Πελοπόννησος: 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Πελοπόννησος: 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Σεπτέμβριος 22, 2019 - 09:18

Διακρίνονται από δεξιά οι ομιλητές της συνεδρίας: Λούκα Κατσέλη, ο Χρήστος Μπούρας, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Μαργαρίτα Καραβασίλη, Διονύσης Γεωργόπουλος, Νίκος Παρασχόπουλος.

Κυκλική Οικονομία, το νέο οικονομικό μοντέλο για Βιώσιμη Ανάπτυξη

Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδος μπορεί να κερδηθεί από καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και μια αποτελεσματική αναπτυξιακή περιφέρεια, τόνισε μεταξύ άλλων η πρώην Υπουργός και Καθηγήτρια Οικονομικών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Λούκα Κατσέλη, μιλώντας για την «Κυκλική Οικονομία & Βιώσιμη Ανάπτυξη», την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019 στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Η πρώην υπουργός μιλώντας για την Agenda 2030 επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι το στοίχημα της ανάπτυξης της χώρας είναι το παραγωγικό έλλειμμα. «Θα ξαναυπάρξει κρίση αν δεν φροντίσουμε το παραγωγικό μας έλλειμα» τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι μπορεί και στο παρελθόν να υπήρξαν υψηλοί ρυθμοί μεγέθυνσης, αλλά από πίσω υπήρχαν βασικά διαρθρωτικά προβλήματα.

«Το στοίχημα της βιώσιμης ανάπτυξης της Ελλάδος μπορεί να κερδηθεί από καινοτόμους και κοινωνικά ευαισθητοποιημένους επιχειρηματίες και μια αποτελεσματική αναπτυξιακή περιφέρεια» δήλωσε η κ. Κατσέλη, προσθέτοντας ότι πρέπει να ιεραρχηθούν οι δράσεις, να σχεδιαστεί μια νέα επιχειρηματική στρατηγική και να κινητοποιηθούν οι αναπτυξιακοί εταίροι.

«Είναι πολύ σύνθετο το εγχείρημα και απαιτεί συνέργεια» υπογράμμισε η κ. Κατσέλη και πρόσθεσε ότι «αν δεν καταλήξουμε σε τι έργα θέλουμε να γίνουν τα επόμενα χρόνια ώστε να επιτύχουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση, θα ξαναμιλάμε σε δέκα χρόνια για τα ίδια πράγματα».

Στην ίδια συνεδρία, ο ,Χρήστος Μπούρας, Καθηγητής Τμήμα Mηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας για τις Πράσινες Δημόσιες Συμβάσεις ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί ένα σύνολο παραγωγικών και οικονομικών δραστηριοτήτων που εστιάζουν στο περιορισμό της σπατάλης των πόρων που χρησιμοποιούνται στη παραγωγική διαδικασία. Παράλληλα ανέφερε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη, που σήμερα θεωρείται ως η ενδεδειγμένη μορφή ανάπτυξης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είναι αυτή που δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους, τους διαφυλάσσει όχι μόνο για τις παρούσες, αλλά και για τις μελλοντικές γενιές και είναι απόλυτα συμβατή με τη προστασία και τη βελτίωση του περιβάλλοντος.

Κατέθεσε μάλιστα προτάσεις και συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν στο σχέδιο δράσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος:Δημιουργία και χρήση προτύπων (templates) για κατηγορίες προϊόντων που θα συμπεριλαμβάνουν προεπιλεγμένα πράσινα κριτήρια, απονομή βραβείων Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων από την Περιφέρεια και Αλλαγή δημόσιου φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED. Όπως ανέφερε και οι τρεις δράσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδος 2014-2020.

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη μιλώντας για τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που προσφέρει η κυκλική οικονομία, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια θα πρέπει να βρει λύσεις σε συνεργασία με την επιχειρηματικότητα.

«Όποιος το καταλάβει πρώτος και επενδύσει θα βγει κερδισμένος» τόνισε και πρόσθεσε ότι «οι νέες προκλήσεις έχουν φέρει και νέες δεσμεύσεις», γι’ αυτό και απαιτείται η υιοθέτηση των νέων οδηγιών και η άρση των υφιστάμενων εμποδίων για τις Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες.

Παράλληλα εξήγησε ότι ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων έχει προχωρήσει στην σύσταση του ειδικού Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με στόχο την ολοκληρωμένη προώθηση θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης στις επιχειρήσεις, την ανταλλαγή γνώσεων, εμπειριών και η ανάδειξη καλών πρακτικών, καθώς επίσης και τη συμμετοχή στην διαβούλευση για την Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία.

Την ανάγκη ύπαρξης ενός σθεναρού ΠεριφερειακούΣχεδιασμού για την Κυκλική Οικονομία, που θα θέτει συγκεκριμένες προτεραιότητες επεσήμανε η κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, Αρχιτέκτων, Πρόεδρος Ecocity, Πρόεδρος Παρατηρητηρίου Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

«Από την αειφόρο ανάπτυξη περάσαμε στην κυκλική οικονομία, ένα σχέδιο στρατηγικής που εμπεριέχει συγκεκριμένα μέτρα, συγκεκριμένα εργαλεία, μηχανισμούς και χρηματοδοτήσεις» ανέφερε η κυρία Καραβασίλη, τονίζοντας παράλληλα ότι η μετάβαση προς μια κυκλική οικονομία ξεκινά από τις αστικές περιοχές και προϋποθέτει εκπαίδευση και μια κοινωνία πολιτών ευαισθητοποιημένη.

