Η παράνομη μετανάστευση σε σύσκεψη Λυκουρέντζου- αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η παράνομη μετανάστευση σε σύσκεψη Λυκουρέντζου- αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Νοέμβριος 02, 2012 - 12:46

Ο Υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, είχε συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία συμμετέχει και ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Παπανικολάου. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, η Υφυπουργός Υγείας, κ. Φωτεινή Σκοπούλη, οι δύο Γενικοί Γραμματείς, η Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκε το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελλάδα, η ανθρωπιστική στάση η οποία επιδεικνύεται, ενώ αναγνωρίστηκε από το σύνολο των Ευρωβουλευτών η  παρουσία και το φρόνημα του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στα  κέντρα υποδοχής τα οποία επισκέφθηκαν.
Ο Υπουργός και τα υπηρεσιακά στελέχη παρουσίασαν τις δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας στον τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας στους παράνομους μετανάστες τόσο εντός των κέντρων υποδοχής όσο και εκτός αυτών. Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι δράσεις  του ΚΕΕΛΠΝΟ για την παροχή υγειονομικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και το ύψος χρηματοδότησής τους για το 2012 τόσο από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, όσο και από τον προϋπολογισμό του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας.
Αναφορικά με την παροχή νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), ο κ. Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στην απόφαση να εισπράττει η Ελλάδα από τα ασφαλιστικά ταμεία των Ευρωπαίων πολιτών το κόστος της περίθαλψής τους, ενώ γνωστοποίησε ότι διερευνάται η δυνατότητα να υπάρξει οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την  παρεχόμενη περίθαλψη υπηκόων τρίτων χωρών.
Άλλωστε, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα, τα οποία δέχονται την πίεση της εισροής υπηκόων τρίτων χωρών χωρίς νόμιμα χαρτιά. Και παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της κρίσης, ως λαός δεν είμαστε ξενοφοβικοί,  δεν είμαστε ρατσιστές, καθώς στην Ελλάδα γεννήθηκαν οι πανανθρώπινες αξίες οι οποίες εμπεριέχονται στην ευρωπαϊκή ιδέα που υπηρετούμε όλοι μαζί», ζητώντας από τους παρόντες Ευρωβουλευτές να αναδείξουν την ελληνική γεωμορφία, τη συνεχιζόμενη πίεση από τη λαθρομετανάστευση, καθώς και το μέγεθος και την ένταση της ελληνικής ιδιαιτερότητας.
Από την πλευρά τους οι Ευρωβουλευτές ευχαρίστησαν τον κ. Υπουργό για την αναλυτική ενημέρωσή του και για την προσπάθεια η οποία γίνεται από το Υπουργείο Υγείας.