25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Time to read
less than
1 minute
Read so far

25 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά

Μάιος 24, 2019 - 22:52

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», για 16η συνεχή χρονιά, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου, διοργάνωσε συνάντηση για τις νέες δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης παιδιών, καθώς και των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες και υψηλού κινδύνου ομάδες.

Το 2018 σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» 191 εξαφανισμένα παιδιά αναζητήθηκαν στην Ελλάδα εκ των οποίων 148 τελικά εντοπίστηκαν. 11 φορές ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός Amber Alert Hellas. Αντίστοιχα, το πρώτο τετράμηνο του 2019 αναζητήθηκαν 37 εξαφανισμένα παιδιά και εντοπίστηκαν 33, ενώ σε 2 περιπτώσεις ενεργοποιήθηκε το Amber Alert Hellas. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων την περίοδο 2018 μέχρι και τις 11/5/2018, ενώ διαχειρίστηκε 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων το 2018 και 404 αντίστοιχες υποθέσεις από 1/1/2019 έως τις 11/5/2019.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας και τις εντολές των εισαγγελικών αρχών», τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος, ενώ συμπλήρωσε: «Για άλλη μια χρονιά αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ενώνοντας τις δυνάμεις μας και αξιοποιώντας τις γνώσεις μας, την τεχνολογία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, επαγγελματίες και εθελοντές, μπορούμε να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε με αποτελεσματικότητα και άμεσα όταν ένα παιδί εξαφανίζεται καθιστώντας την Ελλάδα πρότυπο σε παγκόσμιο επίπεδο στη διαχείριση αυτών περιστατικών».

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κα. Ξένη Δημητρίου Βασιλοπούλου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ισχυρών συμμαχιών για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης παιδιών, όπως αυτής μεταξύ της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου με «Το Χαμόγελο του Παιδιού». Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης συνεργασίας η κα. Δημητρίου Βασιλοπούλου στάθηκε στη σημασία των πρόσφατων εκπαιδεύσεων που υλοποίησε το προηγούμενο διάστημα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη, με στόχο την επιμόρφωση των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και τη βελτίωση διαχείρισης των περιστατικών εξαφάνισης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα καινοτόμα υπηρεσία και το πρόγραμμα Missing Alert που θα υλοποιήσει ο Οργανισμός στο πρότυπο του Amber Alert Hellas για την πρόληψη και αντιμετώπιση των περιστατικών εξαφάνισης ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες καθώς και ομάδες υψηλού κινδύνου. Στόχος της υπηρεσίας αυτής είναι να παρέχει εξειδικευμένη προστασία σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο (π.χ λόγω νοητικής στέρησης, ψυχολογικών προβλημάτων κ.α), που αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές ή αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής.

Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο χρήσης νέων εργαλείων και τεχνολογικών μέσων, η αξιοποίηση των οποίων γίνεται δυνατή από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» χάρη στη σύμπραξη διεθνών Οργανισμών, εταιρειών τεχνολογίας με ηγετικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και εταιρειών και φορέων στην Ελλάδα παρουσιάστηκαν:

§ η εφαρμογή Missing Alert App με την ευγενική υποστήριξη της COSMOTE

§ το πρόγραμμα Child Rescue, με τη συμμετοχή 10 οργανισμών από 6 χώρες της Ε.Ε και τον συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

§ η πλατφόρμα GMCNgine

§ το πρόγραμμα FIA Missing Child Alert

§ το Chat App της Γραμμής SOS 1056 που υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας.

Επιπλέον, έγινε παρουσίαση των νέων μελών του προγράμματος «Amber Alert Hellas», με τη συμμετοχή της DHL Express και του Συλλόγου Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, καθώς και των νέων μελών της Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».

