήματα με τόκο, ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΦΙΕΡΩΝΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ ΤΑ ΕΤΡΩΓΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΤΟΥΣ Ή ΤΑ ΣΠΑΤΑΛΟΥΣΑΝ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ-ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥΣ,
αλλά, και το χειρότερο,
κυβερνούσαν τη Χώρα με έναν τρόπο που στο τέλος της οικονομικής χρονιάς, τα χρήματα που χρειαζόταν το Ελληνικό Κράτος όχι μόνο δεν έφταναν για να επιστρέψουν τα δανεικά με τους τόκους, αλλά ΔΕΝ ΕΦΤΑΝΑΝ ΚΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ,
το Ελληνικό κράτος έπρεπε κάθε χρόνο να δανείζεται όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά!
Όχι "για να πληρώσει τους τοκογλύφους" (που ΕΠΡΕΠΕ να τους πληρώσει, αλλά ας το αφήσουμε στην άκρη αυτό προς το παρόν...) αλλά ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΝΕΙ!
Και επειδή ένα Κράτος ΔΕΝ μπορεί να επιβιώνει όταν χρειάζεται να δεναίζεται χρήματα ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΕΣ, το Ελληνικό Κράτος ΧΡΕΩΚΟΠΗΣΕ!
ΚΑΙ ΕΔΩ ΦΤΑΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
Το -κατ' ουσίαν- χρεωκοπημένο Ελληνικό κράτος έτρεξε κλαίγοντας στους δανειστές του και είπε "συγγνώμη, αλλά αφενός δεν έχω χρήματα για να σου επιστρέψω τα δανεικά που πρέπει να σου επιστρέψω τα επόμενα χρόνια, ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ χρειάζομαι ΚΙ ΑΛΛΑ ΔΑΝΕΙΚΑ γιατί κάθε χρόνο τα λειτουργικά μου έξοδα είναι περισσότερα από τα έσοδα μου!
Και οι δανειστές είπαν το πολύ απλό και λογικό:
Θα σου δανείσω-μιας και μου ζητάς- ΚΙ ΑΛΛΑ χρήματα, για να ξεπληρώσεις αυτά που έχεις ήδη δανειστεί, αλλά υπό έναν όρο:
Ότι θα πρέπει να νοικοκυρέψεις τα οικονομικά σου, ώστε να μην χρειάζεσαι ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΔΑΝΕΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΟΥ ΕΞΟΔΑ!
Κοινώς πως, πρέπει να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό σου! Και να τον κάνεις πλεονασματικό και όχι ελλειμματικό.
Για να ισοσκελίσεις τον προϋπολογισμό σου και να τον κάνεις πλεονασματικό, πρέπει, πολύ απλά, να φροντίσεις ώστε τα έσοδα σου να είναι μεγαλύτερα από τα έξοδα σου!
Το πώς θα το κάνεις αυτό δεν μας αφορά, αλλά θέλουμε να υπογράψεις πως δεσμεύεσαι να το κάνεις!
ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν στην μετά Μνημόνιο εποχή, ΛΕΝΕ ΨΕΜΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!
Δεν είναι "η Τρόικα που επιβάλλει τα δυσάρεστα μέτρα στους Έλληνες πολίτες!" ΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ!!!
Το Μνημόνιο απαιτεί απλά να φροντίσουμε ώστε τα έξοδα μας ως Κράτος να μην υπερβαίνουν τα έσοδα μας.
ΤΟ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ!
[Βέβαια, δεν είναι ΠΙΑ ακριβώς έτσι, γιατί τώρα πια η Τρόικα, κουρασμένη από το δούλεμα και ορμώμενη από την ανάγκη των Ελληνικών απαιτήσεων για δανεικά, εγείρει πλέον άσχετες απαιτήσεις με το Μνημόνιο, που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την εξυγίανση της Ελληνικής οικονομίας. Αλλά και αυτό είναι άλλο κεφάλαιο...]
