Ομιλία Μανιάτη για τα νέα οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν στη βουλή

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ομιλία Μανιάτη για τα νέα οικονομικά μέτρα που ψηφίστηκαν στη βουλή

Νοέμβριος 08, 2012 - 08:30

φωτογραφία eurokinissi-Γιώργος Κονταρίνης

ΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑΝΝΗ ΜΑΝΙΑΤΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΣΟΚ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΓΟΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ «Έγκριση Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 – Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής  Στρατηγικής 2013-2016»

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Καλούμαστε μέσα σε 48 ώρες, να πάρουμε αποφάσεις που θα επηρεάσουν την χώρα για τα επόμενα 30 χρόνια.
Για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη. Αγωνιζόμαστε πάντα για μια σύγχρονη, ανοιχτή, δημοκρατική χώρα και μια ανταγωνιστική οικονομία.   Αυτή την κρίσιμη ώρα κάνουμε στο ακέραιο το πατριωτικό μας καθήκον.
Δεν δραπετεύουμε από τις ευθύνες μας, δεν παζαρεύουμε τις αποφάσεις μας.
Στεκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης,  κρατώντας ζωντανή την ΕΛΠΙΔΑ για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά.
Κάποιοι στο παρελθόν σε ανάλογες κρίσιμες ώρες δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Αλήθεια, όμως, πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα σήμερα, αν όλοι μαζί είχαμε τότε σηκώσει εξ αρχής το φορτίο της εθνικής ευθύνης; 
Όμως κάλλιο αργά,  παρά ποτέ. Σήμερα φαίνεται πως έμαθαν από τα λάθη τους και αντιλαμβάνονται πόσο άστοχη και επιζήμια υπήρξε η στάση τους για τη Χώρα.
Ανέχεται ο λαός μας σήμερα  μεγάλες θυσίες στους μισθούς,  τις συντάξεις, την ανεργία στο βιοτικό του επίπεδο. Σημασία όμως έχει να μην πάνε αυτές οι θυσίες χαμένες, να πιάσουν τόπο.
Διανύσαμε, ήδη, το μεγαλύτερο μέρος μιας οδυνηρής και επίπονης διαδρομής για να βγούμε από την κρίση.
Χρειαζόμαστε νέα θεμέλια για την πραγματική ανασυγκρότηση της χώρας και την αλλαγή του σημερινού στρεβλού παραγωγικού μοντέλου.
Είναι έγκλημα να παραιτηθούμε αφήνοντας τον Ελληνικό Λαό στην τύχη του.
Είναι τυχοδιωκτισμός το παιχνίδι με την φωτιά.   Μπορεί να είναι γλυκό το άκουσμα των σειρήνων του δημαγωγικού λαϊκισμού, αλλά οι υποσχέσεις μελλοντικών «παραδείσων», αποτελούν το διαβατήριό της εισόδου μας στη χειρότερη κόλαση. Την κόλαση της χρεωκοπίας.
Βρεθήκαμε μπροστά σε ωμό εκβιασμό από την πλευρά της τρόικας, σε πολλά θέματα.
Δεν πρέπει, όμως να εγκαταλείψουμε στην μέση την προσπάθεια. Δε θα το κάνουμε και δε θα αφήσουμε τη χώρα στη μοίρα της.
Γιατί ο πατριωτισμός έχει πολύ συγκεκριμένο περιεχόμενο. Ο πατριωτισμός συνεπάγεται ευθύνη.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απώλεια του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Δε θα δώσουμε τη δυνατότητα στο μπλοκ της δραχμής να καταντήσει το Έθνος μας παρία στην ευρύτερη περιοχή.
Θα είμαστε μπροστά και μόνο μπροστά στο καθήκον, στον καθορισμό των στόχων, στην μάχη για την διεκδίκηση και την εκπλήρωσή τους.
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Η ψήφιση των μέτρων δεν αποτελεί τον αυτοσκοπό. Δεν είναι η κατάληξη της προσπάθειας διάσωσης της χώρας που ξεκινήσαμε πριν 2,5 χρόνια.
Είναι το ΜΕΣΟ. Το μέσο για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά και να σταθεί η Ελληνική Οικονομία ξανά στα πόδια της.