«Οι πόλεις και οι περιφέρειες βρίσκονται στην πλεονεκτική θέση να επιταχύνουν τους ρυθμούς της Ευρώπης προς μια πιο κυκλική οικονομία και την αξιοποίηση των οικονομικών, περιβαλλοντικών και κοινωνικών ωφελειών που συνδέονται με την μετάβαση αυτή» πρόσθεσε και κατέληξε ότι ενσωματώνοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας η πόλη μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά κυκλικότητας σε όλες της τις λειτουργίες δημιουργώντας ένα αστικό σύστημα που είναι από το σχεδιασμό του ανανεωτικό, προσβάσιμο και άφθονο.

Ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος «Μεσόγειος» Διονύσης Γεωργόπουλος, στην εισήγησή του τόνισε ότι διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για την διαχείριση των αποβλήτων στην Ελλάδα και αποτελεί μια μεγάλη πρόκληση, διότι παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδότησης με προοπτική ενός ακόμα μεγαλύτερου την επόμενη προγραμματική περίοδο, την ίδια ώρα που υπάρχει μια νέα Κυβέρνηση και νέες Περιφερειακές Αρχές και αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ασχοληθούν με το ζήτημα.

Τέλος ο Νίκος Παρασχόπουλος, Διευθυντής εργοστασίου Πάτρας της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας επεσήμανε και αυτός με τη σειρά του ότι η βιομηχανία είναι στον πυρήνα της κυκλικής οικονομίας.

Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, όπως επεσήμανε, δίνει μεγάλη σημασία σε κυκλικές πρακτικές με έμφαση στην ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποιήση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων, προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό της αποτύπωμα. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα εργοστάσιά της διαθέτουν ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης του νερού για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής επαναχρησιμοποίησης του στην παραγωγική διαδικασία ή σε άλλες δραστηριότητες, η εταιρεία αξιοποιεί επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες (φιάλες και βαρέλια) για πάνω από το 60% του όγκου πωλήσεων της εταιρείας και το ανακυκλώνει, ενώ επαναχρησιμοποιεί το 99% των στερεών απόβλητων της παραγωγής.

Την συνεδρία συντόνισε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών και Επικεφαλής Επιστημονικής Επιτροπής Ευάγγελος Γ. Παπαδάκης.

Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://youtu.be/m2iK_qp3ul0

Έρχεται ο πιο λιτός και αποτελεσματικός Αναπτυξιακός νόμος

Οι ευκαιρίες που δίνουν οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα για την υλοποίηση σημαντικών υποδομών, οι στρατηγικές επενδύσεις και ο διάλογος που ανοίγει για τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο ήταν οι βασικές συνιστώσες της συζήτησης που είχε σήμερα Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 ο Νίκος Μαντζούφας, Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν ειδικών προσκλήσεων στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Σύμφωνα με τον κ. Μαντζούφα μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί με συμβάσεις ΣΔΙΤ αρκετά δημόσια έργα, μεταξύ των οποίων 24 δημόσια σχολεία στην Αττική. Τα δημόσια έργα αποπληρώνονται είτε με τέλη, είτε με πληρωμές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφέρθηκε επίσης στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων όπου έχουν ολοκληρωθεί άλλα τρία έργα που βρίσκονται σε λειτουργία σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος και Σέρρες. «Το επόμενο ΣΔΙΤ θα είναι το εργοστάσιο απορριμμάτων Ηλείας. Έχει συμβασιοποιηθεί και βρίσκεται στο αρχικό στάδιο κατασκευής» πρόσθεσε και απευθυνόμενος στο κοινό, είπε για τα έργα ΣΔΙΤ:

«Πρόκειται για μοντέλο που έχει δείξει αποτελέσματα. Αξίζει να το σκεφτείτε. Λειτουργεί με απόλυτη διαφάνεια και καθαρούς κανόνες στις διαγωνιστικές διαδικασίες».

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης επικεντρώθηκε στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο που συγκεντρώνει το ζωηρό ενδιαφέρον των επιχειρηματιών.

«Ο αναπτυξιακός βρίσκεται εν ισχύ και δεν θα σταματήσει άμεσα. Αλλά για το επόμενο διάστημα σχεδιάζεται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος και σε αυτό το πλαίσιο καλώ τον επιχειρηματικό κόσμο να καταθέσει σκέψεις και ιδέες. Στόχος να φτιάξουμε ένα λιτό και αποτελεσματικό Αναπτυξιακό νόμο, διότι συνάντησα «βουνό» παραπόνων για τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του» ανέφερε ο κ. Μαντζούφας και μοιράστηκε με τον επιχειρηματικό κόσμο της Δυτικής Ελλάδας ορισμένες από τις σκέψεις που υπάρχουν.

Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν παρατηρηθεί σημαντικές καθυστερήσεις στο πλαίσιο του ελέγχου της πορείας των επενδύσεων, μελετάται οι επενδυτές να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ή να συνεχίσουν τον έλεγχο με τον παραδοσιακό τρόπο, που ισχύει σήμερα ή να επιλέξουν την κατηγορία του ορκωτού ελεγκτή, «με πολύ όμως αυστηρές ποινές που θα επιβάλλονται αν διαπιστωθεί παρατυπία, είτε από αμέλεια είτε από δόλο» διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ.

