Από τη φρίκη της Σιέρρα Λεόνε… στο ΜΙΤ (video)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Από τη φρίκη της Σιέρρα Λεόνε… στο ΜΙΤ (video)

Νοέμβριος 22, 2012 - 11:30

Ένα παιδί ανοίγει τα «φτερά» του...
Ακόμα και μέσα στην απόλυτη δυστυχία και παρακμή, ένας άνθρωπος μπορεί να δημιουργήσει... Ο 16χρονος Κέλβιν Ντο από τη Σιέρρα Λεόνε είναι ένα φωτεινό παράδειγμα, ένα σύμβολο θάρρους και ελπίδας για όλους τους ανθρώπους που νιώθουν εγκλωβισμένοι σε κοινωνίες δίχως μέλλον.
Στα 13 του ο Κέλβιν μπορούσε ήδη να φτιάξει μόνος του μπαταρίες και διάφορες άλλες μοναδικές κατασκευές μαζεύοντας μικροαντικείμενα από τα σκουπίδια και ενώ κανείς ποτέ δεν του έδειξα πώς να κάνει κάτι τέτοιο. Το αυτοδίδακτο παιδί δημιούργησε το δικό του ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ κατάφερε να βρει τρόπους να παράγει φωτισμό επειδή η πόλη του κάθε εβδομάδα βυθιζόταν στο σκοτάδι.
Πλέον ήρθε η ώρα για τον 16χρονο να ανοίξει τα φτερά του. Και δεν υπάρχει καλύτερο μέρος γι αυτό, από το ΜΙΤ! Ο Κέλβιν είναι το νεαρότερο άτομο που έγινε ποτέ δεκτό στο πρόγραμμα του ΜΙΤ «Visiting Practitioner's» και έχει καταφέρει να γίνει θέμα στο CNN αλλά και όλα τα μεγάλα αμερικανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Σιέρα Λεόνε
Το κατόρθωμα του Κέλβιν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί κανείς τι κατάσταση επικρατεί στη γενέτειρά του. Η Σιέρα Λεόνε είναι μία χώρα με το χαμηλότερο δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης παγκοσμίως, όπου το προσδόκιμο ζωής στο σύνολο του πληθυσμού ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2009 τα 41,24 χρόνια! Η χώρα είναι από τις φτωχότερες στον κόσμο, με μεγάλες ανισότητες στην κατανομή του εισοδήματος, ενώ δυνατότητα ανάγνωσης και γραφής έχει μόνο το 35% του πληθυσμού. Η χώρα ρημάχτηκε κυριολεκτικά από τον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε το 1991 και διήρκεσε δέκα ολόκληρα χρόνια.
Το βίντεο παρακάτω περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την πορεία του νεαρού Κέλβιν.
Από το protothema.gr

XOLOLrUBRBY