Ο Κοδέλας για τις απολύσεις και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ο Κοδέλας για τις απολύσεις και για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Νοέμβριος 20, 2012 - 19:25

Τη Δευτέρα 19/11 ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρης Κοδέλας, συναντήθηκε  με το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργαζομένων Τοπικής Αυτοδιοίκησης Αργολίδας και στη συνέχεια συμμετείχε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπλιέων. Οι παρεμβάσεις αυτές έγιναν με αφορμή τη διαθεσιμότητα/απολύσεις δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων καθώς και τις συνέπειες της Πράξης Νομθετικούς Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε την Κυριακή το βράδυ(!) και επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία των Ο.Τ.Α.
Σχετικά με το ζήτημα των απολύσεων ο Δημήτρης Κοδέλας δήλωσε:
“Οι πολιτικές των μνημονίων έχουν καταργήσει κάθε έννοια εργασιακού δικαιώματος και αυτό αφορά τόσο στον ιδιωτικό τομέα (διευκόλυνση απολύσεων, κατάργηση συμβάσεων, κ.ά.) όσο πλέον και στο δημόσιο. Η ανασφάλεια για το αν οι “προνομιούχοι” με τους πετσοκομμένους μισθούς, που έχουν σήμερα δουλειά θα εργάζονται και αύριο ή ακόμα και σε τι απόσταση από την οικογένειά τους θα εργάζονται, αφήνει αδιάφορη την κυβέρνηση η οποία το μόνο που επιδιώκει είναι να παραδώσει λίστες απολυμένων δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων  στην τρόικα.
Σε μια κοινωνία εξοντωμένη, με την ανεργία στο 25%, τους απολυμένους καθημερινά να ξεπερνούν τους χίλιους και τους απλήρωτους εργαζόμενους να είναι δεκάδες χιλιάδες, οι κυβερνώντες επιδιώκουν να προσθέσουν και άλλες χιλιάδες ανέργους και διαλυμένες οικογένειες. Οι επιλογές αυτές δεν υλοποιούν τις αναγκαίες βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη η δημόσια διοίκηση και η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά εγκαθιστούν ένα καθεστώς ανασφάλειας, αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας.
Το να διαφωνεί κανείς με αυτή την επιλογή μοιάζει ποινικοποιημένο στη δημόσια συζήτηση όπως αυτή διεξάγεται στα ΜΜΕ. Το μόνο που “επιτρέπεται” να δηλώνει κανείς είναι η συμφωνία του στις απαιτήσεις της τρόικας για απολύσεις και δυστυχία.
Σε διαθεσιμότητα και αργία πρέπει να τεθεί το συντομότερο δυνατό η κυβέρνηση. Αυτοί, που ενώ κρύβουν τις λίστες με τους φοροφυγάδες φίλους τους, φτιάχνουν λίστες με εργαζόμενους προς απόλυση. Επίορκη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία, που άλλα έλεγε προεκλογικά, άλλα στην προγραμματική συμφωνία και άλλα κάνει τώρα.”
Σχετικά με το ζήτημα της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και πιο ειδικά των απικείμενων αλλαγών στους Ο.Τ.Α.:
“Η κυβέρνηση χθες, Κυριακή, υπέγραψε άλλη μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καταργώντας με τον τρόπο αυτό το Κοινοβούλιο και καταλύοντας για ακόμη μια φορά την όποια έννοια Δημοκρατίας. Σύμφωνα με αυτή, οι περίφημες “δόσεις” και τα έσοδα του Ταμείου αποκρατικοποιήσεων θα καταλήγουν σε λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του Χρέους. Παράλληλα, μεταξύ άλλων,  επιχειρείται η πλήρης κατάργηση κάθε έννοια αυτοδιοίκησης στους ΟΤΑ και η μετατροπή τους σε μηχανισμούς προώθησης των μνημονιακών πολιτικών, με την επιβολή οικονομικών βαρών στους δημότες. Πλέον, σε μια δραματική συγκυρία για τους πολίτες, οι Δήμοι δεν θα μπορούν να παίξουν ένα ρόλο ανακούφισης και προστασίας των θυμάτων των πολιτικών της Τρόικα και θα οδηγηθούν στον περιορισμό των κοινωνικών υπηρεσιών και στην  ιδιωτικοποίηση βασικών αρμοδιοτήτων τους. Υποχρεώνονται έτσι να συνδιαλέγονται με τους κάθε λογής Φούχτελ, που επιδιώκουν να κάνουν business σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών. Με τις μεθοδεύσεις αυτές η κυβέρνηση επιδιώκει να φορτώσει στους δημότες τις δικές της αμαρτίες  και όσων δημοτικών αρχών λειτουργούν σε καθεστώς αδιαφάνειας και σπατάλης. Αυτό δε λέγεται εξορθολογισμός αλλά συλλογική τιμωρία των απλών ανθρώπων, που για μια ακόμη φορά θα κληθούν να πληρώσουν νέα βάρη.
Οι δημοτικές αρχές έχουν να επιλέξουν, αν θα στηρίξουν τη μετατροπή τους σε «ετεροδιοικούμενες» μνημονιακές επαρχίες, ή αν θα αντισταθούν μαζί με την υπόλοιπη κοινωνία, σε ένα λαϊκό ρεύμα αντίστασης και απαλλαγής από την τρόικα και τα μνημόνια, ανακούφισης της κοινωνίας, ανασυγκρότησης της οικονομίας της χώρας.
Τέλος, όσοι ψήφισαν το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο σύμφωνα με τα λεχθέντα υπουργού γράφτηκε από άλλους, που “μας πάτησαν στο λαιμό”, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας δώσουν εξηγήσεις στους πολίτες για αυτά που έρχονται...”
Γραφείο Τύπου