Άμεση αντίδραση Ανδριανού για το θέμα των νιτρικών στα υπόγεια νερά της Αργολίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Άμεση αντίδραση Ανδριανού για το θέμα των νιτρικών στα υπόγεια νερά της Αργολίδας

Νοέμβριος 05, 2012 - 14:17

Κατέθεσε ερώτηση για την απονιτροποίησή τους στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης
Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή νέα Ερώτηση  προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης  και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ε. Λιβιεράτο με θέμα την άμεση ανάγκη συμπερίληψης της Αργολίδας στα προγράμματα απονίτρωσης των υπόγειων υδάτων.
Το  κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:
«Επανέρχομαι με νέα Ερώτησή μου στο κρίσιμο ζήτημα της συμπερίληψης της Αργολίδας και των καλλιεργειών της (δενδρωδών κυρίως εσπεριδοειδών, ελιάς και βερίκοκου) στα προγράμματα απονίτρωσης, ύστερα και από τα αποτελέσματα της πρόσφατα δημοσιευμένης στον Τύπο έκθεσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που καταδεικνύουν υπέρβαση των ορίων ασφαλείας που προβλέπει η Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία στην περιεκτικότητα του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα του Αργολικού πεδίου σε νιτρικά άλατα.
Συγκεκριμένα, οι μετρήσεις για τον Αργολικό Κόλπο δείχνουν συγκέντρωση σχεδόν 140 mg/l με όριο τα 50 mg/l, τιμές που όπως διευκρινίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αφορούν τον μέσο όρο δειγμάτων που ελήφθησαν σε βάθος δεκαετίας, τόσο από το αρδευτικό δίκτυο, όσο και από το δίκτυο ύδρευσης.
Όπως υπογράμμισα με τις προηγούμενες σχετικές μου Ερωτήσεις, παρά το γεγονός ότι η Αργολίδα είναι ανάμεσα στις περιοχές της χώρας που αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα λόγω υπέρμετρης χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων, στα σχετικά προγράμματα απονίτρωσης, όπως το τελευταίο ύψους 10 εκ. ευρώ για την Αργολίδα, δεν περιλαμβάνονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες που αφορούν το Αργολικό πεδίο και ως εκ τούτου οι διαθέσιμοι πόροι για την αντιμετώπιση αυτού του οξέος προβλήματος χάνονται.
Σε σχετική γραπτή απάντηση του τότε Υπουργού επισημαινόταν, μεταξύ άλλων, ότι «στο Αργολικό Πεδίο, ως επί το πλείστον υπάρχουν δενδρώδεις καλλιέργειες. Στις καλλιέργειες αυτές είναι εύλογο ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί καμία από τις δεσμεύσεις της αγρανάπαυσης ή της αμειψισποράς με ξηρικές καλλιέργειες που εφαρμόζεται στις αροτραίες καλλιέργειες. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί μια μεθοδολογία μείωσης των λιπαντικών μονάδων, η οποία όμως δεν υπάρχει στο εγκεκριμένο Πρόγραμμα και απαιτεί την τροποποίησή του. Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΠΑΑ εξετάζει το ενδεχόμενο ενσωμάτωσης της δυνατότητας αυτής στην προσεχή τροποποίηση του Προγράμματος.»
Εξάλλου, στην από 19/8/2011 γραπτή απάντηση του τότε Υπουργού στη δεύτερη σχετική μου Ερώτηση, αναφέρεται πως «Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΠΑΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα τροποποίησης του Προγράμματος [ώστε να περιλαμβάνονται και οι δενδρώδεις καλλιέργειες], με τη σχετική προϋπόθεση ότι η  ανεξάρτητη αρχή που θα προσδιορίσει το ύψος της αποζημίωσης, θα το έχει προσδιορίσει σε τέτοιο ύψος που θα είναι ελκυστικό για τους εν δυνάμει δικαιούχους».
Επισημαίνεται ότι και ομάδες παραγωγών είχαν εγκαίρως καταθέσει τις προτάσεις τους στο αρμόδιο Υπουργείο και ζητούσαν να συμπεριληφθούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες στη συγκεκριμένη προκήρυξη.
Κατόπιν αυτών,
 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο  ΥΠΟΥΡΓΟΣ:
Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις και προγράμματα θα αντιμετωπιστεί η επιτακτική ανάγκη απονίτρωσης των υπογείων υδάτων της Αργολίδας από νιτρώδη».