31ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό 2019

Time to read
less than
1 minute
Read so far

31ο Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό 2019

Ιούλιος 30, 2019 - 13:17

Το μη κερδοσκοπικό σωματείο Όμιλος για την Μελέτη, Έρευνα & Διάχυση του Πολιτισμού (ΟΜ.Ε.ΔΙ.ΠΟ.) σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου και με την οικονομική και ηθική υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Πορτοχελίου (Σ.Φ.Ι.Π.) θα πραγματοποιήσει φέτος για 31η συνεχόμενη χρονιά στο Πορτοχέλι Αργολίδας, από 1 έως 15 Αυγούστου, το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη και τον Πολιτισμό. Το Φεστιβάλ, το οποίο ιδρύθηκε τo 1988 από τον πιανίστα και μουσικοπαιδαγωγό, Γιώργο Μάνεση, θα προσφέρει υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο κοινό το οποίο απαρτίζεται από τους κατοίκους και τους επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, του Πορτοχελίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας.

Στην φετινή διοργάνωση πρόκειται να λάβουν μέρος καταξιωμένοι και διεθνούς κύρους καλλιτέχνες και νέοι ανερχόμενοι καλλιτέχνες από εννιά διαφορετικές χώρες (ΗΠΑ, Νορβηγία, Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Βέλγιο, Ρουμανία, Αλβανία)συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του κτήματος Μάνεση με ελεύθερη είσοδο.

Μουσική εκπαίδευση-παρουσίαση νέων καλλιτεχνών

Νέοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μουσικό εργαστήρι και να εμφανιστούν σε συναυλία μαζί με έμπειρους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.
Συγκεκριμένα:
• Ο μετακληθείς από το Newport Music Festival (ΗΠΑ) διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και καθηγητής πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa (Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρης Ζαμπάρας, θα πραγματοποιήσει, από κοινού με τον απόφοιτο μουσικολογίας του Νέου Βουλγαρικού Πανεπιστημίου της Σόφιας Δρ. Γιάννη Γρηγοράκη και τον διπλωματούχο πιάνου, μεταφραστή και ερευνητή σε θέματα παιδαγωγικής του πιάνου Στέφανο Θεοδωρίδη, εργαστήριο πιάνου βασισμένο στην παιδαγωγική του σολίστ και μουσικοπαιδαγωγού Γιώργου Μάνεση. Η θεματική του εργαστηρίου θα είναι «φάσεις μελέτης ενός μουσικού έργου».
Μουσικές Εκδηλώσεις
Το Φεστιβάλ για άλλη μια χρονιά θα δώσει την ευκαιρία στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής της Ερμιονίδας να παρακολουθήσουν ρεσιτάλ, συναυλίες μουσικής δωματίου και χορωδιακών έργων με Έλληνες και ξένους διεθνούς κύρους καλλιτέχνες.
• Ρεσιτάλ πιάνου με τον σολίστ και καθηγητή πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa (Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρη Ζαμπάρα (09/08).
• Μουσική δωματίου με τον Αμερικανό σολίστ και καθηγητή βιολοντσέλου στο University of South Florida Scott Kluksdahl (08/08).
• Μουσική δωματίου με τον Γερμανό βιολονίστα και εξάρχων της Ορχήστρας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας David Schultheiß, την βιολοντσελίστα της Ορχήστρας της Κρατικής Όπερας της Βαυαρίας Κατερίνα Γιαννιτσιώτη και τον σολίστ και καθηγητή πιάνου στο πανεπιστήμιο της Tampa (Η.Π.Α.) Δρ. Γρηγόρη Ζαμπάρα (06/08).
• Ρεσιτάλ τραγουδιού με την υψίφωνο Girgina Girginova (Βουλγαρία) και την σολίστ και καθηγήτρια πιάνου στην Εθνική Ακαδημία Μουσικής Pancho Vladiguerov (Σόφια) Ivelina Ivantcheva (Βουλγαρία) (07/08).
• Μουσική δωματίου με την ελληνογερμανή σολίστ και καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Ωδείο της Βιέννης Aristea Caridis (04/08).
• Χορωδιακή μουσική με το σύνολο Cantus non verba και το Χορωδιακό Εργαστήρι Ερμιόνης υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Κόγκου.
• Ρομαντική μουσική δωματίου με τον διεθνώς καταξιωμένο αρχιμουσικό και κορνίστα Dariusz Mikulski, τον επί χρόνια εξάρχοντα βιολονίστα της Καμεράτας Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής Sergiu Nastasa και την διαπρεπή ελληνίδα πιανίστα Μαρία Γιαβρούμη.

