Η τοποθέτηση του Χειβιδόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο για την παραβατικότητα των Ρομά (βίντεο)

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Η τοποθέτηση του Χειβιδόπουλου στο δημοτικό συμβούλιο για την παραβατικότητα των Ρομά (βίντεο)

Νοέμβριος 08, 2019 - 18:54

φωτογραφία © eurokinissi-Βασίλης Παπαδόπουλος

 Η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τάσσου Χειβιδόπουλου στη συνεδρίαση του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου με θέμα την παραβατικότητα των Ρομά στο Δήμο Άργους Μυκηνών:

 “Τα φαινόμενα παραβατικότητας στον Δήμο Άργους – Μυκηνών και ειδικότερα στην Δημοτική Κοινότητα Νέας Κιου και η ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιμετώπισης τους με την συνέργεια όλων των απαιτούμενων φορέων και υπηρεσιών του Ελληνικού Κράτους και του Δήμου”.

 Το θέμα της παραβατικότητας της συγκεκριμένης κοινωνικής ομάδας έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν τόσο τους φορείς της πολιτείας όσο και τους πολίτες της Ν. Κίου

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε που οδηγούν την συγκεκριμένη ομάδα σε ανάπτυξη παραβατικών συμπεριφορών που επηρεάζουν την ζωή της κοινωνίας της Ν. Κίου κι όχι μόνο.

Ο τρόπος ζωής, οι οικονομικές συνθήκες , η έλλειψη παιδείας, αλλά και η γκετοποίηση  και τα φαινόμενα απομόνωσης τους οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Το 2002 είχαμε ξανά οργανωμένες αντιδράσεις των πολιτών της Ν. Κίου που οδήγησαν σε επεισόδια και εικόνες που δυστυχώς γκριζάρισαν άδικα την εικόνα μιας κοινωνίας ιδιαίτερα  ανοικτής κι ανεκτικής ,  που ειδικά η προσφυγική της καταγωγή την κάνει ιδιαίτερα  πολυσυλλεκτική και φιλική σε όλους.

Δυστυχώς όμως  ποτέ η Ελληνική Πολιτεία δεν σχεδίασε ένα οργανωμένο, σοβαρό, κι αποτελεσματικό σχέδιο για την σταδιακή ενσωμάτωση των Ρομά στην Ελληνική κοινωνία με όρους που από τη μια να διατηρούν τα πολιτισμικά τους χαρακτηριστικά και την ιδαίτερη ταυτοτητά τους και απο την άλλη να αναιρούν την παραβατικότητα ως τρόπο ζωής και να τους δίνει άλλες οικονομικές διεξόδους στον συγκεκριμένο πληθυσμό.

Ανέπιστρεπτα δάνεια , επιδοματική πολίτικη, ατιμωρησία παραβατικών συμπεριφορών, κανένα οργανωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ενήλικους κ.α. ουσιαστικά είναι οι γεννεσιουργές αιτίες των προβλημάτων.

 Επειδή πλέον η κατάσταση στην Ν. Κίο ξαναγίνεται έκρυθμη και θυμίζει 2002 με τους πολίτες να βρίσκονται στα οριά τους και να κινδυνεύει πλέον η αρμονική συμβίωση με τους Ρομά και επειδή κανένας από εμάς δεν επιθυμεί να ξαναδεί εικόνες που πηγάζουν από συσσωρευμένη  οργή και προσβάλουν την κοινωνία μας,  θεωρήσαμε ότι πρέπεί να φέρουμε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και να προτείνουμε λύσεις που θα είναι προς όφελος όλων.

Θεωρούμε λοιπόν ότι θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να προτείνουμε ένα πολύπλευρο κι οργανωμένο σχέδιο με την εμπλοκή πολλών  αρμόδιων φορέων της πολιτείας και της αυτοδιοίκησης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα.

Ας είναι το πρόγραμμα αυτό ένα πρόγραμμα πιλότος για όλη την χώρα και ας δουλέψουμε όλοι μαζί για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του στον Δήμο μας.

Θεωρούμε δε ότι το πρόγραμμα αυτό όταν θα το σχεδιάσουμε να παρουσιασθεί στον ΥπουργείοΕσωτερικών προκειμένου να τύχει ειδικής χρηματοδότησης με πρόγραμμα τύπου Φιλόδημος με πολλαπλές παρεμβάσεις.

 Θεωρούμε ότι πρέπει να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παρεμβάσεις στα παρακάτω πεδία:

 Ασφάλεια

 Για την ενός χρυσή του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών στην Ν. Κιο θα πρέπει σε άμεση συνεργασία να σχεδιασθεί και να συνεχισθεί ένα ειδικό πρόγραμμα για την Ν. Κιο που να περιλαμβάνει:
 Αύξηση των περιπολιών της αστυνομίας στην περιοχή της Ν. Κίου με στόχο την αποτροπή των παραβατικών περιστατικών.
 Σταθερό πρόγραμμα τροχαίας αστυνόμευσης της παραλιακής αλλά και της Άργους Ν. Κιου.