Στον προαύλιο χώρο του Ζαππείου παρουσιάστηκαν τα υλικοτεχνικά μέσα που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και οι συναρμόδιοι δημόσιοι και εθελοντικοί φορείς, όπως το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «Οδυσσέας», ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ποδήλατα, μοτοσυκλέτες, τροχήλατες γεννήτριες, οι εθελοντές χειριστές της αναβαθμισμένης Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», εθελοντές διασώστες από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, κυνοφιλικές ομάδες και οχήματα από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛ.ΑΣ, το Λιμενικό Σώμα, το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού:

To 2018:

§ 814 μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

§ 846 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

§ 1.122 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

§ 191 παιδιά εξφανίστηκαν και αναζητήθηκαν

§ 148 παιδιά εντοπίστηκαν

§ 11 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT

§ 3 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

§ 12.487 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

1ο Τετράμηνο 2019

§ 515 μαθητές συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

§ 277 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

§ 668 γονείς και κηδεμόνες συμμετείχαν σε διαδραστικές παρεμβάσεις

§ 37 παιδιά εξαφανίστηκαν και αναζητήθηκαν

§ 33 παιδιά εντοπίστηκαν

§ 2 ενεργοποιήσεις του AMBER ALERT

§ 2 κινητοποιήσεις της ομάδας έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»

§ 2.172 κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας:

Η Ελληνική Αστυνομία διαχειρίστηκε 299 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων την περίοδο από 1/1/2018 μέχρι και τις 11/5/2019. Για το 2018 το ποσοστό ανεύρεσης ήταν 85,95%, ενώ για το 2019 82,20%. Παράλληλα η ΕΛ.ΑΣ διαχειρίστηκε 1.110 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων το 2018 και 404 αντίστοιχες υποθέσεις από 1/1/2019 έως τις 11/5/2019 με ποσοστό ανεύρεσης γύρω στο 30%.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά «Missing Children Europe» που εδρεύει στις Βρυξέλλες το 2018:

§ πραγματοποιήθηκαν 91.655 κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά σε 26 Ευρωπαϊκές Γραμμές Βοήθειας

§ 58.2% των υποθέσεων εξαφανισμένων παιδιών αφορούσαν υποθέσεις φυγής ή εξώθησης σε φυγή από δομές φιλοξενίας, που αποτελούν την πιο συχνή κατηγορία εξαφανίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

§ 5% των κλήσεων αφορούσαν σε υποθέσεις αρπαγής και πρόληψης των εξαφανίσεων παιδιών

§ 14% των περιστατικών εξαφανίσεων αφορούσαν σε διασυνοριακές υποθέσεις εξαφανίσεων

§ Στο 20% των περιπτώσεων, τα συστήματα έγκυρης και έγκαιρης προειδοποίησης, όπως το Amber Alert στην Ελλάδα, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον εντοπισμό των παιδιών που εξαφανίστηκαν

§ 23% των εξαφανισμένων παιδιών υπέστησαν κάποια μορφή βίας, κακοποίησης, παραμέλησης ή/και εκμετάλλευσης

§ Ένας από τους πιο συχνούς λόγους εξαφάνισης παιδιών μεταναστών και προσφύγων ήταν η έλλειψη εμπιστοσύνης των παιδιών στο σύστημα προστασίας, η επιθυμία τους να φύγουν με φίλους, οι μακρόσυρτες γραφειοκρατικές διαδικασίες και το γεγονός ότι οι δομές φιλοξενίας ήταν ανεπαρκείς και ακατάλληλες για παιδιά.

Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά που εδρεύει στην Ουάσινγκτον (ICMEC):

§ Το 2018 πραγματοποιήθηκαν 424.066 καταγγελίες για εξαφανισμένα παιδιά στις ΗΠΑ

§ Το 2018 33,467 παιδιά εξαφανίστηκαν στην Ισπανία

§ 25.000 παιδιά και νέοι εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στην Αυστραλία

§ Περισσότερα από 80.000 παιδιά εξαφανίζονται σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο

§ Περίπου 40.000 παιδιά δηλώνονται ως εξαφανισμένα κάθε χρόνο στην Βραζιλία

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Γραφείο Τύπου του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο 210-3306140 ή στο press@hamogelo.gr

Με εκτίμηση,

Δημήτρουλας Νικήτας
ΚΑΚΕ Τρίπολης

ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ελευθερίου Βενιζέλου 34

22100, Τρίπολη