Εικαστικά & Σύγχρονη Tέχνη

Το Φεστιβάλ στο πλαίσιο της στήριξης νέων εικαστικών τάσεων, θα προβάλλει το βίντεο site specific installation performance “Η ανθρωπομετρία μιας μεταβιομηχανικής πόλης” της εικαστικού και performer Αιμιλίας Μπουρίτη (12/08).
Άνθρωπος & Eπιστήμη-Έρευνα Κοινωνία
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν εισηγήσεις από επιστήμονες και ερευνητές. Αναλυτικότερα:
• Η νομικός και μεταφράστρια στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ερευνήτρια Ζωή Ξαρλή, στις 08/08 θα πραγματοποιήσει ομιλία τίτλο «Ύβρις και Νέμεσις ανά τους αιώνες».
• Το πρώην μέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας και επίτιμη πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής Ιωάννα Μαρή, θα κάνει στις 05/08 ομιλία με τίτλο «Μητέρα, παιδαγωγός της ανθρωπότητας».
• Η Δρ. Κλινικής Βιοχημείας και Ανοσολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Κατερίνα Σκενδέρη Τριγκάκη θα πραγματοποιήσει στις 14/08 ομιλία με τίτλο «Μεσογειακή διατροφή & ελληνικά νησιά».
• Η νομικός και μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) κα Άρτεμις Χατζή θα πραγματοποιήσει στις 07/08 ομιλία με τίτλο «Ο αέρας που αναπνέουμε».
• Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών φιλόλογος Θέλγη Καταχανάκη θα πραγματοποιήσει στις 11/08 ομιλία με τίτλο: «Ο Ορφέας: το κύτταρο της ελληνικής ψυχής».
• Η φιλόλογος Σοφία Κριμιτζά θα κάνει στις 08/08 ομιλία με τίτλο «Πυθαγορικός βίος».
• Ο σύλλογος χορευτικής έκφρασης και λαογραφικής μελέτης Δόλοπες σε επιμέλεια του χοροδιδάσκαλου Γιώργου Κόνιαρη θα παρουσιάσει στις 03/07 ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς από την Ήπειρο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και τον Πόντο με αφιέρωμα στα 100 χρόνια από την Γενοκτονία των Ποντίων. Παράλληλα θα προβληθεί βίντεο παραδοσιακού χαρακτήρα.
• Ο Νορβηγός ψυχολόγος Steffen Andreas Rostock Svendsen θα πραγματοποιήσει από 05-12/08 εργαστήριο Συστημικής Αναπαράστασης (Family Constellation Workshop).

Το Διεθνές Φεστιβάλ Πορτοχελίου για την Τέχνη & τον Πολιτισμό πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και σε συνεργασία με τον Δήμο Ερμιονίδας και την Δημοτική Κοινότητα Πορτοχελίου.
Χορηγοί του Φεστιβάλ είναι ο Σύλλογος Φίλων Πορτοχελίου (Σ.ΦΙ.Π.) και τα Ελευσινιακά Πλαστικά-Αφοί Μαραγκού Ο.Ε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ιστοσελίδα www.phifestival.com
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 27540-51206

Με εκτίμηση,
Ο πρόεδρος                                   ο γραμματέας
Γιάννης Γρηγοράκης           Στέφανος Θεοδωρίδης