 Πολεοδομικός σχεδιασμός & έλεγχος

 - Ολοκλήρωση του ΣΧΟΑΠ Ν. ΚΙΟΥ με στόχο την απογκετοποίηση της Καρακάξας και την δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης της Ν. Κίου . Θεωρούμε ότι η πολεοδομική ανάπτυξη της Ν. Κίου θα διώξει τους παραβατικούς πολίτες και θα δώσει την ώθηση για την εγκατάσταση νέων πληθυσμών.

- Καταγραφή με πρωτοβουλία του Δήμου  όλων των πολεοδομικών παραβάσεων στην Ν. Κιο προκειμένου να αντιμετωπισθούν , είτε με νομιμοποίηση  , είτε με απομάκρυνση , όπως ο νόμος προβλέπει για όλους τους πολίτες.

 Χρησιμοποίηση του ΚΕΓΕ για την στέγαση του Πανεπιστημιακού Τμήματος

Είναι η ώρα να μετατραπεί το ΚΕΓΕ σε έναν εκπαιδευτικό  χώρο που θα επιδράσει καταλυτικά στο να μετατραπεί η Καρακάξα σε μια ακόμα γειτονιά της Ν. Κίου.
 Ειδικά σήμερα που το Πανεπιστημιακό Τμήμα το Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που θα λειτουργούσε στον Δημο Άργους Μυκηνών είναι σε αυτά που απεντάσσονται με απόφαση της Υπουργού Παιδείας και θα πρέπει να αντιδράσουμε.
 Μια αντιδρασή μας θα πρέπει να είναι η προτασή μας να στεγασθεί στο ΚΕΓΕ το οποίο είναι σχεδόν  έτοιμο να στεγάσει το τμήμα και έχει γίνει και αυτοψία του Πρύτανη  του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κατσή στο χώρο και υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του.

 Εκπαίδευση
 Να προτείνουμε στην εκπαίδευση ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

 Ανάπτυξη διαφόρων προγραμμάτων για παιδιά των Ρομά , με ειδικά τμήματα και δραστηριότητες εντός κι εκτός του ωραρίου του σχολείου σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Εκπ/σης και την επιτροπή παιδείας του Δήμου

 Να σχεδιασθούν άμεσα και να εκτελεσθούν με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Ειδικά προγράμματα εκπαίδευσης για ενήλικες Ρομά  σε συνεργασία με την ΓΓ Εκπ/σης Ενηλικών τα οποία θα πρέπει  να συνδεθούν με την λήψη των τυχόν επιδομάτων κι ενισχύσεων  που λαμβάνουν οι Ρομά.

 Ειδικά προγράμματα για γυναίκες Ρομά μέσα από τα προγράμματα που αναπτύσσει το Κ.Ε.Θ.Ι. προκειμένου να αναπτύξουν  οικονομικές δραστηριότητες και να συμβάλουν με τη σειρά τους στην ομογενοποίηση των οικογενειών τους. (Παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν έχουν δώσει αποτελέσματα τα οποία δυστυχώς έμεινα αναξιοποίητα πχ NOW)

 Εργασία

 Ειδικά προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας ή κοινοφελούς εργασίας με στόχο την ενσωμάτωση τους στον εργασιακό ιστό.

 Πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Αργολίδας για την εύρεση εργασίας σε επιχειρήσεις της περιοχής μέσα από προγράμματα που εκτελεί καθώς και ανάπτυξη ειδικής πλατφόρμας καταγραφής όσων αναζητούν εργασία στην Αργολίδα προκειμένου να τους βοηθήσει να αναζητήσουν νόμιμη δουλειά. ( δεν θα ξεχάσω ποτέ την προσπάθεια που έκανα να βρω δουλειά στην Συγκομιδή  πορτοκαλιών σε συνεργεία Ρομά που ζητούσαν να εργαστούν αλλά δεν τους δεχόταν κανείς κι όχι χωρίς λόγο)

 Επικοινωνία αντιμετώπιση

 Με δεδομένο ότι και στους Ρομά υπάρχουν αρκετές  οικογένειες που καταπιέζονται από τους παραβατικούς θα πρέπει να φτιαχθεί με πρωτοβουλία του Δήμου άμεσα μια επιτροπή την οποία να αποτελούν:

 - ο Δήμαρχος κι εκπρόσωποι του Δήμου
 - ο πρόεδρος κι εκπρόσωποι των τοπικών φορέων της Τ.κ. Ν. Κίου
 - εκπρόσωποι των κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας
 - εκπρόσωποι των Ρομά
 - κ.α.

 Η επιτροπή αυτή θα πάρει τις προτάσεις μας και θα απευθυνθεί σε όλους του εμπλεκόμενους φορέις για την επίλυση των προβλημάτων και την εφαρμογή των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

 Η επιτροπή αυτή όμως το σπουδαιότερο που θα κάνει από όλα όσα είπαμε θα είναι να παρακολουθεί στενά για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα εφαρμογής του πρόγραμματος ( το οποίο προτείνουμε να έχει χρονική διάρκεια  δυο χρόνια για αρχή) και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται για την ορθή εφαρμογή του αλλά και για την επίλυση των οποίων προβλημάτων δημιουργούνται στην Ν. Κίο με τους Ρομά.

 

ArgolidaPortal.gr Άργος-Η τοποθέτηση του Χειβιδόπουλου στο ΔΣ για την παραβατικότητα των Ρομά