Προκειμένου να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να μπούμε, επιτέλους, σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Γιατί μόνο έτσι δεν θα υπάρξουν στο μέλλον άλλα μέτρα.
Γιατί η χώρα και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα τέτοια μέτρα.
Τελεία και παύλα.
Η Ελλάδα ότι είχε να κάνει το έκανε.
Από αύριο είναι η ώρα της Ευρώπης.
Της Ευρώπης που οφείλει να ξεφύγει από το αδιέξοδο των εθνικών στρατηγικών που η Ευρωπαϊκή Δεξιά την έχει ρίξει την τελευταία δεκαετία.
Που την απειλεί  με διάλυση, στο όνομα μιας ακατανόητης προτεσταντικής ηθικής που δεν έχει προηγούμενο.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει νόημα, έχει ρόλο και λόγο ύπαρξης ως υπερεθνική οντότητα αλληλεγγύης, ανεκτικότητας και κοινής προσπάθειας.  Όχι  ως όχημα για την επικράτηση της μιας ή της άλλης εθνικής επιδίωξης. Η ευρωπαϊκή agenda θα πρέπει να αφορά διακυβεύματα όπως η τραπεζική ένωση, η δημοσιονομική και εν τέλει η πολιτική ενοποίηση.
Οι εταίροι μας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι στην Ε.Ε. το συμφέρον μας είναι κοινό. Είναι η αλληλεγγύη των κρατών και των κοινωνιών, που δεν εξυπηρετείται, όμως, από εμπρηστικές δηλώσεις που θέτουν σε αμφισβήτηση την θέση της χώρας μας στην Ένωση και στη ζώνη του ευρώ.
Δεν κρύβουμε ότι πιστεύουμε πως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους έπρεπε να γίνει με διαφορετικό τρόπο. 
Όμως το ΠΑΣΟΚ,  από την στιγμή η Κυβέρνηση επέλεξε ένα διαφορετικό τρόπο διαπραγμάτευσης, στήριξε και ισχυροποίησε την θέση της χώρας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Και σήμερα αυτό κάνουμε. Θωρακίζουμε την συμμετοχή της Ελλάδας στον προβληματισμό, τις ζυμώσεις, αλλά και τις εξελίξεις που θα υπάρξουν για την νέα ευρωπαϊκή διακυβέρνηση.
Μπορούμε, όμως, να έχουμε θέση στην Ευρώπη αν ακολουθήσουμε αυτούς που  προτείνουν ως εναλλακτική λύση την Αλβανία του Χότζα, ή τη Βενεζουέλα του Τσάβες;
Διότι η προτεινόμενη κατάργηση του μνημονίου θα έχει αυτό ακριβώς το αποτέλεσμα.
Όπως επίσης δεν θα έχουμε θέση στην Ευρώπη, αν ακολουθήσουμε αυτούς που προτάσσουν την βία, τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό ως μεθόδους επίλυσης των προβλημάτων.
Υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί από την αδυναμία της Ευρώπης να δώσει λύσεις σε πραγματικά προβλήματα που είναι αποτέλεσμα της επικράτησης νεοφιλελεύθερων απόψεων στο εσωτερικό της.
Ως ΠΑΣΟΚ θα δώσουμε την μάχη με τις προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις για την αλλαγή των Ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών. 
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε την μάχη και στο εσωτερικό της χώρας μας για την διαμόρφωση πολιτικών οικονομικής ανασυγκρότησης και κοινωνικής ανασύνταξης.
Η εκταμίευση του συνόλου της δόσης αλλά και προβλεπόμενη μέχρι το τέλος του 2012 είναι μόνο μία προϋπόθεση.
Η επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής, η επαναπροσέγγιση του θέματος του χρέους, η ύπαρξη κοινωνικών και αναπτυξιακών αντίβαρων είναι εξίσου αναγκαίες προϋποθέσεις.
Η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, δεν μπορεί να είναι λευκή επιταγή. Δεν θα πάρουν χρήματα του Ελληνικού λαού οι Τράπεζες προς όφελός των ιδιοκτητών τους. Τα χρήματα πρέπει να φθάσουν στις επιχειρήσεις και τους πολίτες που ασφυκτιούν.
  Πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά το θέμα της ανακούφισης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.  Ουδείς ενδιαφέρεται και κατανοεί τη διάσωση της χώρας, όταν την ίδια στιγμή κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του.
Σ΄αυτή την κατεύθυνση η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες.
Την στιγμή που η οικονομία διψά για ζεστό χρήμα, η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ λιμνάζει.
Δεν αρκούν οι δικαιολογίες  για την αδυναμία της διοίκησης.
Είναι η ώρα της πολιτικής να πάρει αποφάσεις, να ξεπεράσει τις αδυναμίες και την αδράνεια.
Βασική μας θέση,  είναι η μεγάλη φυγή προς τα εμπρος. Πρέπει να την τολμήσουμε. Πρέπει να υπερβούμε τις ανεύθυνες και  λαϊκίστικες λογικές. 
Εμείς θέλουμε την ομαλή έξοδο από τα μνημόνια, μέσα από την ανόρθωση της χώρας και την ανάπτυξη της οικονομίας.
Για να γίνει αυτό χρειάζεται ΜΙΑ ΝΕΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ. Απαιτείται η δέσμευση των υγιών κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων για την συμβολή όλων στην επανεκκίνηση και την εκ βάθρων μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Να προχωρήσουμε μαζί με τόλμη και χωρίς συμβιβασμούς στις διαρθρωτικές αλλαγές, που θα αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την καθυστέρηση, την σπατάλη, τον κρατισμό, τα κατεστημένα που κρατούν αιχμάλωτη και καθηλωμένη την χώρα.
Το τιτάνιο έργο όλων μας είναι να πάρουμε  αυτή την τελευταία χρηματοδοτική ευκαιρία και να πετύχουμε κρίσιμους εθνικούς στόχους.
Δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο αλλά δεν υπάρχει και το παραμικρό περιθώριο αποτυχίας.  Αυτή  τη φορά είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε.
Βασική επιδίωξη πρέπει να είναι η συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων του Τόπου. Αλλά να λέγονται πράγματα που γίνονται και να μην επικαλούμαστε διάφορες φαντασιώσεις.
Ασφαλώς θα ήμασταν πανευτυχείς αν μπορούσαμε να αυξήσουμε τις δημόσιες δαπάνες και με αυτό τον τρόπο να δώσουμε ώθηση στην οικονομία. Τα λεφτά που θα βρεθούνε όμως για να συμβεί αυτό; Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει απολύτως καμία πειστική απάντηση, στο βαθμό βέβαια που μιλάμε πάντα για ευρώ…….
Αν μιλάμε για δραχμές, υποθέτω πως ο ΣΥΡΙΖΑ ως μόνο κυβερνητικό πρόγραμμα μπορεί να έχει την εικοσιτετράωρη λειτουργία του εθνικού νομισματοκοπείου. Τώρα το ότι αυτό θα συμβαίνει σε συνθήκες μείωσης της αγοραστικής δύναμης των πολιτών έως  80%, προφανώς θεωρείται μια μικρή ενοχλητική λεπτομέρεια.  
Ούτε όμως μπορούμε να εμφανιζόμαστε ως υπεύθυνοι στα εύκολα, και να δραπετεύουμε στα δύσκολα.
Η κοινή πορεία, απαιτεί ειλικρίνεια, κανόνες και συνευθύνη. 
Ο σκληρά υπερφορολογούμενος πολίτης πρέπει να έχει τουλάχιστον μια αίσθηση ανταποδοτικότητας, κυρίως σε ζητήματα δημόσιας ασφάλειας και περίθαλψης.
Σε συνθήκες κρίσης, οτιδήποτε νομιμοποιεί σε εισαγωγικά την προσβολή των δημοκρατικών θεσμών και οδηγεί στην καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων, πυροδοτεί έναν φαύλο κύκλο υποδόριας στην αρχή, ξεδιάντροπης έπειτα, τρομοκρατίας.