Οι Ελληνικές Κυβερνήσεις λοιπόν, αντί να φροντίσουν να μειώσουν τα έξοδα του κράτους μειώνοντας τη ρεμούλα, τη σπατάλη και τους περιττούς και άχρηστους και αργόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, αποφάσισαν να το κάνουν κρατώντας ΟΛΟΥΣ τους περιττούς και άχρηστους και αργόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, και να κόψουν το μισθό ΟΛΩΝ των δημοσίων υπαλλήλων, "τιμωρώντας" στην ουσία τους χρήσιμους, τους απαραίτητους και τους σκληρά εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι και δουλεύουν σκληρά και πληρώνονται πλέον λιγότερο!
Και όλα αυτά, για να μη θιγούν οι "ημέτεροι" αργόμισθοι!
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!
Οι Ελληνικές κυβερνήσεις λοιπόν, αντί να φροντίσουν να αυξήσουν τα έσοδα με το να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να φροντίσουν να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους κάποιες προνομιούχες κατηγορίες πολιτών οι οποίες επί δεκαετίες αφήνονται να κερδοσκοπούν και να παραμένουν παρανόμως αφορολόγητοι, απολαμβάνοντας μια άτυπη "φορολογική ασυλία", αποφάσισαν να αυξήσουν τους έμμεσους φόρους και να αυξήσουν τη φορολογία στους έντιμους ή τους "άτυχους" που δεν μπορούν να κρύψουν το εισόδημα τους (υπαλλήλους, μισθωτούς και συνταξιούχους, μικροεπαγγελματίες...), "τιμωρώντας" στην ουσία τους έντιμους και αυτούς που δεν μπορούν να κρύψουν εισοδήματα!
Και όλα αυτά, για να μη θιγούν οι προστατευόμενοι μεγαλοφοροφυγάδες!
ΑΥΤΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ!
Και έτσι, φτάνουμε στη λίστα Λαγκάρντ!
Κάποια στιγμή, η υπουργός οικονομικών τότε της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, απόρησε που το Ελληικό κράτος δεν κατάφερνε να μειώσει καθόλου την φοροδιαφυγή.
Και συζήτησε το θέμα με τον Έλληνα ομόλογο της, Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Ο οποίος της αναμάσησε τις γνωστές γελοίες δικαιολογίες ότι "οι φοροφυγάδες βγάζουν τα χρήματα τους στην Ελβετία και καλύπτονται από το τραπεζικό απόρρητο".
Σε απάντηση του οποίου, η Λαγκάρντ έδωσε στον Παπακωνσταντίνου ένα CD, που είχε εξασφαλίσει για λογαριασμό της Γαλλικής Κυβέρνησης ένας πρώην υπάλληλος Ελβετικής Τράπεζας, και που πειρείχε, μεταξύ άλλων, περίπου 2.000 ονόματα Ελλήνων κατεθετών και τα ποσά που είχαν κατατεθειμένα στην τράπεζα αυτή και μόνον.
ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΠΩΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΟ ΤΟ CD, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΡΟΪΟΝ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ, OI HΠΑ, ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΝΑ ΠΕΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΛΒΕΤΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΑΥΤΑ ΣΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΚΡΑΤΗ!
Και τι έκαναν με αυτό το CD οι Ελληνικές Αρχές;
Πρώτον, "έκριναν πως το CD αυτό είναι παράνομο και άρα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί"
Δεύτερον, έκαναν το CD σκυτάλη και έπαιζαν χαρωπά σκυταλοδρομία επί 2 χρόνια και βάλε:
Ο Παπακωνσταντίνου "αφού του έριξε μια ματιά" το έδωσε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Καπελλέρη.
Ο Καπελλέρης δεν κάνει τίποτε με αυτό το CD. Το δίνει στον διάδοχο του, Διώτη.
Ο Διώτης δεν κάνει τίποτε με αυτό το CD.
To κλωσσάει επ' αόριστον.
Κράτα το αυτό.
Στο μεταξύ, ο Παπακωνσταντίνου φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών και τον διαδέχεται ο Βενιζέλος. Ο Παπακωνσταντίνου δίνει στον Βενιζέλο το CD.
