Ομιλία Ανδριανού στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία Ανδριανού στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση

Φεβρουάριος 14, 2019 - 15:13

φωτογραφία eurokinissi

 ''Με πρώτο βήμα τις προτάσεις που καταθέσαμε, και με δεύτερο την επικείμενη ισχυρή εντολή των Ελλήνων, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στις βαθιές, θετικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και απαιτούν οι πολίτες. Στις μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη δημοκρατία μας''

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή των προτάσεων για τη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μία από τις κορυφαίες κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Είναι μια ευκαιρία να ενσωματώσουμε στα θεμέλια του θεσμικού μας συστήματος τα διδάγματα που αποκομίσαμε ως κοινωνία στην πράξη. Είναι μια ευκαιρία να ενισχύσουμε το δημοκρατικό πολίτευμα, να το καταστήσουμε αποτελεσματικότερο και δικαιότερο στη λειτουργία του.
Και βεβαίως, όλοι θα κριθούν και κρινόμαστε γι’ αυτό πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Κι επειδή κύριε συνάδελφε του ΣΥΡΙΖΑ μιλήσατε για παραπλάνηση του λαού από τη Νέα Δημοκρατία, μη μιλάτε εσείς για παραπλάνηση του λαού, ας είμαστε λίγο πιο προσεκτικοί πιο συνεσταλμένοι.
Τα διδάγματα λοιπόν που μπορούμε και οφείλουμε να αποκομίσουμε ιδίως από την περίοδο της κρίσης, είναι πολλά και σημαντικά. Αφορούν την αποτελεσματικότητα του κράτους, αφορούν την σταθερότητα του οικονομικού περιβάλλοντος, αφορούν την κοινωνική αλληλεγγύη.
Οφείλουμε να αποδείξουμε εμπράκτως ότι αυτά τα διδάγματα τα έχουμε όντως αποκομίσει, τόσο για να διασφαλίσουμε αποτελεσματικά ότι η χώρα δεν θα ξαναζήσει παρόμοια περιπέτεια στο μέλλον, όσο και για να ακυρώσουμε κατηγορηματικά τους ακραίους και αρνητές της δημοκρατίας που τα τελευταία χρόνια με αφορμή της συνέπειες της κρίσης προτείνουν επικίνδυνες δήθεν «εναλλακτικές» στη φιλελεύθερη δημοκρατία.
Αυτήν ακριβώς την στόχευση, της ουσιαστικής ενδυνάμωσης της θεσμικής φαρέτρας της φιλελεύθερης δημοκρατίας, έχει η πρόταση που κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία. Μία πρόταση αναθεώρησης 59 άρθρων που βασίζεται πάνω στις ανάγκες της σύγχρονης εποχής.
Στο πολιτικό σύστημα και το κράτος, προτείνουμε σταθερό εκλογικό κύκλο, ουσιαστικές βελτιώσεις στη λειτουργία του κράτους, την αντιμετώπιση της κατάχρησης των δικαστικών προνομίων του πολιτικού προσωπικού.
Για τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας, προτείνουμε την εισαγωγή δημοσιονομικού κανόνα για τη χαλιναγώγηση ελλειμμάτων και χρέους, έναν ορθολογικό χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Στο πεδίο της κοινωνικής αλληλεγγύης, προτείνουμε μεταξύ άλλων τη θεσμική κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, μια από τις σημαντικότερες και αποτελεσματικότερες για την αντιμετώπιση της φτώχειας μεταρρυθμίσεις.
Και βεβαίως, προτείνουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 για την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την ενίσχυση της αυτοτέλειας, τη θεσμική κατοχύρωση της λειτουργίας τουλάχιστον ενός πρότυπου σχολείου κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης σε κάθε περιφέρεια της χώρας, και φυσικά τη λειτουργία των μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, μια υπερώριμη μεταρρύθμιση με πολλαπλά οφέλη όπως αποδεικνύει το παράδειγμα άλλων χωρών και τελευταία  της Κύπρου.
Μάλιστα γιατί αυτή η αντίφαση και η υποκρισία, οφείλω να τονίσω, όταν πολλοί από εσάς έχετε φοιτήσει σε μη κερδοσκοπικά, μη κρατικά πανεπιστήμια του εξωτερικού. Γιατί λοιπόν δείχνετε ότι φοβάστε μια αναγκαία μεταρρύθμιση; Γιατί να φεύγουν να παιδιά μας για να σπουδάσουν στο εξωτερικό; Γιατί να μην έρχονται καταξιωμένοι επιστήμονες, ερευνητές στην Ελλάδα να διδάξουν;
