Ασκήσεις πειθαρχίας... για να αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ασκήσεις πειθαρχίας... για να αποκτήσετε το σώμα που ονειρεύεστε

Ιανουάριος 17, 2019 - 22:54

Επτά (7) βήματα για να πετύχετε τους στόχους σας και να τιθασεύσετε το μυαλό σας έτσι ώστε να κάνετε το καλύτερο για το σώμα σας.

Αποφασισμένοι το 2019 να φροντίσουμε το σώμα μας και να βελτιώσουμε την εξωτερική μας εμφάνιση ξεκινάμε την προσπάθεια μας γεμάτοι ενθουσιασμό διάθεση και όρεξη για να πετύχουμε. Και εκεί που όλα κυλούν ρολόι και ακολουθούμε το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής κατά γράμμα εμφανίζονται διαφορά εμπόδια (απρόοπτα )που θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν ,π.χ. αρχίζουμε ξαφνικά να πνιγόμαστε  στην δουλειά ,η μητέρα μας μπήκε στο νοσοκομείο ,ξαφνικά μετακομίσουμε  με αποτέλεσμα να πηγαίνει περίπατο τόσο η άσκηση όσο και η διατροφή μας.

Μήπως το σενάριο αυτό το έχουμε ξαναζήσει, μας είναι γνώριμο και συνήθως τα παρατάμε..
Γιατί όμως δεν βοηθάμε τον εαυτό μας όταν δυσκολεύουν οι καταστάσεις;

Τα επόμενα επτά (7)βήματα θα μας δείξουν τον τρόπο για να αντιμετωπίσουμε τους πειρασμούς ,να μην παρεκκλίνουμε από το πρόγραμμα μας  ,να βελτιώσουμε τόσο  την σωματική μας κατάσταση όσο και  την ψυχική μας αλλά και να αποκτήσουμε καλύτερη ψυχολογία ...Ο συντομότερος δρόμος για να το πετύχουμε περνάει από το μυαλό μας ...

Βήμα 1ο:
Κάντε συμβόλαιο με την αλλαγή.
Εγώ ο ...........Λαλουδάκης Δημήτρης............................ δεσμεύομαι να ξεκινήσω πρόγραμμα απώλειας βάρους στις 18/1/2019 και θέλω να ανταποκριθώ στην πρόκληση αξιοποιώντας τις δυνατότητες μου....με όλες μου τις δυνάμεις .
Δέχομαι να αλλάξω το σώμα μου, την διάθεση μου τις συνήθειες μου.
Δεσμεύομαι να τηρώ καθημερινά το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής .
Αναλαμβάνω δράση χωρίς να παραπονιέμαι και να ψάχνω για δικαιολογίες.
Ανταμείβω τον εαυτό μου για κάθε στόχο που πετυχαίνει .

Βήμα 2ο: Βρείτε κίνητρα.
Θέλω να είμαι υγιής ,θέλω να ξανά φορέσω το αγαπημένο μου τζιν η το εφαρμοστό μου μπλουζάκι. Στην συνέχεια συνδέουμε τον κάθε λόγο με μια εικόνα π.χ. φανταζόμαστε τον εαυτό σας να φοράει αυτό το μπλουζάκι έτσι η συγκεκριμένη εικόνα θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο που να μας φρενάρει κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο πειρασμό .

Βήμα 3ο:Δώστε προτεραιότητα σε εσάς.
Μπορεί ο πρωταρχικός μας στόχος να είναι π.χ. να γίνουμε καλύτεροι σύντροφοι, να γίνουμε καλύτεροι αθλητές ,να πάρουμε προαγωγή στην δουλειά μας, Σε καμία περίπτωση όμως δεν ξεχνάμε τις δικές μας σωματικές ,πνευματικές και συναισθηματικές ανάγκες. Η τάση να λέμε "ναι" σε οποιοδήποτε υποχρέωση μας αναθέτουν ας πάει στην άκρη και ας αναρωτηθούμε ένα ακόμη ΝΑΙ θα μας βοηθήσει να πετύχουμε τους στόχους μας; Ήρθε η ώρα να μάθουμε να λέμε και ΟΧΙ. Δυσκολευόμαστε να φανταστούμε τον εαυτό μας να το λέει ; Και όμως γίνεται .....

