Ομιλία Ανδριανού στην επέτειο της α' Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία Ανδριανού στην επέτειο της α' Εθνοσυνέλευσης στην Επίδαυρο

Ιανουάριος 13, 2019 - 14:19

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

'' Ιδιαίτερα σήμερα, το πνεύμα της α’ Εθνοσυνέλευσης, όπως αυτό αποτυπώνεται στην ιστορία της και τα σπουδαία καταστατικά κείμενα που παρήγαγε, πρέπει να αποτελέσει για όλους γνώμονα δράσης''

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός παρευρέθηκε στις επετειακές εκδηλώσεις για την α' Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο, όπου και εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδριανός στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Θέλω πρώτα απ’ όλα να καλωσορίσω στην Επίδαυρο και την Αργολίδα όλους όσοι τιμούν σήμερα με την παρουσία τους αυτή την ιδιαίτερα σημαντική για την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος επέτειο, και να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο και εκπροσωπώ σήμερα.

 

Τιμούμε σήμερα την επέτειο της α’ Εθνοσυνέλευσης, την καταστατική πράξη γέννησης της νέας Ελλάδας, το γεγονός μέσα από το οποίο οι Έλληνες διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους από τον μακραίωνο ξένο ζυγό

και διατύπωσαν με τον πλέον επίσημο τρόπο τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

 

Τα δύο καταστατικά κείμενα που παρήγαγε η α’ Εθνοσυνέλευση σ’ αυτόν εδώ τον τόπο – η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας και το Προσωρινό Πολίτευμα της Ελλάδας – απηχούσαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τα ιδανικά της δημοκρατίας και του φιλελευθερισμού, του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης.

 

Με τα δύο αυτά κείμενα, η νέα Ελλάδα επανασυνδεόταν με την κλασική ελληνική πολιτική σκέψη, αλλά και με τα πρόσφατα ακόμη πνευματικά επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού.

 

Οι ελεύθεροι Έλληνες διατράνωναν την ευθεία πνευματική τους καταγωγή από τον πολιτισμό που γέννησε τις ιδέες της δημοκρατίας και της ελευθερίας, και ταυτόχρονα διεκδικούσαν με αυτοπεποίθηση

ισότιμη θέση μεταξύ των λαών της Ευρώπης.

 

Διατράνωναν την αποφασιστικότητά τους το νέο ελληνικό κράτος να λειτουργήσει ως φάρος αυτών των διαχρονικών αξιών, της δικαιοσύνης και του ανθρωπισμού, της ειρήνης και της προόδου, και οι πολίτες του να αναλάβουν το ιερό καθήκον όχι μόνο της διαφύλαξης και της ανάδειξης αυτής της ανεκτίμητης παρακαταθήκης, αλλά και να εργάζονται διαρκώς για τον συνεχή και δημιουργικό εμπλουτισμό της με νέα δημιουργικά έργα.

 

Αυτό το όραμα που ενέπνευσε όχι μόνο τους επαναστάτες Έλληνες, αλλά και κύματα φιλελλήνων σε ολόκληρο τον κόσμο που συνέβαλαν υλικά αλλά και πολλές φορές ακόμη και με τη ζωή τους στον αγώνα της ελευθερίας, συνεχίζει να αποτελεί την διακηρυκτική αποστολή της Ελληνικής Δημοκρατίας.

 

Ιδιαίτερα σήμερα, εν μέσω της πολυετούς περιπέτειας της κρίσης, αλλά και των πολύπλευρων προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην ευρύτερη γειτονιά μας, το πνεύμα της α’ Εθνοσυνέλευσης, όπως αυτό αποτυπώνεται στην ιστορία της και τα σπουδαία καταστατικά κείμενα που παρήγαγε, πρέπει να αποτελέσει για όλους γνώμονα δράσης.

 

Ο πατριωτισμός, η αυτοπεποίθηση, η ομόνοια μπροστά στα μεγάλα και τα σημαντικά, ο ακλόνητος προσανατολισμός στις αξίες που γεννήθηκαν σ’ αυτόν εδώ τον τόπο για να αγκαλιάσουν στη συνέχεια την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο είναι οι μόνοι ασφαλείς οδηγοί για ένα μέλλον που αρμόζει στα οράματα των ανδρών και των γυναικών που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τη δική μας ελευθερία, αξιοπρέπεια και προκοπή.

 

Όπως επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε το πού οδήγησε το γένος μας η διχόνοια όταν επικράτησε, ακόμη και εν μέσω του αγώνα για την Ελευθερία θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την τελική έκβαση της Επανάστασης.

 

Αυτός εδώ ο χώρος λοιπόν, και αυτή η επέτειος ας είναι για όλους μας μια αφορμή αναστοχασμού του πολύ συγκεκριμένου χρέους και καθήκοντος που έχουμε αναλάβει ως απόγονοι των Ελλήνων Επαναστατών, αλλά και πολύ πιο πριν, των ιδεών και των ιδανικών που ενέπνευσαν τον Αγώνα τους.

 

Και στην κατεύθυνση αυτή, τονίζω ξανά την ανάγκη να βρεθεί λύση στο ζήτημα της υποστελέχωσης του Μουσείου που φτιάξαμε μαζί με τον Δήμο, ώστε να μείνει ανοιχτό και να έχουν τη δυνατότητα τα σχολεία και οι άλλοι επισκέπτες του τόπου μας να γνωρίσουν από πρώτο χέρι τη σημαντική αυτή σελίδα της ελληνικής ιστορίας.