Aπάντηση στον Μανιάτη για θέματα των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Aπάντηση στον Μανιάτη για θέματα των συμβασιούχων πυροσβεστών.

Νοέμβριος 09, 2012 - 13:06

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Απαντήσεις έλαβε ο Γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Βουλευτής Αργολίδας, καθ. Γιάννης Μανιάτης από τον Υπουργό  Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη,          κ. Ν. Δένδια,  σχετικά με τα θέματα των συμβασιούχων πυροσβεστών.
Αναλυτικότερα το κείμενο της απάντησης του Υπουργού Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, κ. Ν. Δένδια, έχει ως εξής:
“Σας γνωρίζουμε ότι η επίλυση των προβλημάτων και η προστασία του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς και του ανθρώπινου δυναμικού όλων των Υπηρεσιών μας, αποτελεί αντικείμενο πρώτης προτεραιότητας και καθημερινή επιδίωξη του Υπουργείου μας. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι ενέργειες των Υπηρεσιών μας για την αντιμετώπιση των ζητημάτων του προσωπικού είναι εναρμονισμένες με τους ισχύοντες νόμους, κανονισμούς και τις εκδιδόμενες διαταγές και αποφάσεις.
Πέραν των ανωτέρω, σύμφωνα με την υπ’αριθμ.2/13917/0022 από 23.02.2012 Κοινή Απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης  - Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄- 414/23.02.2012) καθορίζονται, μεταξύ άλλων, οι αποδοχές του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που απασχολείται στο Δημόσιο. Επιπλέον, με την εν λόγω Κ.Υ.Α. επεκτείνονται συγκεκριμένες διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου, όπως αυτό καθορίζεται με το ν.4024/2011 (ΦΕΚ 226 τ. Α΄) και την υπ’αριθμ.οικ.2/78400/0022 από 14.11.2011 σχετική ερμηνευτική εγκύκλιο του Γ.Λ.Κ. και προς το προαναφερόμενο προσωπικό του Δημοσίου. Διευκρινίζεται δε ότι οι διατάξεις του Ενιαίου Μισθολογίου εφαρμόζονται κυρίως στους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους, καθώς και στους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου. Με τα αναφερόμενα στην παρ.1 του παρόντος, επεκτείνονται και εφαρμόζονται πλέον, κατά τα οριζόμενα και προς τους πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης και πενταετούς υποχρέωσης της Υπηρεσίας μας, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.15 του άρθρου 15 του ν.3938/2011 (ΦΕΚ 61, τ. Α΄).
Αναφορικά με το αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών για τη μισθολογική προσμέτρηση των ετών προϋπηρεσίας, σας πληροφορούμε ότι πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, όπου απασχολούνται, ενώ η αντίστοιχη προσμέτρηση για τη νέα κατηγορία των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης έχει ήδη δρομολογηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος.
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Π.Δ. 121/2007 η ανανέωση των συμβατικών περιόδων των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης πιστοποιείται κατ' έτος, με πράξη του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, η οποία εκδίδεται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου. Ωστόσο, την παρούσα χονική στιγμή δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανανέωση της σύμβασης εργασίας των πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης που προσελήφθησαν δυνάμει των διατάξεων του ως άνω Π.Δ., μετά τη λήξη της πενταετίας.
Περαιτέρω, σας γνωρίζουμε ότι με την παράγραφο 10 του άρθρου 15 του κεφαλαίου Γ΄ του Ν.3938/2011 (ΦΕΚ Α-61) παρέχεται νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση προεδρικού διατάγματος, προς ρύθμιση ζητημάτων μεταθέσεων αποκλειστικά για τους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, μέχρι την έκδοση του οποίου οι μεταθέσεις της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Μεταθέσεων που ισχύει για το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό (Π.Δ. 170/1996). Περαιτέρω, με την υπ'αριθμ.52634 Φ.200.3/27.08.2012 Απόφαση του κ. Αρχηγού Π.Σ. έχει συγκροτηθεί Επιτροπή για την αναμόρφωση – τροποποίηση του Π.Δ. 170/1996 (Κανονισμός Μεταθέσεων) του Πυροσβεστικού Σώματος.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της χορήγησης ατομικού εξοπλισμού στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης, σας ενημερώνουμε ότι για το τρέχον έτος έχουν προωθηθεί αιτήματα ένταξης νέων προμηθειών ειδών στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών 2012 του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, των οποίων η υλοποίηση εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί το νωρίτερο σε ενάμιση έτος. Περαιτέρω, όπως ενημερωθήκαμε από την αρμόδια Υπηρεσία του Πυροσβεστικού Σώματος στην εν λόγω κατηγορία προσωπικού, δεν έχει χορηγηθεί δεύτερη στολή εργασίας καθώς και λοιπά μέσα ατομικής προστασίας τους, λόγω έλλειψης του απαιτούμενου αριθμού τεμαχίων σ'αυτά τα είδη στην Κεντρική αποθήκη Πυροσβεστικού Υλικού του Π.Σ. Ωστόσο, μερικά είδη από τον ανωτέρω εξοπλισμό θα χορηγηθούν στο εν λόγω προσωπικό όταν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες προμήθειάς τους. Σε κάθε περίπτωση καταβάλλονται προσπάθειες για ενίσχυση του προϋπολογισμού μας, ώστε να καταστεί ευχερής η κάλυψη των αναγκών σε είδη ατομικού πυροσβεστικού προστατευτικού εξοπλισμού.
Τα λοιπά θέματα (ένταξη των πυροσβεστών στα βαρέα και ανθυγιεινά, κ.λ.π.) εμπίπτουν προεχόντως στον κύκλο αρμοδιοτήτων των Υπουργείων Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Οικονομικών και τελούν σε συνάρτηση με τη δημοσιονομική κατάσταση και το εργασιακό περιβάλλον που διαμορφώνεται αναπόφευκτα στο πλαίσιο της ιδιαίτερα δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας, στην οποία βρίσκεται η χώρα. Πάντως, για την χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος, στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης που εμπίπτουν λόγω συνάφειας ειδικότητας στην υπ'αριθμ.οικ. 2/16519/0022/24.02.2012 (ΦΕΚ 465 Β΄/24.02.2012) Κοινή Υπουργική Απόφαση, η αρμόδια Υπηρεσία μας εξετάζει το ενδεχόμενο κατάρτισης και προώθησης σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
Επισημαίνεται ότι η αποζημίωση των οφειλομένων έτους 2012 έχει καθοριστεί με νομοθετική ρύθμιση και οι δικαιούχοι θα λάβουν την αποζημίωσή τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Πλέον όλων, το ζήτημα περί μεταβολής της σωματικής ικανότητας από 12, 13 ή 14 σε 11 υποψηφίων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, μεταγενέστερα της απόλυσής τους από το στράτευμα, εξετάζεται από το Υπουργείο μας σε συνδυασμό και με τα οριζόμενα στην υπ'αριθμ.260/2012 Γνωμοδότηση της Β΄Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Τέλος, από το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος λαμβάνονται, στα πλαίσια του ανθρωπίνως δυνατού και εφικτού, όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις για την εξυπηρέτηση του υπηρεσιακού και γενικότερα του δημοσίου συμφέροντος”.