Τατούλης: «Μεγάλη κατάκτηση των πολιτών η ενιαία και ισχυρή προοπτική της Πελοποννήσου»

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης: «Μεγάλη κατάκτηση των πολιτών η ενιαία και ισχυρή προοπτική της Πελοποννήσου»

Φεβρουάριος 15, 2019 - 17:50

Την ενίσχυση της Περιφερειακής Διακυβέρνησης έθεσε ως το μεγάλο αίτημα των καιρών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ομιλία του στο 1ο Olympia Forum – Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου στο συνεδριακό κέντρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία, την Παρασκευή  Φεβρουαρίου 2019.

«Οι Περιφέρειες ήταν αυτές που έδωσαν ένα διαφορετικό πολιτικό στίγμα στη χώρα, ήταν αυτές που κινητοποίησαν τις υγιείς δυνάμεις του τόπου βγάζοντάς τες από το τέλμα της κρίσης. Ήταν αυτές που έθεσαν νέους κανόνες στο δημοκρατικό διάλογο της, που στήριξαν την ευθύνη τους με τόλμη και αποφασιστικότητα και κυρίως συνεχή έλεγχο από τους πολίτες. Αντιστάθηκαν στον πατερναλισμό και στον έλεγχο των αποφάσεών τους από το πολιτικό σύστημα της χώρας και διευκόλυναν τους πολίτες να βρεθούν εγγύτερα στο κέντρο λήψης αποφάσεων, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας» τόνισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο Πέτρος Τατούλης χαρακτήρισε επίσης ανεπίτρεπτη την προσπάθεια πολιτικών κομμάτων να χειραγωγήσουν τον περιφερειακό θεσμό και έθεσε στον αντίποδα το παράδειγμα της Πολωνίας, η οποία πέτυχε μέσα σε λίγα χρόνια ένα υψηλότατο επίπεδο ανάπτυξης βασιζόμενο κυρίως στην αυτοτέλεια της λειτουργίας των περιφερειακών θεσμών της.

«Η Πελοπόννησος ανεξάρτητα από τη συζήτηση για τη διοικητική ενοποίησή της έχει επιτύχει να κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις της ενιαία» τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και σημείωσε ότι η «το σημαντικότερο στοίχημα και παράλληλα συγκριτικό πλεονέκτημα της Πελοποννήσου είναι η ανάπτυξή της με καθαρή πολιτική στόχευση προς την Ευρώπη».

Ο κ. Τατούλης χαρακτήρισε ακόμη σημαντική τη διακριτή θεσμική λειτουργία της Κυβέρνησης και των Περιφερειών, ειδικά σε ότι αφορά την ευθύνη του περιφερειακού στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού και τόνισε ότι προκειμένου να έχουν επιτυχία οι θεσμικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται θα πρέπει να απαλλαγούν από την τελματώδη γραφειοκρατία και την πολιτική παρεμβατικότητα στη θεσμική λειτουργία.

«Αν δεν υπάρξει ένα επίπεδο συνεννόησης και συνεργασίας των δύο διαφορετικών πολιτικών κόσμων στη χώρα, ανεξάρτητα από τις εκλογές, τα προβλήματα δεν θα ξεπεραστούν» τόνισε στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης και πρόσθεσε ότι τα κύρια ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την Πελοπόννησο θα πρέπει να εξεταστούν στη θεσμική τους διάσταση σε συνάρτηση με τις οικονομικές δυνατότητες της νέας πραγματικότητας της χώρας.

Ειδική αναφορά έκανε τέλος ο Πέτρος Τατούλης στο Λεωνίδα Βαρουξή, εκδότη της εφημερίδας Πατρίς, για την αξιέπαινη πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτού του συνεδρίου και ευχήθηκε «αυτός ο ειλικρινής διάλογος που αναπτύσσεται να αποτελέσει ένα νέο τύπο διαβούλευσης μεταξύ των θεσμικών και πολιτικών φορέων και των πολιτών για την προοπτική της Πελοποννήσου».