Η τρομοκρατία σε όλα της τα χρώματα δεν παύει να είναι τρομοκρατία και να συνιστά απειλή για τη δημοκρατία, τον πολιτισμό, την επιβίωση της χώρας. 
Ασφαλώς το πολιτικό σύστημα έχει προβλήματα, ασφαλώς νοσεί και πάσχει. Αλλά το φάρμακο δεν είναι ούτε η «Νύχτα των Κρυστάλλων», ούτε η έφοδος «κατάληψης των Χειμερινών Ανακτόρων».
Εδώ πρέπει να ορθώσουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Αλλά ο  εφιάλτης δεν ξορκίζεται με ξόρκια. Πρέπει να βάλουμε μπροστά τη δημιουργικότητά μας, την αποφασιστικότητά μας, να δώσουμε λύσεις,  να ανοίξουμε δρόμους, να εμπνεύσουμε ένα καινούργιο όραμα.
Πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια ήταν ταμπού να μιλήσει η Ελλάδα για τα πετρέλαιά της. Σήμερα ξεκινάνε έρευνες. Έγιναν  μέσα σε δύο χρόνια,  όσα δεν έγιναν σε δεκαπέντε. Αυτό λέει πολλά.
Οι δυνατότητες υπάρχουν.
Ο εθνικός πλούτος υπάρχει.
Οι ευκαιρίες υπάρχουν.
Οι άνθρωποι υπάρχουν.
Όλα κρίνονται στο «τρίπτυχο»: Σχέδιο – Βούληση – Αποτέλεσμα.
Ε, λοιπόν δεν θα τα τινάξουμε όλα στον αέρα. Ούτε θα κατεβάσουμε ρολά ούτε θα βάλουμε λουκέτο στη χώρα. Οι μάχες είναι μπροστά μας. Οι επιτυχίες είναι μονόδρομος.
Κλείνοντας αγαπητοί συνάδελφοι,
θέλω να τονίσω πως η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία της ολομέλειας θα είναι στάση εθνικής ευθύνης.
Ματαιοπονούν όσοι ψάχνουν άλλοθι ή επιδιώκουν να δημιουργούν παραπολιτικές γραφικότητες.
Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να ζει αυτή την περίοδο στη σκοτεινή πλευρά της σελήνης, όμως δεν θα παραιτηθούμε από τον αγώνα να γυρίσουμε τον ήλιο. Ξέρουμε πως θέλει δουλειά πολλή κατά πως λέει ο ποιητής αλλά για μας αυτός ο ήλιος ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο ήλιος της εθνικής αξιοπρέπειας, της δημοκρατικής επαγρύπνησης, της κοινωνικής προόδου. 
Αυτές τις αρχές και αξίες,  σε πείσμα κάθε ακραίου  εξτρεμισμού, έχουμε την υποχρέωση να τις διαφυλάξουμε κάνοντας το καθήκον μας.
Το να ξέρεις ποιο είναι το σωστό και να μην το κάνεις είναι πολιτική δειλία.
Το ΠΑΣΟΚ δεν υπήρξε ποτέ δειλό κόμμα. Αλλάζει μαζί με την Ελλάδα μέσα στη ροή των γεγονότων αλλά διατηρεί και θα διατηρεί πάντα τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά που το προσδιορίζουν και το οριοθετούν ως αυτόνομη, συντεταγμένη,  πατριωτική, σοσιαλιστική και δημοκρατική δύναμη.
Η συντηρητική Ευρώπη υποτίμησε από την αρχή το μέγεθος του προβλήματος και  δοκίμασε να το αντιμετωπίσει με νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες.
Θέλουμε μια άλλη Ευρώπη.
Όμως και η  Ελλάδα είχε τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισε έγκαιρα τα δημοσιονομικά της προβλήματα  και την απώλεια ανταγωνιστικότητας όλως τις τελευταίες δεκαετίες .
Αφέθηκε στη δίνη ενός πλέγματος σχέσεων προστασίας και πελατείας.
Θέλουμε μια άλλη Ελλάδα.
Ωστόσο, για να πετύχουμε και το ένα και το άλλο, που είναι πραγματικοί προοδευτικοί στόχοι, πρέπει αυτή την ώρα η πατρίδα να μείνει όρθια.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.