Για την τελική διαμόρφωση του νέου Αναπτυξιακού, θα γίνει στη Βουλή ακρόαση φορέων, με στόχο τι νέο πλαίσιο να διαμορφωθεί μέσα από έναν γόνιμο διάλογο.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμο κατέθεσαν τις απόψεις τους.

Μεταξύ άλλων, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Αχαΐας, ο Θανάσης Κούστας πρότεινε εκτός από τους ορκωτούς ελεγκτές, να συνεισφέρει στους ελέγχους για την πορεία των επενδύσεων ο ΕΦΕΠΑΕ, που –όπως είπε- έχει 404 διαπιστευμένα στελέχη τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν. Επίσης ζήτησε στον νέο Αναπτυξιακό να υπάρξει διαβάθμιση ανά Περιφέρεια, ανάλογα τα δυνατά και αδύνατα σημεία κάθε περιοχής και να προσδιοριστούν κατευθύνσεις στρατηγικές.

Επίσης, ο Παναγιώτης Τσιχριτζής Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη στον Αναπτυξιακό, να μπορούν Δήμοι και Περιφέρεια συνεργαζόμενοι με άλλους φορείς να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στον Αναπτυξιακό.

Η πρόταση έδωσε την ευκαιρία στον κ Μαντζούφα να πει ότι «έρχεται το Ταμείο Υποδομών με 450 εκατ ευρώ που θα περιμένει προτάσεις και αφορά δάνεια χαμηλού επιτοκίου». Το Ταμείο Υποδομών αντικαθιστά το πρόγραμμα Τζέσικα, μέσω του οποίου έχουν υλοποιηθεί πραγματικές επενδύσεις ύψους 300 εκατ ευρω.

Ο Άγγελος Παγκράτης ενώ μιλά για την Οικονομική Διπλωματία στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης

Οικονομική Διπλωματία

Oι διεθνείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις αποτέλεσαν το επίκεντρο της τοποθέτησης του Άγγελου Παγκράτη Ειδικού Συντονιστή, Υπεύθυνου για την Ευρωπαϊκή Οικονομική Διπλωματία στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.

Μιλώντας σε κλειστή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης, ο κ. Παγκράτης αναφέρθηκε στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με το Brexit, τις πολιτικές του προέδρου Τραμπ, τη ραγδαία άνοδο της Κίνας και τον εντεινόμενο γεωπολιτικό και γεωοικονομικό ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων για να παρατηρήσει ότι η Ευρώπη δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. Γι αυτό και τόνισε την ανάγκη για μια συστηματική  πρωτοβουλία αναβάθμισης της Ευρωπαϊκής οικονομικής διπλωματίας με κύριο στόχο την καλύτερη υποστήριξη των οικονομικών συμφερόντων των κρατών μελών της.

Παρατήρησε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει εθνικό σχέδιο ανάπτυξης χωρίς αναπτυγμένη οικονομική διπλωματία, γιατί δεν μπορεί να επιτύχει η εθνική προσπάθεια ανάπτυξης αν δεν προσαρμοστεί και δεν συνδεθεί λειτουργικά και άμεσα με τις εξελίξεις της παγκόσμιας οικονομίας. Αποσαφήνισε ωστόσο ότι πλέον το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών κάνει μια καλή εκκίνηση στο αντικείμενο της οικονομικής διπλωματίας.

Τις δύο συζητήσεις συντόνισε ο δημοσιογράφος Ζώης Μαρίνος

Εκπρόσωποι επιχειρήσεων εκδήλωσαν σημαντικό ενδιαφέρον για τον νέο Αναπτυξιακό νόμο

 

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας «πυλώνας» για ολόκληρο το σύστημα υγείας
 

Η χωρίς αποκλεισμούς πρόσβαση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο ιατρικός τουρισμός και οι ψηφιακές υπηρεσίες στην «υπηρεσία» των υπηρεσιών υγείας ήταν οι βασικές παράμετροι που απασχόλησαν τη συνεδρία με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις στον τομέα της Υγείας» που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο (21/9) στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ στις 19,20,21 Σεπτεμβρίου 2019, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι κομβικής σημασίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, γενικότερα. Πλήθος ερευνών, αλλά και εμπειρικές παρατηρήσεις επιβεβαιώνουν ότι η προσιτή και αποτελεσματική πρόσβαση βελτιώνουν το επίπεδο υγείας των πολιτών, αλλά και την αποδοτικότητα όλου του συστήματος υγείας μιας χώρας» τόνισε ο Ιωάννης Καρβέλης Διοικητής 6ης ΥΠΕ και πρόσθεσε:. «Οι αναπτυγμένες χώρες δίνουν μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη αποδοτικών συστημάτων ΠΦΥ για τη διατήρηση του και επιπλέον βελτίωση του επιπέδου υγείας των πολιτών».

Παρατήρησε όμως ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης οι ρυθμιστικές παρεμβάσεις είχαν ως κεντρικό στόχο την μείωση και ανορθολογισμό των δαπανών και δευτερευόντος την ανάπτυξη ισχυρούς και πλήρους ΠΦΥ.

