Λαϊκή Συσπείρωση: Συγκέντρωση- σύσκεψη στο Φίχτι Αργολίδας για τον Ανάβαλο

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Λαϊκή Συσπείρωση: Συγκέντρωση- σύσκεψη στο Φίχτι Αργολίδας για τον Ανάβαλο

Μάρτιος 14, 2019 - 17:16

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση- σύσκεψη στο Φίχτι Αργολίδας, στο καφενείο του Σχοινά, το Σάββατο 16 Μαρτίου στις 7 μμ., με θέμα «Το έργο του Αναβάλου και η ιδιωτικοποίησή του. Η ύδρευση στην περιοχή».

Θα μιλήσουν: ο Νίκος Γόντικας, υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου με τη «Λαική Συσπείρωση» και  μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ και ο Γιώργος Θεοδοσίου, υποψήφιος Δήμαρχος Άργους-Μυκηνών με την Λαϊκή Συσπείρωση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, παραδίνουν και την διαχείριση των υδάτινων πόρων στους ιδιώτες. Με αυτές τις πολιτικές επιλογές, θα είναι βαριές οι  συνέπειες στην υγεία και στην τσέπη των λαϊκών στρωμάτων και των φτωχών αγροτών τη περιοχής αλλά και γενικά στο περιβάλλον καθώς η ελλιπής άρδευση του αργολικού κάμπου από τα νερά του Ανάβαλου και το πρόβλημα της λειψυδρίας, ιδιαίτερα της περιοχής των Μυκηνών, αποτελούν σοβαρό ζήτημα εδώ και χρόνια. Το νερό δεν είναι πόσιμο, ενώ οι μικρομεσαίοι αγρότες καλούνται να ποτίζουν τις καλλιέργειες τους μέσω γεωτρήσεων, όπου το κόστος τους είναι τεράστιο.

Η Περιφέρεια έχει εξαιρέσει τα νερά της Λέρνης, που είναι φυσικό και καλής ποιότητας νερό και για ύδρευση, για να το αντικαταστήσει με νερό από το εργοστάσιο αφαλάτωσης που θα φτιαχτεί στον Ανάβαλο με ΣΔΙΤ. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και ο Δήμος Άργους-Μυκηνών που εξαγγέλλει ότι θα φτιάξει αυτός το εργοστάσιο αφαλάτωσης. Όλα αυτά χωρίς καμιά μελέτη για τις οδυνηρές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον στον Αργολικό κόλπο, από τις τεράστιες ποσότητες άλμης που θα χύνονται στη θάλασσα από τα εργοστάσια αφαλάτωσης.

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης του έργου του Αναβάλλου στην περιοχή δίνοντας λύση με ημίμετρα όπως η σύνδεση με το ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου, δεν έλυσε  το πρόβλημα. Θυμίζουμε σε αυτούς που λένε ότι το έργο είναι δύσκολο λόγο απαλλοτριώσεων, αρχαιοτήτων κ.α, ότι το φυσικό αέριο ολοκληρώθηκε σε λίγους μήνες, περνώντας βουνά και λαγκάδια!

Παράλληλα, παρόλο που οι κάτοικοι πληρώνουν τα αυξημένα ανταποδοτικά τέλη στη ΔΕΥΑΡΜ, το νερό δεν είναι πόσιμο. Χαρακτηριστικά, στο δήμο Άργους- Μυκηνών οι κάτοικοι πληρώνουν Φ.Π.Α. 13% επί της αξίας του νερού, 80% ειδικό τέλος επί της αξίας του νερού, επιπλέον ΦΠΑ 23%  πάνω στο ειδικό τέλος , 20.000 ευρώ το χρόνο για ποιοτικούς ελέγχους στο νερό, αναγκάζοντας έτσι τα λαϊκά στρώματα της περιοχής, να πληρώνουν συνεχώς και αδρά, ένα δημόσιο αγαθό όπως είναι το νερό.

Οι καθυστερήσεις στη δημιουργία έργων υποδομής για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, γίνονται για να παραδοθεί στο ιδιωτικό κεφάλαιο η διαχείριση των υδάτινων πόρων, που στόχο θα έχουν την κερδοφορία του, πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων.

Καλούμε το λαό της Αργολίδας να πάρει στα δικά του χέρια την υπεράσπιση ολων των υδάτινων πόρων και του Αναβάλου, στην Αργολίδα. Να μην παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο για κερδοφορία. Να διατεθούν για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.