Τάσος Τόκας: Να διακοπούν οι διαδικασίες για αφαλάτωση από νερό γεωτρήσεων στο Δήμο Ερμιονίδας

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τάσος Τόκας: Να διακοπούν οι διαδικασίες για αφαλάτωση από νερό γεωτρήσεων στο Δήμο Ερμιονίδας

Μάρτιος 28, 2019 - 20:29

Επιστολή απέστειλε σήμερα η παράταξή μας στο Δήμαρχο Ερμιονίδας, τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΡ και τους Επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για διακοπή των διαδικασιών για αφαλάτωση από υφάλμυρα νερά γεωτρήσεων.

κ. Δήμαρχε,

Λίγο πριν το τέλος της θητείας σας στο Δήμο Ερμιονίδας  προσπαθείτε  μάταια να σώσετε ότι μπορείτε   και 1,5 μήνα πριν τις δημοτικές εκλογές ανακοινώνετε την πρόθεση για αφαλάτωση από υφάλμυρα νερά γεωτρήσεων,  για μικροπολιτικές σκοπιμότητες αφού έχετε «τάξει» στις ομιλίες σας  πόσιμο νερό στους καταναλωτές και δεν σας ενδιαφέρουν τα συμφέροντα της ΔΕΥΑΕΡ καθώς και οι συνέπειες των επιλογών σας.

Δεν μπορείτε όμως να δεσμεύσετε την επόμενη δημοτική αρχή με ένα έργο που μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις για το μέλλον των παιδιών μας.

Σταματήστε λοιπόν τις όποιες διαδικασίες αμέσως γιατί πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σοβαρό θέμα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Το πρόβλημα της  ποιότητας του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Ερμιονίδας είναι παλιό και δεν λύνεται   με αποσπασματικές ενέργειες τύπου αφαλάτωσης του νερού των γεωτρήσεων.

Σύμφωνα λοιπόν με την 1η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Λεκανών Απορροής Ποταμών Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Πελοποννήσου της Ειδικής Υπηρεσίας Υδάτων  που έγινε το 2017, υπάρχει στην περιοχή μας ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση  των υπόγειων υδροφορέων, που οφείλεται κατά κανόνα στην υπεράντλησή τους για την κάλυψη υδρευτικών και κυρίως αρδευτικών αναγκών. Ειδικότερα στους παράκτιους υδροφορείς η υπεράντληση οδηγεί, τις περισσότερες φορές, σε υφαλμύρωση   λόγω της διείσδυσης θαλάσσιου νερού.

 

 Αλήθεια τι λένε οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μας είπατε ποτέ παρά τις επανειλημμένες επιστολές που σας έχω στείλει και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς τις προθέσεις σας.  Ποια είναι λοιπόν η γνώμη της Διεύθυνσης Υδάτων  της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου για την αφαλάτωση  υφάλμυρου νερού, αφού ως αρμόδια αρχή γνωρίζει πως στο Δήμο Ερμιονίδας υπάρχουν περισσότερες από 3.000 γεωτρήσεις ( νόμιμες και παράνομες)  και πολλά πηγάδια;

Η θητεία  σας  2014- 2019 στη  ΔΕΥΑΕΡ  αποτελεί   μια κακή περίοδος.

Σας αναφέρω ενδεικτικά: 

1) Την κακή ποιότητα νερού σχεδόν στο μεγαλύτερο μέρος του δικτύου που προκαλεί οικονομικό βάρος στους καταναλωτές (βλάβες οικιακών συσκευών κ.λ.π.)

2) Το χάσιμο της αλλαγής του δικτύου  ύδρευσης στο Κρανίδι

3) Την ύπαρξη  του ακριβότερου τιμολογίου της ΔΕΥΑΕΡ  ανάμεσα σχεδόν σε όλες τις  ΔΕΥΑ, παρόλο που αποτελεί μια κοινωφελή επιχείρηση. Ενδεικτικά αναφέρω πως για νερό ( μη πόσιμο) αξίας 10,00 € στην Κοιλάδα ο καταναλωτής πληρώνει 46,00€!!!

4) Τη μη προστασία  των συμφερόντων της ΔΕΥΑΕΡ  αφού για 5 χρόνια δεν ομαδοποιήσατε  τα έργα για να προβείτε  σε συνοπτικούς διαγωνισμούς  αλλά τα δίνατε με απευθείας ανάθεση μετά από προσφορές της τάξης του 0-1-2-3% ενώ θα μπορούσαμε να κερδίζουμε μεγαλύτερες εκπτώσεις. Στα περίπου 400.000 €-500.000€ θα μπορούσαμε να εξοικονομούμε ετησίως   μία έκπτωση της τάξης του 15%, περίπου 60.000€ - 80.000€. Δηλαδή στα 5 χρόνια 300-400.000€, θα είχε κέρδος η ΔΕΥΑΕΡ.

5) Το μισοχαμένο έργο της ολοκλήρωσης  του αποχετευτικού δικτύου Κρανιδίου που το έσωσε κάπως η Περιφέρεια Πελοποννήσου.

6) Την αδυναμία σας να προσλάβετε προσωπικό εν αντιθέσει με άλλες ΔΕΥΑ

Μην προκαλείτε λοιπόν με τις ενέργειές σας περισσότερη ζημιά στην ήδη απαξιωμένη  από εσάς ΔΕΥΑΕΡ.

Τάσος Τόκας

Δημοτικός Σύμβουλος  κ΄

Υποψήφιος Δήμαρχος Ερμιονίδας"