Τατούλης: Τεράστια υπεραξία για την Πελοπόννησο η ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Τατούλης: Τεράστια υπεραξία για την Πελοπόννησο η ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων

Απρίλιος 13, 2019 - 12:52

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Τη βεβαιότητά του ότι το μεγάλο έργο της ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ συνιστά μεγάλη προσφορά, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην Πελοπόννησο και ότι θα δημιουργήσει τεράστιες υπεραξίες στην περιφερειακή της οικονομία εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά τη διάρκεια της διακαναλικής του συνέντευξης την Τετάρτη 10 Απριλίου 2019.

Το έργο ήδη κατασκευάζεται από την ανάδοχο εταιρεία ανακοίνωσε ο Πέτρος Τατούλης και τόνισε ότι πλέον ξεπεράστηκαν όλα τα προβλήματα που δημιουργούσαν αυτοί που δεν ήθελαν να γίνει το έργο. "Υπήρξε μια διαπλοκή των οικονομικών συμφερόντων, όλων αυτών που χαρακτηρίζαμε ως μαύρη μαφία των σκουπιδιών, μαζί με όλους αυτούς που εξαρχής αντιδρούσαν και δεν ήθελαν η Πελοπόννησος και οι Πελοποννήσιοι συμπολίτες μας να πιστωθούν αυτό το μεγάλο έργο" δήλωσε και σημείωσε το παράδοξο, βουλευτές όλων των πολιτικών κομμάτων, πλην του Πασοκ τότε, να έχουν προσχωρήσει σε μια ακόμα λογική καθυστέρησης του έργου.

"Είμαι από τους ανθρώπους που δεν μετανιώνω ποτέ για τις πρωτοβουλίες και τις ευθύνες που παίρνω. Αυτό το έχω αποδείξει στο δημόσιο βίο μου" τόνισε ακόμη ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και αναφέρθηκε στην εξέλιξη του έργου και τις δυσκολίες που έπρεπε να υπερβεί η Περιφερειακή αρχή.

"Εμείς σε δύσκολους καιρούς το 2012 αναλάβαμε μια ευθύνη που δεν μας ανήκε. Και την αναλάβαμε μπροστά στον κίνδυνο η χώρα μας να παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να τιμωρηθεί με μεγάλα πρόστιμα, καθώς θα ήταν η δεύτερη παραπομπή της για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων" ανέφερε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε ότι "τότε κλήθηκα να αναλάβω αυτή την ευθύνη, μπροστά στην αδυναμία και την ανικανότητα των δημοτικών αρχών, οι οποίες είχαν την αρμοδιότητα της ολοκληρωμένης διαχείρισης, σύμφωνα με τον ΠΕΣΔΑ του 2010".

"Μέσα από μεγάλες αγωνίες και αντιπαραθέσεις κατορθώσαμε και επιβάλλαμε ένα πρωτόγνωρο μοντέλο για τη χώρα, τη Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Μέχρι εκείνη τη ώρα ήταν ένα άγνωστο εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων στη χώρα. Κατορθώσαμε και το επιβάλαμε σε όλη τη χώρα, διαπιστώνοντας όλοι πλέον ότι είναι το μοναδικό εργαλείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων" σημείωσε ακόμη ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στη μεγάλη πολεμική από τον τότε Πρόεδρο της ΠΕΔ, Δήμαρχο Καλαμάτας, "ο οποίος ήταν αντίθετος με αυτό το σχέδιο, γιατί είχε βρει έναν τρόπο με τα γνωστά εργολαβικά συμφέροντα να μεταφέρει τα απόβλητα της Καλαμάτας και η ταφή τους να γίνεται σε χώρους αρχαιολογικούς, περιβαλλοντικούς, στην Φολόη, στην Αρχαία Ολυμπία, στη Γορτυνία και στις ευρύτερες περιοχές".

Οι Κυβερνήσεις υποστήριξαν το σχέδιο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ανέφερε στη συνέχεια ο Πέτρος Τατούλης, ιδιαίτερα δε όταν μετά από ένα πολύ σύντομο διεθνή διαγωνισμό με ανταγωνιστικό διάλογο, που για πρώτη φορά έμπαινε σε διεθνείς διαγωνισμούς στη χώρα, ο οποίος ολοκληρώθηκε σε 1,5 χρόνο, χωρίς να υπάρχει ένσταση ή αμφισβήτηση από κανέναν, κερδίζοντας  όλες τις διαδικασίες σε όλα τα αρμόδια δικαστήρια της χώρας. Η ΑΕΠΟ της περιβαλλοντικής μελέτης από την πλευρά του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθυστέρησε 1,5 χρόνο, με ευθύνη της τότε Γενικής Γραμματέως. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε 2,5 χρόνια ολοκληρώθηκε μια διαδικασία, για την οποία ο μέσος όρος σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν 7 – 8 χρόνια.

"Πετύχαμε επίσης την παραχώρηση 70 εκατομμυρίων ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση του έργου, εξασφαλίζοντας μείωση του κόστους στον πολίτη κατά 50 %" πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στην έγκριση του έργου από την παρούσα Κυβέρνηση, η οποία ουσιαστικά αποδέχθηκε ότι δεν είχε καμία πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών απορριμμάτων.

"Η νέα Κυβέρνηση το 2015 εξαρχής είχε μια διαφορετική πολιτική προσέγγιση. Η δική μας θέση ήταν ξεκάθαρη και, επειδή σεβόμαστε την απόφαση του Ελληνικού λαού, είπαμε στην Κυβέρνηση ότι αν δεν θέλει να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο ας προχωρήσει με νομοθετική ρύθμιση και να προχωρήσει με το δικό της σχέδιο. Χάσαμε περίπου 2,5 χρόνια προκειμένου να ξεπεράσουμε το πρόβλημα" δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης κ. Τατούλης.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο στον κάτωθι σύνδεσμο

https://www.youtube.com/watch?v=SFWdqEnT4DE