Καταλήγοντας ο κ. Καρβέλης τόνισε την ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο με σκοπό την ενίσχυση της ΠΦΥ γιατί αυτό –όπως είπε- θα δώσει λύσεις στην μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρείται και στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων»

Μέσω Skype παρενέβη ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος παρέθεσε στοιχεία που αφορούν τον ιατρικό τουρισμό. Όπως ανέφερε γίνονται σταθερά βήματα ανάπτυξης του ιατρικού τουρισμού είτε μέσω των ομογενών που βρίσκονται στο εξωτερικό, είτε μέσω αδελφοποιήσεων με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Πρόσθεσε ότι οι ιατρικές υπηρεσίες που παρουσιάζουν ζήτηση είναι κυρίως εμφυτεύματα, πλαστικές επεμβάσεις, ορθοπεδικές και εξωσωματική γονιμοποίηση.

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση των δομών δημόσιας υγείας κατέθεσε στη συζήτηση ο Γιώργος Γιαννόπουλος πρώην γενικός γραμματέας υπουργείου Υγείαςκα π. Διοικητής 6ης ΥΠΕ. Μεταξύ άλλων μίλησε για ενίσχυση capacity δημόσιου τομέα και πρότεινε υπηρεσίες ΠΦΥ, οδοντιατρικής φροντίδας και αποκατάστασης, απόλυτη αύξηση του προσωπικού (ιατρικού και μη), αλλά και βελτίωση των αναλογιών σε οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, επισκέπτες υγείας, φυσικοθεραπευτές (2500 -3000 άτομα), βελτίωση του ιατρο-τεχνολογικού εξοπλισμού, ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τις ΤοΜΥ (300 ακόμα στα αστικά κέντρα), εγγραφή πληθυσμού σε οικογενειακό γιατρό και σχεδιασμένη πολιτική συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα.

Συνεχίζοντας η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου παρατήρησε ότι υπάρχει ένδεια γιατρών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, κάτι που δεν βοηθάει ουσιαστικά στην ενίσχυση του συστήματος. επεσήμανε την ανάγκη τροποποίησης του υγειονομικού μοντέλου και πρότεινε διασύνδεση δημόσιου – ιδιωτικού τομέα, την ανάπτυξη δικτύου οργανωμένων υπηρεσιών με ραντεβού, επείγοντα περιστατικά σε Πολυϊατρεία, Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τη λειτουργία επιχειρησιακών κέντρων τηλεϊατρικής για απομακρυσμένες περιοχές

Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να είναι διακριτοί ρόλοι μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, στο πλαίσιο των οποίων να εισέρχονται στα νοσοκομεία μόνον όσοι έχουν παραπεμπτικά, με εξαίρεση τα έκτακτα περιστατικά.

Η κ. Μαστοράκου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα γενόσημα, για τα οποία μίλησε εκτενώς ο Κλεομένης Μπάρλος Πρόεδρος της CBL για να εξηγήσει ότι υπάρχει μεγάλη παρανόηση, τουλάχιστον για το ελληνικό γενόσημο.

Όπως είπε, μετά τα πετρελαιοειδή, τα φάρμακα ο δεύτερος εξαγωγικός κλάδος στην Ελλάδα που πέτυχε αύξηση 31% το 2018. Σύμφωνα με τον κ. Μπάρλο οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς την Γερμανία, την Αγγλία, την Γαλλία . «Το 70% της παραγωγής μας εξάγεται στις ΗΠΑ. Εκεί δεν εισάγουν τα λάθος γενόσημα. Για να πουλήσετε γενόσημα στην Αμερική θα ελεγχθείτε από τον αμερικανικό οργανισμό φαρμάκων» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαρλος.

Ο Αναστάσιος Τάγαρης, Μηχανικός Ιατρικής Πληροφορικής, PhD, Αντιπρόεδρος HL7 Hellas, τ. Πρόεδρος Δ.Σ & Δ/νων Σύμβουλος Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. αναφέρθηκε στις εφαρμογές της ηλεκτρονικής υγείας (e-Health) στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και επεσήμανε ότι απαιτείται εθνικό σύστημα διαλειτουργικότητας των συστημάτων, που θα χρησιμεύει και στις ηλεκτρονικές λειτουργίες των συστημάτων υγείας.

Περιέγραψε πως θα μπορούσε να γίνεται ταυτοποίηση για την παροχή υπηρεσιών υγείας με βάση το ΑΜΚΑ είτε μέσω του κινητού ή μέσω κάρτας. Εφόσον υπάρξει διασύνδεση συστημάτων για να εκδοθεί ή να εκτελεστεί μία συνταγή θα πρέπει ο πχ ο γιατρός να «ξεκλειδώσει» το πεδίο με τον κωδικό που θα του δώσει ο ασθενής. Ιδιαίτερα τόνισε ότι με την εισαγωγή ψηφιακών υπηρεσιών οι δημόσιες δαπάνες στην υγεία μειώνονται κατά 5%, δηλαδή κατά 350 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η Βιβή Κατσούλη, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Project Manager VIDAVO αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Τηλεϊατρικής που εφαρμόζει η Vodafone στον τομέα της υγείας, παρέχοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 500.000 κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, να αποκτήσουν δωρεάν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ειδικευμένες υπηρεσίες υγείας. Όπως η ίδια ανέφερε από το 2008, που υλοποιείται το πρόγραμμα, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 46.600 εξετάσεις , εκ των οποίων το 15% βρέθηκε ότι θα πρέπει να ελέγχει πιο συστηματικά την υγεία του, ενώ το 1% βρισκόταν σε κίνδυνο.

