Βορίδης: Μπαίνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην αγροτική ασφάλιση

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Βορίδης: Μπαίνουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες στην αγροτική ασφάλιση

Οκτώβριος 29, 2019 - 14:31

φωτογραφία eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

Ο κ. Μάκης Βορίδης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξαγγέλλει την εμπλοκή ιδιωτών στο ασφαλιστικό σύτημα των αγροτών, διότι ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές ανάγκες. Ασφαλώς θα αλλάξει και το νομοθετικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη θα εμπλακούν και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στο σύστημα των γεωργικών ασφαλίσεων, καθώς ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί – με βάση τα ετήσια έσοδά του – στις υποχρεώσεις του έναντι των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που καταστρέφονται από ακραία καιρικά φαινόμενα κάθε χρόνο.

Υπογράμμισε δε πως έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από δύο μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες, μία γερμανική και μία γαλλική εξειδικευμένες στον κλάδο των γεωργικών ασφαλίσεων. Έχει ήδη ανοίξει ο διάλογος με αυτές τις εταιρείες για το πώς μπορούν να παρέχουν πρόσθετες και συμπληρωματικές υπηρεσίες και κάτω υπό ποιους όρους.

Μία τέτοια εξέλιξη, βέβαια, όπως παραδέχτηκε και ο κ. Βορίδης, θα σημάνει και αυξημένη επιβάρυνση για τους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι επιθυμούν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των περιουσιών τους

Προς αυτή την κατεύθυνση, πάντως, εκτός από την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης στο μηχανισμό των αγροτικών αποζημιώσεων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων προανήγγειλε αλλαγές στον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, υπογραμμίζοντας: «Είμαι αποφασισμένος να φτιάξω το μηχανισμό των αγροτικών αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Ο ΕΛΓΑ δεν είναι μηχανισμός κοινωνικής αλληλεγγύης, οφείλει να είναι ένας δίκαιος και αποτελεσματικός οργανισμός αποζημιώσεων για όλους τους αγρότες».