Κοδέλας:Ενημέρωση για το ζήτημα των εκτιμήσεων των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Κοδέλας:Ενημέρωση για το ζήτημα των εκτιμήσεων των ζημιών από τις χαλαζοπτώσεις

Νοέμβριος 01, 2012 - 08:06

φωτογραφία Τάσος Καρατζούλης

Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚ : Η νέα χαλαζόπτωση στις 29/10/2012 ανέδειξε ξανά το ζήτημα λειτουργίας του ΕΛΓΑ και των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί η υποστελέχωσή του. Δυστυχώς ενώ το πρόβλημα έχει τεθεί τόσο από τις οργανώσεις παραγωγών όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο το πρόβλημα παραμένει και το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Τρίπολης αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες εκτιμήσεων.
Το παραπάνω ζήτημα θέσαμε σε ερώτησή μας προς τον υπουργό του ΥΠΑΑΤ στις 27/09/2012 με θέμα: “Καθυστερήσεις σε εκτιμήσεις / αποζημιώσεις ζημιών λόγω έλλειψης προσωπικού στον ΕΛΓΑ ” με έμφαση στην άμεση πρόσληψη 150 εποχιακών γεωτεχνικών που είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες αλλά αδικαιολόγητα καθυστερούσε. Σύμφωνα με την απάντηση του ΥΠΑΑΤ αποκαλύπτεται ότι στις 11-04-2012 υπήρξε ΚΥΑ για τον προσδιορισμό των εποχικών αναγκών του ΕΛΓΑ, στις 11/07/2012 διαβιβάστηκε από το ΥΠΑΑΤ αίτημα έγκρισης πρόσληψης 150 γεωτεχνικών, στις 10/08/2012 υπήρξε θετική εισήγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και από τότε εκκρεμούν οι υπογραφές από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Γενικό Γραμματέα του υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ενημερωθήκαμε ότι μόλις είχε υπογραφεί η έγκριση πρόσληψης από τον υπουργό και εκκρεμμεί πλέον η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα. Επειδή το ζήτημα είναι κατεπείγον σε νέα ερώτηση που καταθέσαμε ζητάμε από τον υπουργό Οικονομίας άμεσα να υπογράψει την έγκριση πρόσληψης των γεωτεχνικών ώστε να ενισχυθεί επιτέλους ο ΕΛΓΑ με το αναγκαίο προσωπικό.
Δυστυχώς η ολιγωρία των συναρμόδιων υπουργείων δεν μας κάνει αισιόδοξους για την έγκαιρη πραγματοποίηση των εκτιμήσεων. Ακόμα και αυτή, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, περνά από “σαράντα κύματα” μέχρι να υλοποιηθεί. Επιπλέον, έμπειρο προσωπικό του ΕΛΓΑ αδυνατεί να συμμετέχει στο έργο των εκτιμήσεων καθώς έχει επιβληθεί όριο εκτός έδρας μετακινήσεων στις 150 ημέρες το οποίο έχει ήδη συμπληρωθεί. Η παραπάνω κατάσταση αποτελεί μια πρόκληση για τους αγρότες καθώς ενώ πληρώνουν πανάκριβες ασφαλιστικές εισφορές ο ΕΛΓΑ και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αδυνατούν να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους.
Δυστυχώς τόσο η μέχρι σήμερα στάση του ΥΠΑΑΤ όσο και τα νέα μέτρα που θέλει να ψηφίσει η συγκυβέρνηση δίνουν την χαριστική βολή στον αγροτικό κόσμο και σε έναν τόσο κρίσιμο τομέα για την ελληνική οικονομία όπως αυτός της γεωργίας/κτηνοτροφίας. Είναι ζωτική ανάγκη η οργάνωση των αγροτών και η άμεση αλλαγή πορείας της χώρας.
Δημήτρης Κοδέλας
Βουλευτής Αργολίδας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