Ανοικτή και έτοιμη να αναλάβει δομές υγείας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τόνισε στην παρέμβασή του ο Χαράλαμπος Μπονάνος Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας, ο οποίος έχοντας υπηρετήσει σε διοικητικές θέσεις του δημόσιου τομέα υγείας εστίασε σε σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούν να υφίστανται. Σχολίασε το γεγονός ότι στο Κέντρο Αποκατάστασης -μια δωρεά 2 εκατ ευρώ – δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, καθώς λειτουργούν μόλις 7 από τα 25 κρεβάτια στο ΠΠΝΠ. Αναφέρθηκε επίσης στις σημαντικές ελλείψεις που παρουσιάζουν οι ΜΕΘ, αφού από τα 750 κρεβάτια που υπάρχουν πανελλαδικά, τα 150 δεν χρησιμοποιούνται. Ο ίδιος κατέληξε με το μείζον πρόβλημα κάλυψης των εφημεριών. Τόνισε την ανάγκη να καλυφθούν τα κενά των περιφερειακών νοσοκομείων, αντί να μετακινούνται οι γιατροί. «Δεν είναι ο γιατρός γυρολόγος για κάλυψη εφημεριών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπονάνος.

Η Μαρία Κιούρτη, Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών - Μαιευτών Εφετείου Πατρών περιέγραψε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας για τα μικρά νοσοκομεία. Και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ηλείας, όπου εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα οικογενειακού προγραμματισμού, κατά την υλοποίηση του οποίου βρέθηκε ότι το 40% του γυναικείου πληθυσμού δεν είχε συστηματική επαφή με υγειονομικές υπηρεσίες για είκοσι χρόνια.

Την συνεδρία συντόνισε η Μαρία Τσιρώνη, Καθηγήτρια Παθολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας.

-Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=81vn-B-4HQ8

Πρωταγωνίστρια η Δυτική Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη

Η Δυτική Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στο κέντρο του ενεργειακού χάρτη όσον αφορά τις έρευνες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, την ίδια ώρα που προχωρούν και οι διαδικασίες για την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή πριμοδοτώντας την τοπική οικονομία. Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίας για τις "Ενεργειακές εξελίξεις ως μοχλός Περιφερειακής Ανάπτυξης" που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργανώνει η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Ο Ιωάννης Μπασιάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) παρουσίασε τη θέση της Δυτικής Ελλάδος στον ενεργειακό χάρτη τόσο της Ελλάδος όσο και ευρύτερα της Μεσογείου, η οποία κατατάσσεται πλέον στο κέντρο.

Ηδη, ανέφερε, έχουν εγκριθεί ή θα εγκριθούν παραχωρήσεις τόσο για τις περιοχές του Κατακόλου, της ΒΔ Πελοποννήσου και της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του μπλοκ στον Κυπαρισσάκο και ένα μέρος του Ιονίου, θέτοντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο κέντρο της ζώνης του δυτικού άξονα της χώρας από την Αλβανία έως την Κρήτη με πολλά γεωγραφικά και οικονομικά οφέλη αλλά και σε τοπικό επίπεδο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπασιάς κατά την διάρκεια της εισήγησής του μέσα στο επόμενο έτος αναμένεται να προχωρήσουν οι διαδικασίες τόσο για το μπλοκ του Πατραϊκού, όπου αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020 να προχωρήσει η γεώτρηση, αλλά και στο Κατάκολο, όπου μέχρι τέλος του έτους ή στην αρχή του επόμενου θα ξεκινήσει η παραγωγή. Όλα αυτά τόνισε θα κινητοποιήσουν την τοπική οικονομία, δημιουργώντας θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα επιχειρήσεις αλλά και μεγάλες λιμενικές εγκαταστάσεις θα βρουν διέξοδο και ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Νεκτάριος Φαρμάκης τόνισε ότι στόχος της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι η σταδιακή μετατροπή της Δυτικής Ελλάδος σε ενεργειακό κόμβο και επεσήμανε ότι άμεσα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο ενεργειακού προσδιορισμού της περιοχής.

«Είναι ζητούμενο στην περιοχής μας να έχουμε πολλά εναλλακτικά δίκτυα. Θέλουμε άλλον προσανατολισμό. Σύγχρονο με χρήση νέων τεχνολογιών, έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Δυτικής Ελλάδος» υπογράμμισε ο κ. Φαρμάκης, καθώς ο μετασχηματισμός του ενεργειακού μοντέλου απασχολεί έντονα τον τεχνικό κόσμο και την παραγωγική οικονομία, ενώ παράλληλα μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και πρόσθετο εισόδημα.

«Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε στρατηγικές συνεργασίες με φορείς και ερευνητικά ιδρύματα με στόχο το δυναμικό και ανατροφοδοτούμενο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής αντιμετώπισης των βασικών ενεργειακών ζητημάτων που σχετίζονται με το κόστος της ενέργειας, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την ορθολογική διαχείριση των ενεργειακών πόρων» επεσήμανε.

Ήδη όπως ανέφερε έχουν επισημάνει ως νέα Περιφερειακή Αρχή, μέσω και του υπομνήματος που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό, την ανάγκη διερεύνησης της επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου, παράλληλα με την εντατικοποίηση και τον συντονισμό των διαδικασιών για την έλευσή του στην περιοχή, καθώς η Δυτική Ελλάδα δικαιούνται πλήρη πρόσβαση στο φυσικό αέριο.

