Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Να κατατεθούν προτάσεις για την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Να κατατεθούν προτάσεις για την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ

Ιανουάριος 29, 2019 - 14:10

Απάντηση Κόκκαλη σε Ανδριανό για τις ζημιές από υδαρή κηλίδα σε καλλιέργειες μανταρινιών κλημεντίνης στην Αργολίδα

Στην 3630/22-11-2018 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός με θέμα τις ζημιές από υδαρή κηλίδα σε καλλιέργειες μανταρινιών κλημεντίνης στην Αργολίδα, απάντησε ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Κόκκαλης.
Στην απάντηση επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Σύμφωνα με τον ν. 3877/2010 (Α ́160) «Σύστημα προστασίας και ασφάλισης τηςαγροτικής δραστηριότητας» στην ασφάλιση του ΕΛ.Γ.Α. υπάγονται συγκεκριμένοιφυσικοί κίνδυνοι που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές στη φυτική παραγωγήκαι ειδικότερα: α) ο παγετός β) το χαλάζι γ) η ανεμοθύελλα δ) η πλημμύρα ε) οκαύσωνας και η ηλιακή ακτινοβολία στ) το χιόνι ζ) οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις η) οι κίνδυνοι από τη θάλασσα, καθώς, επίσης, οι ζημιές από αρκούδα,οι ζημιές από αγριογούρουνα στις περιοχές όπου προστατεύονται από τη συνθήκη RAMSAR, καθώς και οι ζημιές που προκαλούνται από άγρια κουνέλια στη φυτική παραγωγή της νήσου Λήμνου. Σε εφαρμογή των διατάξεων του προαναφερθέντος νόμου, εκδόθηκε ο «Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής για τον ΕΛ.Γ.Α.»,όπως ισχύει σήμερα.
Ως εκ τούτου, ο παραγωγός, με τη ∆ήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής (∆Κ/Ε) και την καταβολή του αντίστοιχου ασφαλίστρου προς τον ΕΛ.Γ.Α., ασφαλίζει τις καλλιέργειές του για τους συγκεκριμένους κινδύνους που προαναφέρθηκαν. Επομένως, του καταβάλλονται και οι σχετικές αποζημιώσεις για τυχόν ζημιές που έπληξαν τις καλλιέργειές του από τους εν λόγω κινδύνους.

Σημειώνεται ότι από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν από τις υπηρεσίες τουΥποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Τρίπολης, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι και η ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Αργολίδας, σε καλλιέργειες μανταρινιών, διαπιστώθηκαν ζημιές από αίτια μη καλυπτόμενα από τον ΚανονισμόΑσφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α. Ειδικότερα, σημειώνεται ότι στις εν λόγω καλλιέργειες παρατηρήθηκαν ζημιές από υδαρή κηλίδα κ.λπ., ασθένεια η οποία παρουσιάζεται στις μανταρινιές, κυρίως σε ευαίσθητες ποικιλίες, όπως οι κλημεντίνες. Το εν λόγω αίτιο, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛ.Γ.Α. Το φαινόμενο παρακολουθείται από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α.

Όσον αφορά στην ένταξη τέτοιων ζημιών σε πρόγραμμα χορήγησης ΚρατικώνΟικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, επισημαίνεται ότι για να ενταχθούν τέτοιες ζημιές σε πρόγραμμα ΚΟΕ θα πρέπει να πληρούνται οι όροι καιοι προϋποθέσεις του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων και τωνΚοινοτικών Κατευθυντήριων Γραμμών για τη γεωργία και δασοκομία. Συγκεκριμένα,αναφέρεται ότι ένας εκ των βασικών όρων είναι η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχειζημιωθεί κατά είδος προϊόντος (καλλιέργεια), σε επίπεδο Νομού, σε ποσοστό 30%και πάνω, σε σχέση με τη μέση απόδοση των προηγούμενων τριών ετών, με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της χώρας, τα οποία συλλέγονται από τις ∆ιευθύνσειςΑγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) τον επόμενο χρόνο της συγκομιδής και δίδονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Πλέον των ανωτέρω, επισημαίνεται ότι ο ΕΛ.Γ.Α., στο πλαίσιο αλλαγής του Κανονισμού του, έχει δώσει τη δυνατότητα, μέσω της ιστοσελίδας του, να κατατεθούν προτάσεις επί του υπάρχοντος Κανονισμού από παραγωγούς, φορείς, ομάδες και συνεταιρισμούς, προκειμένου να ληφθούν υπόψη, σε συνδυασμό με τα στοιχεία που θα προκύψουν από τη νέα αναλογιστική μελέτη, με σκοπό την ένταξη νέων κινδύνων στην ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛ.Γ.Α., υλοποιώντας ένα μόνιμο αίτημα του αγροτικού κόσμου.
Επιπρόσθετα, σημειώνεται ότι, εκτός από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΕΛ.Γ.Α.,η οποία παραμένει ως έχει, έχει θεσπιστεί η πρόσθετη ασφάλιση (ν. 3877/2010) για όσους επιθυμούν αυξημένη προστασία, καθώς και η προαιρετική ασφάλιση για κινδύνους που δεν περιλαμβάνονται στους υποχρεωτικά ασφαλιζόμενους κινδύνους του ΕΛ.Γ.Α.
Όλες οι ανωτέρω διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μετά την ολοκλήρωσή τους,όπως ορίζονται ανωτέρω, θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αλλαγές».