Η μεγάλη "σφαγή" σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η μεγάλη "σφαγή" σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα

Φεβρουάριος 11, 2012 - 11:51

Σφαγή θέσεων εργασίας, μισθών και επιδομάτων υπόσχεται στην Τρόικα η κυβέρνηση, με το νέο Μνημόνιο που κατέθεσε προς ψήφιση στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Παρασκευής.
Στο νέο Μνημόνιο δεσμεύεται για την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει η χώρα έως το 2015.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση δεσμεύεται για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 1% το 2012, δηλαδή 2,2 δισ. ευρώ, παρότι αναγνωρίζει τον κίνδυνο βαθύτερης ύφεσης.
Με το νέο Μνημόνιο ορίζεται ότι η κυβέρνηση θα λάβει επιπρόσθετα μέτρα πέραν εκείνων που έχουν ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2012. Θα ληφθούν μέτρα ύψους 1,5% του ΑΕΠ το 2012 (3,3 δισ. ευρώ) και άλλα 5% του ΑΕΠ ως το 2015, δηλ. 12 δισ. ευρώ.
Σε γενικές γραμμές προβλέπεται:
• Ψήφιση ενός συμπληρωματικού προϋπολογισμού με στόχο πρωτογενούς ελλείμματος 1% του ΑΕΠ που θα περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που ακολουθούν.
• Μείωση λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά €200 εκατομμύρια.
• Προσαρμογή λοιπών δαπανών κατά €280 εκατ., εκλογικές δαπάνες, επιδοτήσεις για απομακρυσμένες περιοχές, πιστώσεις για το Υπουργείο Παιδείας, (συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών στο εξωτερικό, αποζημιώσεις προσωπικού των πανεπιστημίων, αναπληρωτές καθηγητές στην δευτεροβάθμια σχολεία, λειτουργικές δαπάνες λειτουργίας των γυμνασίων), κατανομές του Υπουργείου Γεωργίας, και μεταφορές σε φορείς.
•Προσαρμογή επικουρικών συντάξεων και θέσπιση αλλαγών σε ασφαλιστικά ταμεία που λαμβάνουν υψηλές επιδοτήσεις από τον προϋπολογισμό ώστε να πραγματοποιηθεί εξοικονόμηση κατά €300 εκατ. το 2012.
• Περικοπή εγχώριων επενδύσεων κατά €400 εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012.
•Περικοπή αμυντικών δαπανών κατά €300εκατ. σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2012 σε ταμειακή και σε λογιστική βάση.
• Εντοπισμός και υλοποίηση περικοπών €325 εκατ. σε επιπρόσθετες μόνιμες διαρθρωτικές δαπάνες.
• Εξάλειψη 550 θέσεων αντιδημάρχων στην τοπική αυτοδιοίκηση, με ισχύ από το τέλος του Φεβρουαρίου, συμπεριλαμβανομένων και των συσχετιζόμενων θέσεων προσωπικού.
• Ανάληψη δράσης (όλοι οι νόμοι, Υπουργικές Αποφάσεις και εγκύκλιοι) για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης των φαρμάκων και μείωση του ποσοστού και της τιμής των γενόσημων φαρμάκων:
• Υιοθέτηση νόμου και ΥΑ για τον καθορισμό των ανώτατων τιμών των γενόσημων φαρμάκων στο 40 τοις εκατό και για τα μη πατενταρισμένα στο 50 τοις εκατό των πατενταρισμένων προϊόντων.
• Μείωση των περιθωρίων κέρδους για τα φαρμακεία κάτω από 15 τοις εκατό. Μείωση των περιθωρίων χονδρικής από 5,3 σε 5 τοις εκατό το πολύ. Δημιουργία ενός σταθερού περιθωρίου €30 για όλα τα φάρμακα άνω των €200. Αύξηση εκπτώσεων για τα φαρμακεία με κύκλο εργασιών άνω των €35.000.
• Υιοθέτηση νόμου περί εκπτώσεων που θα αποφέρει €250 εκατ. συν τις δαπάνες (μετά φόρων), με αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2012 που θα υπερβαίνει τα €240 εκατ. το μήνα. Η εν λόγω έκπτωση θα νομοθετήσει για την περίοδο 2012-15.
• Να γίνει υποχρεωτική: η ηλεκτρονική συνταγή για όλους τους γιατρούς (και τα φαρμακεία θα αποζημιώνονται μόνο για τις ηλεκτρονικές καταχωρήσεις). Συνταγογράφηση του φθηνότερου προϊόντος ανά δραστική ουσία. Διεθνή πρωτόκολλα για 160 ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των 10 πιο ακριβών.
• Ενημέρωση αρνητικής λίστας φαρμάκων και λίστας παραφαρμακευτικών προϊόντων. Έκδοση ΥΑ που να επιτρέπει τη προσθήκη νέων εμπορικών σημάτων στο θετικό κατάλογο, εάν έχουν συμπεριληφθεί από τα δύο τρίτα των χωρών της ΕΕ.
•Ακύρωση φορολογικής αμνηστίας, με εξάλειψη της αναστολής της ποινικής δίωξης και της δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
• Λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι οι καταγγελίες σχετικά με επιβεβαιωμένα απλήρωτα φορολογικά χρέη που προκύπτουν από έναν έλεγχο διαβιβάζονται για ποινική δίωξη και στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης,
•Υποχρεωτική εξάντληση για τις μεγάλες φορολογικές υποθέσεις της διοικητικής επίλυσης διαφορών πριν την πρόσβαση σε δικαστικές προσφυγές.
• Αυστηροποίηση των κανόνων για την παραίτηση από την κατάθεση για την πρόσβαση δικαστικών προσφυγών (χωρίς να θίγεται η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης).
Πάντως, εάν δεν αποδώσουν όλα αυτά τα μέτρα, η κυβέρνηση δεσμεύεται να λάβει και άλλα, με πρόσθετες μειώσεις στους μισθούς του δημόσιου τομέα και στις κοινωνικές δαπάνες καθώς και στις αμυντικές δαπάνες. Παρομοίως, στη περίπτωση μιας διαρκούς υπέρ απόδοσης η οποία θεωρηθεί μόνιμη, θα τεθούν αυστηρότεροι στόχοι για το έλλειμμα αλλά μπορεί επίσης να γίνει και μια μείωση στις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.
Πηγή: protothema.gr