Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου για τα προβλήματα των σχολείων

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Ναυπλίου για τα προβλήματα των σχολείων

Οκτώβριος 22, 2019 - 00:41

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Η Λαϊκή Συσπείρωση  Ναυπλίου θα καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο επερώτηση για τα προβλήματα των σχολικών μονάδων του Δήμου Ναυπλιέων.

Επειδή θεωρούμε σημαντική την άποψη των δημοτών και ιδιαιτέρως των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας απευθύνουμε κάλεσμα συμμετοχής τους στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Πέμπτη 24/10/2019 και ώρα 19:00 στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της ΠΕ Αργολίδας.

Κύριε Δήμαρχε,
Πολλά και συσσωρευμένα είναι τα προβλήματα σε όλες τις σχολικές εκπαιδευτικές βαθμίδες του Δήμου Ναυπλιέων. Παρά  τις διαμαρτυρίες και  διεκδικήσεις γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών, η δημοτική αρχή δεν έχει βάλει στις προτεραιότητές της την επίλυσή τους. Βασικές βέβαια ευθύνες για την κατάσταση αυτή φέρει και η κυβέρνηση της Ν.Δ. που συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο ζήτημα αυτό, αντιμετωπίζει την ανέγερση νέων διδακτηρίων, την ανάπτυξη και τη συντήρηση των υπαρχόντων υποδομών ως «δημοσιονομικό κόστος», με αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται διαρκώς οι χώροι εκπαίδευσης, να δημιουργούνται συσσωρευμένα προβλήματα και πολλές φορές επικίνδυνες για την παραμονή μαθητών –εκπαιδευτικών συνθήκες.

Πιο συγκεκριμένα τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι:

• Η στέγαση των δύο Νηπιαγωγείων ( 2ου και 7ου ),  σε ακατάλληλα νοικιασμένα κτίρια χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, τις αναγκαίες αίθουσες και αύλειους χώρους.
• Το χρόνιο πρόβλημα των συστεγαζόμενων 2ου και 5ου Δημοτικών. Είναι άμεση ανάγκη η ανεύρεση οικοπέδου για την ανέγερση διδακτηρίου για την αποσυμφόρηση.
• Η δημιουργία πτέρυγας αιθουσών, βιβλιοθήκης, και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στα Λύκεια του Ναυπλίου.

Τις ελλείψεις στη σχολική στέγη στο Δήμο Ναυπλιέων  συμπληρώνουν κάθε χρόνο οι σοβαρές ελλείψεις στις συντηρήσεις των σχολείων (ελαιοχρωματισμοί, μονώσεις ταρατσών, υδραυλικές εγκαταστάσεις – τουαλέτες, κ.ά.), ( ΓΕΛ Αγίας Τριάδας, Γυμνάσιο Αγίας Τριάδας).

Στο 1ο ΕΠΑΛ Ναυπλίου ο αύλειος χώρος όπου γίνεται το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι ακατάλληλος γιατί οι αίθουσες που βγαίνουν στο χώρο αυτόν επιβαρύνονται από τον θόρυβο των μαθητών/τριων που ασκούνται στα σπορ του προγράμματος σπουδών του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής. Ο σύλλογος διδασκόντων πρότεινε τη μεταφορά του χώρου άθλησης των μαθητών στο χώρο του parking  αφου βέβαια διαμορφωθεί κατάλληλα.

Η παντελής απουσία σε πολλά κτίρια υποδομών για ΑμΕΑ.

Δεν έχουν γινει αντισεισμικοί έλεγχοι αρκετών σχολικών μονάδων, που έχουν κατασκευαστεί με παλαιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς.

Η μονιμοποίηση  όλων των συμβασιούχων καθαριστριών γιατί η  σχολική καθαριότητα ενώ θα έπρεπε να αποτελεί προτεραιότητα του δήμου η δημοτική αρχή διατηρεί το καθεστώς ομηρίας και ελαστικής εργασίας γαι τους εργαζόμενους  σχολικούς καθαριστές των σχολείων.

Όπως είναι γνωστό, η κατάσταση στις υποδομές και στο σχολικό εξοπλισμό χειροτέρεψε ύστερα από την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και την πολιτική ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης των σχολικών αναγκών στη στέγη και στις προμήθειες.

Επίσης η αποκέντρωση στους δήμους της ευθύνης των σχολικών υποδομών, με τη στήριξη των αστικών κομμάτων, των συνδυασμών που στηρίζουν στην τοπική διοίκηση και της ΚΕΔΕ, πολιτική στην οποία το ΚΚΕ ήταν και είναι αντίθετο, επιδείνωσε τα προβλήματα, ενώ μειώθηκε η αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Ακόμη η δυνατότητα που προβλέπει η ρύθμιση να μπορούν να κατασκευάζονται σχολικά διδακτήρια με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) ανοίγει ο δρόμος αξιοποίησης των σχολικών υποδομών για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Ωστόσο, με βάση την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία, ο Δήμος Ναυπλιέων  έχει την ευθύνη της ανάπτυξης προγραμμάτων ανέγερσης και συντήρησης των σχολικών μονάδων, και την ευθύνη υποβολής αιτημάτων προς το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργείο Εσωτερικών για τη χρηματοδότηση έργων σχολικής στέγης.

Επερωτάται η Δημοτική Αρχή Ναυπλιέων:

• Σε ποιες ενέργειες και πρωτοβουλίες έχει προβεί έως τώρα για να βρεθούν και να δεσμευτούν κατάλληλα οικόπεδα, καθώς επίσης και για την απαραίτητη χρηματοδότηση για την ανέγερση σχολικών διδακτηρίων, για την αναβάθμιση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών υποδομών, και τον επαρκή αντισεισμικό έλεγχο;

• Τι πολιτικές πρωτοβουλίες θα αναπτύξει προς την κεντρική διοίκηση για να προχωρήσει ο προγραμματισμός, ο σχεδιασμός και η ένταξη σε προγράμματα χρηματοδότησης από το Κρατικό προϋπολογισμό;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να εξαλειφθούν  οι ελαστικές σχέσεις  των εργαζομένων στη σχολική καθαριότητα;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών μονάδων;

Πότε θα έρθουν στο Δημοτικό Συμβούλιο προς συζήτηση συνολικότερα τα προβλήματα των σχολικών μονάδων;

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Ναυπλίου
Γκόνης Κωνσταντίνος
Αλημπέρτη Μαρία