Απάντηση στον Ανδριανό: πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Απάντηση στον Ανδριανό: πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μειώσει το ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης

Νοέμβριος 13, 2012 - 16:33

φωτογραφία eurokinissi Γιώργος Κονταρίνης

Την πρόθεση της κυβέρνησης να μειώσει το ΦΠΑ στην προηγούμενη κλίμακα τονίζει ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης στην γραπτή του Απάντηση στην 3097/17-10-2012 Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Ανδριανός με θέμα τις εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες που έχει ο υψηλός ΦΠΑ 23% στον κλάδο της εστίασης.
Ο Υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι:
«Με το άρθρο 34 του ν. 3986/2011 (ΦΕΚ 125 τ. Α’) μετατάχθηκαν από 1-9-2011 από το μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23% τα μη αλκοολούχα ποτά, εκτός του μη αεριούχου νερού, και η εστίας γενικά, με εξαίρεση τις παραδόσεις έτοιμων φαγητών από κυλικεία που λειτουργούν εντός των εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας, τα οποία συνεχίζουν να υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
Οι συντελεστές ΦΠΑ 23% και 13% αποφασίστηκαν στα πλαίσια της ανάγκης εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού και της επίτευξης των στόχων της δημοσιονομικής πολιτικής, δεδομένης της ιδιαίτερα δυσχερούς τρέχουσας οικονομικής συγκυρίας για τα δημοσιονομικά μεγέθη της οικονομίας μας. Οι εν λόγω συντελεστές ΦΠΑ εξετάζονται διαρκώς, με ιδιαίτερη προσοχή και ευαισθησία, μελετώντας παράλληλα και το κόστος των επιπτώσεων στα Δημόσια έσοδα, στο πλαίσιο της επικείμενης θέσπισης νέου φορολογικού πλαισίου και ιδιαιτέρως εξετάζεται η μείωση των συντελεστών που εφαρμόζονται στην εστίαση.
Το Υπουργείο Οικονομικών έχει την πρόθεση να μειώσει το ΦΠΑ στην προηγούμενη κλίμακα. Η χρονική στιγμή λήψης και εφαρμογής μιας τέτοιας απόφασης είναι συνάρτηση της ανάγκης για σταθεροποίηση των δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας, αλλά ταυτόχρονα και της ανάγκης για αποτελεσματική ενίσχυση της αγοράς, ώστε να λειτουργήσει υπέρ της επιχειρηματικότητας και της μείωσης των τιμών».