Δυνατή Πόλη Ξανά - Τάσσος Χειβιδόπουλος: Πράσινη Πόλη (θέσεις προτάσεις)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Δυνατή Πόλη Ξανά - Τάσσος Χειβιδόπουλος: Πράσινη Πόλη (θέσεις προτάσεις)

Μάιος 02, 2019 - 12:49

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Θέσεις και προτάσεις «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΟΛΗ  της δημοτικής παράταξης  ''# Δυνατή Πόλη Ξανά '' Δήμου Άργους - Μυκηνών με υποψήφιο δήμαρχο τον Τάσσο Χειβιδόπουλο:

«ΠΡΑΣΙΝΗ» ΠΟΛΗ

Πρόγραμμα ανακύκλωσης στον Δήμο

Ο Δήμος Άργους – Μυκηνών δυστυχώς είναι από τους μοναδικούς δήμους της Ελλάδας, στον οποίον δεν υπάρχει κανένα απολύτως σχέδιο ανακύκλωσης υλικών. Προχωράμε σε άμεση δημιουργία και εφαρμογή ολοκληρωμένου προγράμματος ανακύκλωσης υλικών, με ταυτόχρονη τοποθέτηση ειδικών κάδων, σε όλον το Δήμο Άργους – Μυκηνών. Προγράμματα εκπαίδευσης των πολιτών σχετικά με την ανακύκλωση, θα πραγματοποιούνται πολύ συχνά, ενώ θα καθιερωθούν και ειδικές δράσεις για τα παιδιά, οι οποίες θα ενισχύσουν την οικολογική τους συνείδηση.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα FOLLOW GREEN www.folowgreen.gr.

Στο πρόγραμμα αυτό εντάσσονται καθημερινά νέοι δήμοι και κάθε φορά που ανακυκλώνεις κερδίζεις πόντους! Χρησιμοποιείς τους πόντους επιβράβευσης που έχεις συγκεντρώσει και τους εξαργυρώνεις, για να αποκτήσεις κουπόνια προσφορών στις τοπικές επιχειρήσεις του Δήμου. Δωρίζεις μέρος από τους πόντους επιβράβευσής σου σε σχολεία της επιλογής σου, στο πλαίσιο του μαθητικού μαραθωνίου ανακύκλωσης. 

 Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις ταράτσες σχολείων. Η ενέργεια που θα παράγεται θα επαρκεί για την παροχή ενέργειας σε δημοτικές υποδομές και ένα μεγάλο κομμάτι θα διατίθεται στις φτωχές οικογένειες του Δήμου μας, που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. 

 Led φωτισμός

Άμεση αντικατάσταση λαμπτήρων με λαμπτήρες led σε όλα τα δημοτικά κτίρια του Δήμου (Κέντρα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχολεία, ΚΕΠ κοκ) και τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων τύπου LED, στο πλαίσιο της συνολικής αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δημοτικού οδοφωτιστικού δικτύου. Ένα έργο με πολλά και πολύπλευρα οφέλη, που υπόσχεται την αισθητή βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, των συνθηκών οδικής ασφάλειας, αλλά και του γενικότερου αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, προσβλέποντας παράλληλα σε μια πολύτιμη εξοικονόμηση πόρων.

 Λευκοί δρόμοι:

Οι «λευκοί δρόμοι» είναι σημαντικοί για τη μείωση της θερμοκρασίας στην πόλη και τη βελτίωση των κλιματολογικών συνθηκών. Το καλοκαίρι, η μαύρη άσφαλτος απορροφά την ηλιακή ακτινοβολία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υψηλές θερμοκρασίες. Το λευκό επίστρωμα Cool Seal αντανακλά τις ακτίνες του ηλίου, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία στο έδαφος να μειώνεται αισθητά. Η μείωση της θερμοκρασίας δεν είναι αισθητή μόνο τους δρόμους αλλά και στα κτίρια.

Να σημειωθεί ότι στο φαινόμενο της αστικής θερμονησίδας, η θερμοκρασία στο κέντρο μιας πόλης είναι μεγαλύτερη από αυτή των προαστίων και της αγροτικής περιοχής που την περιβάλλει. Για μικρές πόλεις η τιμή της διαφοράς θερμοκρασίας είναι 2-3° C, ενώ για μεγάλες πόλεις όπως π.χ. η Αθήνα μπορεί να φτάσει τους 10-12° C.

Σε πρώτη φάση, με το καινοτόμο αυτό υλικό θα εμπλουτιστούν οι οδοί περιμετρικά του κέντρου του Άργους, το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες γίνεται ανυπόφορο λόγω της ζέστης.

Η πιλοτική αυτή δράση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολλούς δρόμους στην πόλη του Λος Άντζελες και πρόσφατα και στην Αθήνα, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την Ανθεκτικότητα και την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Επέκταση

Προχωράμε σε επεκτάσεις του Δημοτικού Φωτισμού σε όλες τις κοινότητες, μέσα από ένα καλά οργανωμένο και μελετημένο σχέδιο τετραετίας, που θα έχει στόχο την βελτίωση του Δημοτικού Φωτισμού και όχι την εξυπηρέτηση ημετέρων.

Νέα τεχνολογία και αυτοματισμοί για εξοικονόμηση ενέργειας

Προβαίνουμε σε αυτοματισμούς, προκειμένου να βελτιώσουμε την ποιότητα του Δημοτικού Φωτισμού. Τα συστήματα αυτά θα μας δώσουν επίσης την δυνατότητα να έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας, σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50%. Μέσω των αυτοματισμών, θα έχουμε μια συνολική ηλεκτρονική παρακολούθηση του Δημοτικού Φωτισμού, προκειμένου να παρεμβαίνουμε σε άμεσους χρόνους σε τυχόν βλάβες, ενώ παράλληλα θα δώσουμε την δυνατότητα στον πολίτη να δηλώνει άμεσα την βλάβη, είτε μέσω του διαδικτύου, είτε με ένα απλό sms.

Για την χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού θα υποβάλλουμε πρόταση στο ΕΣΠΑ ή θα προχωρήσουμε σε δανεισμό από το ειδικό, ιδιαίτερα ευνοϊκό πρόγραμμα, που έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε συνεργασία με το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.