Ο Γεώργιος Ζαφειρόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της "ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.", αφού έδωσε το παράδειγμα της Νορβηγίας, όπου τα έσοδα από υδρογονάνθρακες έχουν οδηγήσει σε ένα Ταμείο με κεφάλαιο 1,3 τρισ. δολάρια για την προστασία των συντάξεων στο μέλλον, επεσήμανε ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ έχουν την βούληση, τη δυνατότητα και την εμπειρία να συμβάλλουν ώστε η έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων να αποτελέσει πυλώνα για την ανάπτυξη της περιοχής και της χώρας.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι έχουν γίνει από τα ΕΛΠΕ στην περιοχή 28 γεωτρήσεις και σε 19 από αυτές προέκυψαν ενδείξεις για μικρές ή μεγάλες ποσότητες υδρογονανθράκων. «Σκοπός μας είναι με την συνδρομή της τεχνολογίας να επιβεβαιώσουμε τις ενδείξεις που υπάρχουν και από το κομμάτι της έρευνας να προχωρήσουμε στην παραγωγή» υπογράμμισε.

Ειδικά για τον Δυτικό Πατραϊκό ο κ. Ζαφειρόπουλος ανέφερε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ερευνητική φάση, έχοντας εντοπίσει τον γεωλογικό στόχο, και είναι έτοιμοι οι παραχωρησιούχοι να προχωρήσουν στην γεώτρηση, χωρίς το παραμικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ στην ΒΔ Πελοπόννησο είναι σε εξέλιξη η πρώτη φάση των ερευνών, έχουν γίνει οι γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες, ενώ είναι σε εξέλιξη οι γεωλογικές έρευνες. Επίσης ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση για το block 10 στον Κυπαρισσάκο και ήδη τα ΕΛΠΕ προετοιμάζονται για τις αντίστοιχες γεωλογικές, γεωφυσικές και περιβαλλοντικές μελέτες και έρευνες.

«Πιστεύουμε ότι οι επενδύσεις των υδρογονανθράκων δημιουργούν έναν νέο αναπτυξιακό τομέα με σημαντικά οφέλη στην οικονομία και την τοπική κοινωνία» υπογράμμισε ο κ. Ζαφειρόπουλος προσθέτοντας ότι εξασφαλίζεται μια ενεργειακή επάρκεια και σταδιακή απεξάρτηση από τρίτους.

«Μπορούμε λοιπόν να εκμεταλλευτούμε την εμπειρία και τα παραδείγματα πετρελαϊκά ανεπτυγμένων χωρών, ώστε να σχεδιάσουμε σωστά το μέλλον μας, με σεβασμό στο παρόν και το περιβάλλον» κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος της "ΕΛΠΕ Ε&Π Υδρογονανθράκων Β.Δ. Πελοπόννησος Α.Ε.".

Από την πλευρά του ο Φοίβος Συμεωνίδης, Διευθυντής Γεωτρήσεων & Παραγωγής της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. έκανε ειδική αναφορά στην ερευνητική γεώτρηση στο δυτικό Πατραϊκόκόλπο και έδωσε αναλυτικά στοιχεία των τεχνικών γεωτρήσεων για να εξηγήσει στον κόσμο που έχει περιβαλλοντικές ανησυχίες.

«Διαβεβαιώνουμε ότι θα τηρήσουμε στο έπακρο τις υποχρεώσεις μας και τους όρους περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλειας του έργου. Σεβόμαστε απόλυτα τις ανησυχίες για αυτό και θέλουμε την ενεργό συμμετοχή του κοινού στη δημόσια διαβούλευση για το καλό του τόπου και την οικονομική ανάπτυξη της περιφέρειας» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα της γεώτρησης.

Για την έλευση του Φυσικού Αερίου ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΠΑ Α.Ε. Κωνσταντίνος Ανδριοσόπουλος, αφού αναφέρθηκε στην αδράνεια που παρατηρήθηκε στον συγκεκριμένο τομέα τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια, η ιδιωτική πρωτοβουλία μετά και τις ιδιωτικοποιήσεις που προχωρούν, οδηγεί σε επενδύσεις και ανάπτυξη προκειμένου να έρθει τελικά το φυσικό αέριο στην Δυτική Ελλάδα μειώνοντας το ενεργειακό κόστος τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά.

«Πλέον υπάρχουν και οι λύσεις και η διάθεση» υπογράμμισε ο κ. Ανδριοσόπουλος και έτσι το φυσικό αέριο θα φτάσει και σε απομακρυσμένες περιοχές με την μορφή συμπιεσμένου και υγροποιημένου αερίου για την τροφοδότηση των επιχειρήσεων και σε δεύτερο πλάνο και για τα νοικοκυριά.

Στο ίδιο πνεύμα η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Στεφανία Μωσσέ ανέφερε ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να προκηρυχθεί το έργο και σε βάθος δεκαετίας αναμένεται να γίνουν 11.500 συνδέσεις. Για τα επόμενα πέντε χρόνια προβλέπεται η κατασκευή 208 χλμ. και η δωρεάν σύνδεση 4.000 οικιακών, εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών, μέχρι την οικοδομική γραμμή τους, σε Πάτρα, ΒΙΠΕ Πάτρας, Αγρίνιο και Πύργο, ενώ έχει σχεδιαστεί το δίκτυο να περάσει από τις δημοτικές υποδομές και τα δημόσια κτήρια.

Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμός 33,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,5 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, ενώ γίνονται επαφές με επενδυτικές τράπεζες για την κάλυψη του υπολοίπου της χρηματοδότησης, ώστε να υπάρχουν χαμηλά τιμολόγια διανομής και να δοθούν αυτές οι συνδέσεις δωρεάν.

Τέλος αναφερόμενη στις ανησυχίες που εκφράστηκαν από κατοίκους της Πάτρας για την αποθήκευση του LNG, η κ. Μωσσέ επεσήμανε ότι προχώρησαν σε ένα πιο συντηρητικόσχεδιασμό με μικρότερες μονάδες περιμετρικά της πόλης, ενώ κατέληξε ότι τα οφέλη για την τοπική οικονομία είναι πολλαπλά, καθώς η έλευση του φυσικού αερίου δημιουργεί και μια περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων, μια άμεση και έμμεση τόνωση της εργασίας.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που ακολούθησαν τις βασικές εισηγήσεις της συνεδρίας, το μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Αχαΐας Παναγιώτης Χελάς τόνισε ότι είναι απαραίτητη η ενεργειακή ανάπτυξη, με προϋποθέσεις, που θα φέρει ανάπτυξη υποδομών και θέσεις εργασίας και απασχόλησης καθώς και ευκαιρίες επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδος Βασίλης Αϊβαλής εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα όσα ακούστηκαν από τους ειδικούς τόσο για το θέμα του φυσικού αερίου αλλά και την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο ο κ. Αϊβαλής τόνισε ότι θα πρέπει επιτακτικά να συναποφασίσουν όλοι οι δήμοι της περιοχής που θα χωροθετηθούν οι εγκαταστάσεις τροφοδοσίας του δικτύου, για γίνουν οι μελέτες εφαρμογής και να προχωρήσουμε στην δημοπράτησητου έργου, το οποίο θα πρέπει να έχει τελειώσει μέχρι το 2023, ενώ για το θέμα των υδρογονανθράκων πρότεινε να υπάρξει συνεργασία των ΕΛΠΕ με το Τεχνικό Επιμελητήριο και την Περιφέρεια ώστε να αναπτυχθεί τοπικό δυναμικό με την απαραίτητη κατάρτιση τεχνικών και επιστημόνων, ώστε να μην χαθούν θέσεις εργασίας στην περιοχή.

Ο Αβραάμ Ζεληλίδης, Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στην σύντομη παρέμβασή του αναφέρθηκε στις περιπτώσεις των ΑΠΕ και τα μηδενικά οφέλη στην τοπική κοινωνία από τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, ενώ ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Γενικής Θαλάσσιας Γεωλογίας και Γεωδυναμικής Πανεπιστημίου Πατρώνεπεσήμανε την ανάγκη για θαλάσσια χωροταξία προκειμένου να προχωρούν όλα τα παραπάνω

Ο Διευθυντής Ερευνών και Γεωλόγος στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.Δημήτρης Σακελλαρίου αναφέρθηκε στην συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών για την περιβαλλοντική έρευνα και χαρτογράφηση των θαλάσσιων γεωοκινδύνων για Δυτικό Πατραϊκό κόλπο και ευχαρίστησε τα ΕΛΠΕ που εμπιστεύτηκε την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα αυτό το τόσο σημαντικό έργο υψηλών προδιαγραφών, τονίζοντας: «Μπορούμε να μιλάμε για οικονομία και ανάπτυξη μόνο εφόσον υπάρχει περιβάλλον, γιατί χωρίς περιβάλλον ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα».

Ο πρόεδρος της ΟΒΕΣΝΑ Παναγιώτης Σκέντζος επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης της περιοχής με βασικό μοχλό τις υποδομές και την ενέργεια, όπου η περιοχής μας υπολείπεται σημαντικά, ενώ υπέρ των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πατρών Κωνσταντίνος Ζαφειρόπουλος.

Σε γραπτή του παρέμβαση ο πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών γραφείων Δυτικής Ελλάδας και του Συλλόγου Ναυτικών πρακτόρων Λιμένος ΠατρώνΓιώργος Τελώνης τόνισε ότι η περιοχή έχει μείνει πίσω και έχουν αργήσει πολλά πράγματα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ευρείας πληροφόρησης για τις προοπτικές και τα οφέλη της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Τέλος ο Διονύσης Πλέσσας, Εμπορικός Διευθυντής "ΑΦΟΙ ΠΛΕΣΣΑ Α.Ε.", εκπροσωπώντας τον κλάδο των μεταφορέων τόνισε πως παρότι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο δίκτυο μεταφοράς του φυσικού αερίου, δεν έχουν την ανάλογη ενημέρωση από τους συνάρμοδιους φορείς.

Συντονιστής της συνεδρίας ήταν ο Θεόδωρος Παναγούλης, δημοσιογράφος ΕΘΝΟΣ και Διευθυντής energypress.gr

-Δείτε την συνεδρία, από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=0c-EHEdzyrw

"Μάνος Κόνσολας: Θέλουμε την Ελλάδα κέντρο τουριστικών σπουδών"

«Η Ελλάδα πρέπει να γίνει το κέντρο των τουριστικών σπουδών στην Μεσόγειο και την Ευρώπη» τόνισε εμφατικά ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας κατά την διάρκεια της εισήγησης του το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στο 7ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης που διοργάνωσε η Εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, στις εγκαταστάσεις της Achaia Clauss.

