Ανδριανός: Να αποζημιωθούν μέσω de minimis οι ελαιοπαραγωγοί της Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ανδριανός: Να αποζημιωθούν μέσω de minimis οι ελαιοπαραγωγοί της Αργολίδας

Φεβρουάριος 12, 2019 - 21:55

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη με θέμα την ανάγκη αποζημίωσης μέσω de minimis των ελαιοπαραγωγών στην Αργολίδα που επλήγησαν από συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Με την 5148/22513/5-2-2019 Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 13.220.000 ευρώ για την “καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σηµασίας στον τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής επιτραπέζιων ροδακίνων νεκταρινιών και βιοµηχανικών ροδακίνων που επλήγησαν απο τις βροχοπτώσεις 27-28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2018 στις Περιφερειακές Ενότητες Ηµαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας ,Μαγνησίας, Καβάλας και Φλώρινας στα πλαίσια εφαρµογής του κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕΛ 352,24.12.2013,σ.9)».

 

Δεδομένου του ότι, όπως έχω επισημάνει με σειρά σχετικών μου παρεμβάσεων στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι ελαιοπαραγωγοί τόσο στην Αργολίδα, όσο και σε περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδα υπέστησαν εκτεταμένη ζημιά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής,  καθίσταται επιτακτική η αποζημίωσή τους από αντίστοιχο πρόγραμμα de minimis.

 

Υπενθυμίζω τέλος ότι κατά την συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησής μου την 6η Δεκεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είχε μεταξύ άλλων δηλώσει: «Όπως σωστά επισημάνατε και εσείς, είναι πως τη φετινή χρονιά δεν ήταν μόνο η ελιά το πρόβλημα, αλλά είχαμε πρόβλημα και στην κλημεντίνη, είχαμε πρόβλημα και στα καπνά, είχαμε πρόβλημα και στα ροδάκινα και σε μία σειρά άλλες καλλιέργειες στη χώρα μας».

 

Τούτων δοθέντων,

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

  1. Με ποιες άμεσες ενέργειες θα αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Αργολίδας που επλήγησαν από συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μέσω των προγραμμάτων de minimis».