Τέλος το κάπνισμα σε εστιατόρια- καφετέριες... από το ΣτΕ!

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τέλος το κάπνισμα σε εστιατόρια- καφετέριες... από το ΣτΕ!

Νοέμβριος 02, 2012 - 18:17

Το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε τις προσφυγές που είχαν καταθέσει ο «Πανελλήνιος Σύνδεσμος Κέντρων Εστίασης και Διασκέδασης» μαζί με 150 επιχειρηματίες από όλη τη χώρα, με τις οποίες ζητούσαν να ακυρωθεί η από 25.8.2010 υπουργική απόφαση που απαγόρευσε το κάπνισμα στις επιχειρήσεις τους και προβλέπει την επιβολή προστίμων στους παραβάτες.
Βασικό επιχείρημα των επιχειρηματιών ήταν πως η οικονομική κρίση, οι αλλεπάλληλες αυξήσεις του Φ.Π.Α. και του φόρου των αλκοολούχων ποτών, σε συνδυασμό με την απαγόρευση του καπνίσματος, έχουν ως συνέπεια μείωση κατά 70%-90% της πελατείας τους.
Το Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου,  αναγνωρίζει ότι η απαγόρευση του καπνίσματος σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, εκτός από τα καζίνο και τα κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ με ζωντανή μουσική, «συνιστά σημαντικό περιορισμό», θεωρεί όμως ότι είναι επιβεβλημένη, λόγω των κινδύνων που εγκυμονεί το κάπνισμα για την υγεία των καπνιζόντων -και μη- ατόμων.
Το σκεπτικό των δικαστών δικαιολογείται και από την προστασία της με περαιτέρω επιβάρυνσης  του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως των πολιτών, αφού σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 3,5 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλονται στο κάπνισμα, ενώ στο ίδιο σχέδιο επισημαίνονται οι κίνδυνοι που εγκυμονεί το παθητικό κάπνισμα για την υγεία των πολιτών.