Βήμα 4ο: Ξεχάστε την τελειότητα .
Γιατί απλά δεν είναι εφικτή μπορεί να είναι δύσκολο να το παραδεχτούμε αλλά είναι γεγονός, δεν γίνεται να είμαστε άψογοι σε όλα ,τέλειοι σύντροφοι ,τέλειοι γονείς ,τέλειοι επαγγελματίες ,φίλοι, εραστές . Κάτι ανάλογο φυσικά ισχύει και με το πρόγραμμα άσκησης και διατροφής που ακολουθούμε .Ο στόχος μας πρέπει να είναι η πρόοδος ,να είναι εφικτός και όχι η τελειότητα .Ας προσπαθήσουμε να μείνουμε στον στόχο μας προσηλωμένοι κατά το 80% και για το υπόλοιπο 20% μπορούμε να συμπεριφερθούμε πιο ανθρώπινα .Αν π.χ. μια μέρα δεν γυμναστούμε η φάμε λίγο περισσότερο δεν πειράζει ,ας προσπαθήσουμε την επόμενη μέρα να γυμναστούμε περισσότερο και να φάμε πιο υγιεινά .

Βήμα 5ο: Έλεγξε το στρες.
Υπάρχουν δυο( 2) κατηγορίες στρες στην ζωή κάθε ανθρώπου : η 1η κατηγορία περιλαμβάνει το καθημερινό στρες που είναι σχετικά εύκολο να το διαχειριστούμε π.χ ένας τσακωμός με τον εργοδότη μας.
Η 2η κατηγορία είναι το χρόνιο στρες το οποίο εξασθενεί το ανοσοποιητικό ,ανοίγει την όρεξη και μας κάνει πιο ευάλωτους σε καρδιακά προβλήματα ,σάκχαρο (διαβήτη) και καρκίνο .Για να  το ελέγξουμε θα πρέπει να καταβάλουμε μεγαλύτερη προσπάθεια ,να συμβουλευτούμε τον ειδικό και να κάνουμε καθημερινά πράγματα που θα μας βοηθήσουν εφαρμόζοντας τα να μπούμε στον δρόμο της χαράς και της ευεξίας .
Βήμα 6ο:Ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας.
Ακόμα και όταν όλα γύρω μας συνωμοτούν να μας βγάλουν από τον στόχο μας θα πρέπει επιτέλους να μάθουμε να νοιαζόμαστε για εμάς .Αν διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας είναι πιο εύκολο να μην ξεφύγουμε από το ΧΡΥΣΟ Δίπτυχο :ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ και ΤΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ.

Για να το πετύχουμε ας εφαρμόσουμε δυο διαφορετικά προγράμματα όπου στο ένα (σχέδιο Α)περιλαμβάνει την διατροφή και την άσκηση κατά τη διάρκεια μιας μέρας με μειωμένο στρες, και στο άλλο (σχέδιο Β)καταγράφουμε όλες τις πιθανές δυσκολίες που θα πρέπει να διαχειριστούμε σε μια μέρα με αυξημένο στρες  επινοώντας τρόπους με τους οποίους θα τις ξεπεράσουμε ,π.χ. αν μια μέρα βρέχει τότε θα κάνουμε διάδρομο και δεν θα τρέξουμε έξω και αν και αυτό είναι αδύνατο δίνουμε στον εαυτό μας ένα ΡΕΠΟ και επιστρέφουμε δριμύτεροι την επόμενη μέρα .

Βήμα 7ο:Βάλτε Χ στην αυτολύπηση ....
Μήπως κάθε φορά που παρατηρούμε τον εαυτό μας στον καθρέφτη τον μαλώνουμε και  τον  κατηγορούμε ; το μόνο που καταφέρνουμε είναι να λυπόμαστε τον εαυτό μας και αυτό  φέρνει την κλάψα και την γκρίνια. Αυτές οι συμπεριφορές πηγάζουν από την άρνηση μας να δεχτούμε το γεγονός ότι  για να τις αλλάξουμε χρειάζεται συνεχής προσπάθεια και ΘΕΛΗΣΗ.

ΑΣ Ξεκολλήσουμε  από τον καναπέ και ας πετάξουμε  στο καλάθι των αχρήστων σκέψεις που μας χαλούν την διάθεση, μας προσδίδουν αναβλητικότητα και μας πάνε πίσω.......
Ήρθε η ώρα και η στιγμή να πάμε μπροστά ,να αλλάξουμε σελίδα....να πούμε καληνύχτα στις παλιές μας συνήθειες και μια τεράστια καλημέρα στην νέα μας προσπάθεια ......

Λαλουδάκης Δημήτριος

Καθηγητής σωματικής αγωγής (πρωτοβάθμια εκπαίδευση )

Προπονητής ποδοσφαίρου ( πιστοποίηση UEFA-A)

Personal trainer (Fitness and Football)