O Βενιζέλος παίρνει το CD (που-σου θυμίζω-περιλαμβάνει τα ονόματα 2.000 μεγαλοφοροφυγάδων, έτσι;) αλλά δεν έχει καμμία περιέργεια να δει το περιεχόμενο του!
Το κλωσσάει επ' αόριστον.
Κράτα το αυτό.
Στο μεταξύ στο ΣΔΟΕ τον ΔΙώτη τον διαδέχεται ο Στασινόπουλος. Το CD φτάνει στα χέρια του, αλλά ο Στασινόπουλος δεν κάνει τίποτε με αυτό.
Δεν κοιτάει το περιεχόμενο του.
Δεν ενδσιαφέρεται.
Το κλωσσάει επ' αόριστον.
Ξαφνικά, ανακινείται το θέμα του CD με τη λίστα της Λαγκάρντ από τα ΜΜΕ.
Γίνεται σάλος.
Το ΣΔΟΕ λέει πως έχει χάσει το CD.
Μετά από καμμιά βδομάδα, ο Βενιζέλος "θυμάται" πως έχει κι αυτός αντίγραφο του CD επί κανέναν χρόνο.
Δεν το έχει κοιτάξει καν! Λέει...
Ο Βενιζέλος παίρνει το CD, και το δίνει στον Σαμαρά.
Ο Σαμαράς, ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, δεν ενδιαφέρεται να δει το περιεχόμενο του CD!
Χωρίς να το κοιτάξει, το ξαναστέλνει στον ΣΔΟΕ και τον Στασινόπουλο.
Ο οποίος το είχε "χάσει", αν θυμάσαι.
Ο Στασινόπουλος, χωρίς να ενδιαφερθεί να κοιτάξει το περιεχόμενο, στέλνει το CD στον Οικονομικό Εισαγγελέα.
Παρέπεμψε δηλαδή το θέμα στην Ελληνική Δικαιοσύνη.
Η οποία, όπως πολύ καλά ξέρεις, φημίζεται για την ταχύτητα στην εκδίκαση των υποθέσεων...
Κι έτσι φτάσαμε στο σήμερα, με το εξής σενάριο:
Η Κριστίν Λαγκάρντ δίνει στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ένα CD με λίστα Ελλήνων που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, για να διερευνήσει αν πρόκειται για φοροφυγάδες και να πράξει τα δέοντα!
Ταυτοχρόνως, του λέει ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ ΑΛΛΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΥΤΗ, ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΤΟΡΘΩΣΑΝ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ!
Η λίστα αυτή πέρασε από τα χέρια ΤΡΙΩΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΔΟΕ, ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙΣ "ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΕΡΓΕΙΑ ΝΑ ΔΕΙ ΠΟΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ Η ΛΙΣΤΑ ΑΥΤΗ'!!!
Η λίστα αυτή διέρρευσε τις προάλλες και δημοσιοποιήθηκε από το περιοδικό του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη.
ΚΑΙ ΑΙΦΝΗΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ, ΠΟΥ ΕΠΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΛΙΣΤΑΣ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΑΣΤΡΑΠΙΑΙΑ ΚΑΙ ΕΞΕΔΟΣΕ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΤΑ.... ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΓΙΑ... ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΕΡΙΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ!!!
Το πρόβλημα μας ως Κράτος, δηλαδή, δεν είναι να διακριβώσουμε ΠΟΙΟΙ έχουν χρήματα στο εξωτερικό και αν τα χρήματα αυτά έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί νόμιμα.
Το πρόβλημα μας ως Κράτος, δηλαδή, είναι ότι παραβιάστηκαν τα προσωπικά δεδομένα των πιθανών φοροφυγάδων!
ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΑ!
Το έχω ξαναπεί:
Είμαστε θύματα μιας ****** κλίκας ****** που μας κυβερνούν.
Επειδή τους ψηφίζουμε και τους ξαναψηφίζουμε.