Χορευτικός Αύγουστος για το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Χορευτικός Αύγουστος για το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου Ελληνίδων Άργους

Σεπτέμβριος 11, 2019 - 20:57

Μπορεί η χορευτική χρονιά για το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους, τυπικά να ξεκινά τον Οκτώβρη και να λήγει αρχές Ιουλίου με την ετήσια τελική του παράσταση, όμως, στην πραγματικότητα οι χοροί δε σταματούν ποτέ. Ο φετινός Αύγουστος υπήρξε πλούσιος σε χορευτικές εμπειρίες. Η χορευτική αυτή οικογένεια, ανταποκρινόμενη στα καλέσματα που δέχεται, χορεύει σε τόπους κοντινούς και μακρινούς. 

    Έτσι λοιπόν, το Σάββατο 10 Αυγούστου 2019 συμμετείχε μετά από πρόσκληση του Εξωραϊστικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίων Κλεωνών "Ο Φωκάς" στο 14ο Συναπάντημα Παραδοσιακών Χορευτικών Συλλόγων στην Κεντρική Πλατεία Αρχαίων Κλεωνών. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά  από τη παραδοσιακή μουσική  ορχήστρα  «ΧΟΡΟΣΤΑΛΙΤΕΣ» . Εκτός από το Περιφερειακό Τμήμα Κουτσοποδίου του Λ.Ε.Α., στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν χορευτικές ομάδες από την Κορινθία και την Αττική. Η βραδιά έκλεισε με πλούσιο γεύμα απ' τους διοργανωτές και έπειτα με  παραδοσιακό  γλέντι με τη συμμετοχή χορευτών και θεατών .

    Στις 21 Αυγούστου, μια ομάδα της «οικογένειας» αυτής, ξεκίνησε οδικώς το μακρινό της ταξίδι με προορισμό την Πράγα για να συμμετάσχει στο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών της Blue Diamont Events για το Summer Foklore Festival Prague 2019. Μετά από πολλές ώρες στο δρόμο και αρκετές ώρες κούρασης και αναμονής έφτασε και χόρεψε με όλη τη δύναμη της ψυχής της. Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 24 αποστολές από διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία, Κροατία, Πολωνία, Σερβία, Λιθουανία, Σλοβακία, Ουκρανία και Ελλάδα). Εκτός του Περιφερειακού τμήματος Κουτσοποδίου του Λυκείου των Ελληνίδων Άργους, την Ελλάδα εκπροσώπησε και ο Σύλλογος Σαρακατσάνων Ξάνθης "Λεπενιώτης". Σε όλες τις αποστολές προσφέρθηκε, από μέλη του τμήματος της περιοχής μας, υλικό για την προβολή του Δήμου Άργους Μυκηνών, το οποίο χορήγησε η ΚΕΔΑΜ δια του Προέδρου της. 

    500 και πλέον χορευτές, εκατοντάδες συνοδοί αποστολών και πλήθος θεατών είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν ένα μοναδικό θέαμα παραδοσιακών χορών που μετέφεραν στην εξέδρα της εκδήλωσης οι χορευτικές ομάδες. Οι χορευτές του Περιφερειακού Τμήματος Κουτσοποδίου του Λ.Ε.Α. με παραδοσιακές φορεσιές του Άργους και της Τσακωνιάς, παρουσίασαν χορούς από την Πελοπόννησο με περίσσεια συγκίνηση και υπερηφάνεια. Αυτό που συνέβη όταν χόρεψαν ήταν ξεχωριστό: άνθρωποι με διαφορετικά μουσικά παραδοσιακά ακούσματα, διαφορετικη κουλτούρα μα την ίδια αγάπη για το χορό, τουριστικοί επισκέπτες της Πράγας που περιηγούνταν στις όχθες του ποταμού Μολδάβα, ξαφνικά σταμάτησαν εντυπωσιασμένοι και  άρχισαν να χειροκροτούν, να επευφημούν και να κοιτάζουν εκστασιασμένοι. Και ήταν όλοι σαν να βρίσκονταν στην  Ελλάδα.

    Η χορευτική αυτή οικογένεια ανανέωσε το ραντεβού της για τις αρχές του Οκτωβρίου στην αίθουσα διδασκαλίας χορού ... αλλά και στα γλέντια γενικότερα, καθώς ... "Με τους γοργούς χορεύει, με τους αργούς γλεντάει !" .