Η χώρα επιβάλλεται να επενδύσει χωρίς φοβίες στην εξωστρέφεια και στην καινοτομία της εκπαίδευσης. Γιατί αυτό σίγουρα ευνοεί την ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Σχετικά με το άρθρο 24, Αυτή η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει μεταξύ άλλων στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στον ορισμό του τι είναι δάσος  και τη λύση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια από τη χρήση αεροφωτογραφιών του 1947 ή ακόμα και του 1936 με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες να εμφανίζονται σαν δάση, και σε άλλες πολλές περιπτώσεις να ταλαιπωρούνται πολλές οικογένειες αγροτών. Εμείς προτείνουμε να χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες από τον Ιούνιο του 1975 όταν και ίσχυσε το  σημερινό Σύνταγμα.
Βεβαίως, οι προτάσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Είναι προτάσεις που αντανακλούν πλήρως τον εργαλειακό τρόπο με τον οποίο βλέπει η σημερινή κυβέρνηση τους θεσμούς, αλλά και την επιπολαιότητα με την οποία σταθερά πολιτεύεται ακόμη και σε κρίσιμα για την πατρίδα και την κοινωνία ζητήματα.
Είναι για παράδειγμα άτοπο να προβάλλει η κυβερνητική πλειοψηφία την ανάγκη μη διατάραξης της πολιτικής συνέχειας ως αιτιολόγηση της επιπόλαιας πρότασης για 9 ψηφοφορίες για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όταν το 2015 χρησιμοποίησε την εκλογή του Προέδρου ως εργαλείο πρόκλησης εθνικών εκλογών.
Είναι άτοπη η πρόταση για αλλεπάλληλα δημοψηφίσματα, ιδίως υπό το πρίσμα του κυνικού, επικίνδυνου και άκρως επιβλαβούς για τη χώρα, την κοινωνία και την οικονομία τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε η σημερινή κυβέρνηση το δημοψήφισμα του 2015.
Είναι άτοπη η πρόταση για τη συνταγματική κατοχύρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος, την ώρα που είναι απολύτως σαφές πως η χώρα χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις, για την απαραίτητη σταθερότητα.
Είναι άτοπη η επικέντρωση σε διακοσμητικού τύπου αλλαγές, δήθεν για την κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων που όμως μοναδικό στόχο έχουν τη δημιουργία εντυπώσεων, όταν δεν συνοδεύονται από μέτρα θωράκισης της εθνικής οικονομίας, εξασφάλισης δηλαδή των απαραίτητων υλικών όρων για την πραγματική εμπέδωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Είναι επικίνδυνη και αντιβαίνει στη βούληση της μεγάλης πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, η αλλαγή των συνταγματικών προβλέψεων για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, την ώρα μάλιστα που οι επιμέρους βελτιωτικές αλλαγές μπορούν να γίνουν μέσω απλής νομοθεσίας.
Δύο είναι οι στόχοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας:
Ο πρώτος συνοψίζεται στο γνωστό και αγαπητό στον πρωθυπουργό μαοϊκό ρητό «μεγάλη αναταραχή, υπέροχη κατάσταση» - η μεγάλη πλειονότητα των αλλαγών που προτείνει η πλειοψηφία δεν βρίσκει σύμφωνους τους πολίτες και αν εφαρμοστεί θα χειροτερεύσει αντί να βελτιώσει το θεσμικό περιβάλλον.
Ο δεύτερος, όπως ρητά ομολόγησαν κυβερνητικά στελέχη είναι για να αποτραπούν για μια δεκαετία οι αλλαγές, οι μεταρρυθμίσεις που είναι αναγκαίες, αλλά δεν αρέσουν στους κυβερνώντες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της πλειοψηφίας, ούτε τον έναν στόχο θα πετύχετε, ούτε τον άλλο.
Με πρώτο βήμα τις προτάσεις που καταθέσαμε, και με δεύτερο την επικείμενη ισχυρή εντολή των Ελλήνων, η Νέα Δημοκρατία θα προχωρήσει στις βαθιές, θετικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα και απαιτούν οι πολίτες. Στις μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη δημοκρατία μας».

Βίντεο https://youtu.be/nlxDBvDJV1M