80.000 τόνοι πορτοκάλια στην Αργολίδα επλήγησαν από κηλίδωση μίσχου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

80.000 τόνοι πορτοκάλια στην Αργολίδα επλήγησαν από κηλίδωση μίσχου

Μάρτιος 04, 2019 - 13:10

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Παρέμβαση Ανδριανού στη Βουλή: 80.000 τόνοι πορτοκάλια στην Αργολίδα επλήγησαν από κηλίδωση μίσχου με συνέπεια την συνεχή καρπόπτωση, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και ανεμοθύελλας – Ανάγκη άμεσης αποζημίωσης και στήριξης των παραγωγών.

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Αραχωβίτη με θέμα την ανάγκη άμεσης  αποζημίωσης και στήριξης των παραγωγών στην Αργολίδα καθώς 80.000 τόνοι πορτοκάλια επλήγησαν από κηλίδωση μίσχου με συνέπεια την συνεχή καρπόπτωση, λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων και ανεμοθύελλας.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ο συνδυασμός ακραίων για την εποχή καιρικών φαινομένων, δηλαδή συνεχείς βροχοπτώσεις και η πρόσφατη ανεμοθύελλα στην Αργολίδα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο μέρος της παραγωγής πορτοκαλιών να πληγεί, καθώς σύμφωνα με τους παραγωγούς έως και 80.000 τόνοι ή περίπου το 1/3 της συνολικής παραγωγής του νομού καταστράφηκαν λόγω κηλίδωσης μίσχου και καρπόπτωσης.

Δεδομένου του ότι η ζημιά αυτή δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ, είναι επιτακτικά αναγκαίο να ενεργοποιηθεί κάθε δυνατότητα (de minimis, ΠΣΕΑ) για την αποζημίωση και την στήριξη των παραγωγών που δίνουν άνιση μάχη επιβίωσης.

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

Με ποιες συγκεκριμένες δράσεις  θα διασφαλιστεί η αποζημίωση και στήριξη των παραγωγών πορτοκαλιών στην Αργολίδα που επλήγησαν από κηλίδωση μίσχου και εν συνεχεία καρπόπτωση,  λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, συνεχών βροχοπτώσεων και ανεμοθύελλας».