Διάλεξη του Αλέξη Τότσικα στο Δαναό

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Διάλεξη του Αλέξη Τότσικα στο Δαναό

Μάρτιος 26, 2019 - 13:02

Την Κυριακή  31  Μαρτίου 2019  και ώρα 7  μ.μ.  στην αίθουσα  διαλέξεων  του  Συλλόγου  Αργείων «ο Δαναός» θα ομιλήσει:
ο κ.  Αλέξης Τότσικας Φιλόλογος
θέμα: «  Οι μύθοι του Αίσωπου στη λαϊκή και λόγια παράδοση¨.
Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η παρουσία σας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τον ομιλητή και τον Σύλλογο.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο  Πρόεδρος                                            Ο Γεν. Γραμματέας
 Σωτήριος Π. Κωτσοβός                    Αναστάσιος Ι. Σκλήρης
               Δικηγόρος                            συντ. Ειδ. Πάρεδρος του Π.Ι

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Τους μύθους του Αισώπου λίγο πολύ όλοι τους έχουμε διαβάσει ή τους έχουμε ακούσει. Τι γνωρίζουμε όμως για την προσωπικότητά του και την επίδραση του έργου του στη ζωή των ανθρώπων και στην τέχνη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα;  Ο Αίσωπος είναι ένας μυστηριώδης παραμυθάς, που έδωσε μιλιά στα θηρία και έκανε μύθους τις αλήθειες της ζωής. Οι μύθοι του είναι ηθικοπλαστικές ιστορίες που απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους. Στηρίζονται πάνω σε καθημερινά προβλήματα της ζωής, καταλήγουν σχεδόν πάντα σ’ ένα συγκεκριμένο ηθικό μήνυμα και είναι διδακτικoί για την κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων. Πάνω από 2.500 χρόνια ο Αίσωπος συγκινεί, ψυχαγωγεί και μαγεύει μικρούς και μεγάλους και, παράλληλα, προβληματίζει και διδάσκει την αλήθεια για την ανθρώπινη ψυχή. Οι μύθοι του, αυτά τα «παιχνιδιάρικα παιδιά της φαντασίας» με τον αλληγορικό και συμβολικό τους χαρακτήρα, γοητεύουν μέχρι σήμερα τη σκέψη, γίνονται αντικείμενο μελέτης και έρευνας, διαχέονται στη λαϊκή παράδοση και μεταπλάθονται με διάφορες μορφές από λόγιους και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο.

Ο κ. Αλέξης Τότσικας

Γεννήθηκε στο Βρούστι Αργολίδας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στο Άργος και φοίτησε  στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, απ΄ όπου πήρε πτυχίο κλασσικής φιλολογίας.
Από το 1976 εργάζεται ως εκπαιδευτικός στο Άργος στη δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ εργάστηκε ως καθηγητής και στη Σχολή Επιμόρφωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΣΕΛΜΕ) της Τρίπολης.
Σήμερα λειτουργεί το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό κέντρο «αυτενεργώ» στο Άργος και είναι διευθυντής των ομώνυμων εκπαιδευτηρίων..
Από το 1984 ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων, αρχικά στο χώρο του σχολικού βιβλίου, όπου έχει εκδώσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 30 βιβλία αρχαίων ελληνικών, έκθεσης και ιστορίας για καθηγητές και μαθητές, τα οποία  κυκλοφορούν σ΄ ολόκληρη την Ελλάδα από τις εκδόσεις  Gutenberg.
Τα τελευταία χρόνια έχει εκδώσει σειρά βιβλίων με θέματα σχετικά με τη Λαογραφία και την Τοπική Ιστορία, και έχει δημοσιεύσει σχετικά άρθρα και ενδιαφέρουσες μονογραφίες στην Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας και Πολιτισμού.
Αρθρογραφεί συχνά στον τοπικό τύπο και έχει πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες, ημερίδες και σεμινάρια στην Αργολίδα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με ειδικά ή γενικότερου ενδιαφέροντος θέματα.