Στη συνεδρία με θέμα «Εκπαίδευση & Κατάρτιση για την 4η Βιομηχανική επανάσταση» ο κ. Κόνσολας επεσήμανε την μεγάλη σημασία που δίνει η νέα Κυβέρνηση στα θέματα της εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης, τονίζοντας κατηγορηματικά ότι αν δεν ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος η χώρα θα χάσει τη δυνατότητα να προσελκύσει σπουδές από το εξωτερικό σε ξενόγλωσσα τμήματα για την γαστρονομία και τον τουρισμό, τον ψηφιακό τουρισμό, τον καταδυτικό τουρισμός κ.α

«Η μετάβαση στην 4η βιομηχανική επανάσταση και οι αλλαγές που θα επιφέρει στην παραγωγή και την απασχόληση επιβάλλουν αυτή την ανατροπή, αυτή την πρόκληση» υπογράμμισε και εξήγησε ότι η εκπαίδευση είναι προτεραιότητα για το υπουργείο Τουρισμού.

Ανέφερε επίσης ότι ήδη το υπουργείο έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και επιστημονικούς φορείς και προχωρά σε μνημόνια συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια, που έχουν σχολές τουρισμού,τα Ινστιτούτα και τα Επιμελητήρια, προκειμένου σύντομα να κατατεθεί νομοσχέδιο για τις τουριστικές σπουδές στην Ελλάδα, κάτι που όπως τόνισε «δεν μπορεί να περιμένει άλλο η χώρα».

Στην ίδια συνεδρία, ο Άγγελος Παγκράτης, Σύμβουλος με βαθμό Γενικού Διευθυντού στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Διπλωματίας και πρώην Πρέσβης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι στα χρόνια που διανύουμε «οι εξαιρετικά ικανοί άνθρωποι είναι πολύ πιο πολύτιμοι απ’ ότι στο παρελθόν» τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει η συνεχής εκπαίδευση και κατάρτιση.

«Χρειαζόμαστε ανθρώπους που θα κάνουν τη διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, και πρόσθεσε ότι η ενέργεια που χρειάζεται η κοινωνία για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις θα αντληθεί από την συνέργεια και την συμμετοχή όλων. «Πιστεύω ακράδαντα στην κοινωνία των πολιτών» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι όταν μιλάμε για βελτίωση του επιχειρηματικού και επενδυτικού περιβάλλοντος είναι μια μεγάλη πρόκληση για όλους μας και απαιτείται συνέργεια και συνεργασία όλων.

Από την πλευρά του ο κ. Ορέστης Ομράν, μιλώντας για τοBrain Gain, εξήγησε ότι αποτελεί ένα ευρύ φαινόμενο πολλών προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και οι λόγοι που οι νέοι έφυγαν στο εξωτερικό συνδέονται με προβλήματα βαθιά ριζωμένα στην ελληνική κοινωνία.

«Αν καταφέρουμε και δημιουργήσουμε συνθήκες αξιοκρατικής αντιμετώπισης στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αν σταματήσουμε να βλέπουμε την πολιτική καθοδηγούμενη από την οικογενειοκρατία, αν σταματήσει η ευνοιοκρατία στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αν ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, τότε και οι Έλληνες του εξωτερικού θα γυρίσουν στη χώρα μας και όλα θα είναι καλύτερα εν τέλει» τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο κ. Κυριάκος Φιλίνης, Policy Analyst στονΤομέα Απασχόλησης και Αγοράς Εργασίας ΣΕΒ μίλησε για τις επιχειρήσεις και το ανθρώπινο δυναμικό παρουσιάζοντας διαπιστώσεις και στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ΣΕΒ σύμφωνα με τα οποία προκύπτει ότι υπάρχει ένα πολύ υψηλά καταρτισμένο εργατικό δυναμικό, ανθρώπους δηλαδή που αποφοιτούν από την τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά οι θέσεις εργασίας δεν είναι αντίστοιχων προσώπων.

Παρουσιάζοντας ορισμένα στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο ΣΕΒ σε 831 επιχειρήσεις, που απασχολούν πάνω από 30 άτομα σε έξι κλαδικά οικοσυστήματα, αναφέρθηκε σε ορισμένες προτάσεις που προκύπτουν, όπως είναι η στροφή του εκπαιδευτικού συστήματος στην ανάπτυξη των ήπιων δεξιοτήτων (όπως ψηφιακών δεξιοτήτων, δεξιοτήτων στη βιομηχανική τεχνολογία και τα μαθηματικά), η αναβάθμιση του επαγγελματικού προσανατολισμού, η πρακτική άσκησης και μαθητεία, η επαγγελματική κατάρτιση και δια βίου μάθηση καθώς και η δημιουργία κλαδικών συμβουλίων δεξιοτήτων, όπως γίνεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Αχαΐας Θεόδωρος Τσούμπελης, σε παρέμβασή του, τόνισε ότι η χώρα μας έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα της εκπαίδευσης και σαφώς μπορεί να γίνει κέντρο, τόσο ευρωπαϊκά όσο και παγκόσμια, στον τομέα της εκπαίδευσης των ξενοδοχειακών και τουριστικών επαγγελμάτων, όπως επίσης μπορεί να γίνει κέντρο και στις κλαδικές σπουδές.

Την συζήτηση συντόνισε ο Γεώργιος Νικολάου, Πρόεδρος Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.

Δείτε την συνεδρία από τον σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=LDDWKTRsQd4