Παρέμβαση Ανδριανού για τις καταγγελίες εγκατάλειψης του μυκηναϊκού Τάφου του Ατρέα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Παρέμβαση Ανδριανού για τις καταγγελίες εγκατάλειψης του μυκηναϊκού Τάφου του Ατρέα

Απρίλιος 12, 2019 - 09:55

φωτογραφία αρχείου eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μ. Ζορμπά με θέμα τις καταγγελίες περί εικόνας εγκατάλειψης του μυκηναϊκού Τάφου του Ατρέα.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εξαιρετικά αλγεινή εικόνα για την κατάσταση των μνημείων ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας δημιουργεί η ανάρτηση δημοσιογράφου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την επίσκεψή της στον θολωτό τάφο του Ατρέα στις Μυκήνες, όπου περιγράφει τη  δυσοσμία εντός του χώρου λόγω των νυχτερίδων που φωλιάζουν εκεί, τα σμήνη μελισσών που συχνά αποτρέπουν την είσοδο στο μνημείο καθώς τη μη λειτουργία κυλικείου.

 

Η αρνητική αυτή κατάσταση επιτείνεται από το γεγονός ότι για την κάλυψη των αναγκών που επεσήμανε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας έχουν διατεθεί από την κυβέρνηση μόνο το 15% των απαιτούμενων πόρων, γεγονός που αντανακλάται σε ελλείψεις σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας, σε περιορισμένα ωράρια λειτουργίας των χώρων και σε κλειστά πωλητήρια και κυλικεία.

 

Επισημαίνεται ότι τα έσοδα μόνο από πωλήσεις εισιτηρίων και αρχαιολογικούς χώρους της Αργολίδας υπερβαίνουν τα 5 εκ. ευρώ ετησίως.

 

Δεδομένου του ότι η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

 

  1. Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την ασφαλή πρόσβαση και την καθαριότητα του μνημείου;
  2. Πόσα κονδύλια έχουν διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων της Αργολίδας και σε τι ποσοστό αντιστοιχεί αυτό το ποσό σε σχέση με τα χρήματα που έχει ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για το 2019;
  3. Ποιες ενέργειες έχουν αναληφθεί για την έγκαιρη στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων της Αργολίδας με το απαραίτητο διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης και καθαριότητας;
  4. Ποιο είναι το πρόγραμμα λειτουργίας των αναψυκτηρίων και των πωλητηρίων των ως άνω αρχαιολογικών χώρων;».